007 la Cotnari

Scris la 8 martie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-De 1 Martie am fugit de-acasă!
—-La Cotnari, la Campionul Podgoriei, pentru a 7-a oară. Ce repede au trecut 6 ani!… Pe lângă degustarea în premieră a 70 de vinuri din podgorie alături de comuinicatori de vin din toată țara, cel mai mult mi-a plăcut că am putut să observ evoluția anuală a investițiilor, a proiectelor și creșterea unuia din cei mai importanți jucători pe piața vinului de la noi.
—-Pe lângă faptul ca este un mare brand românesc, Cotnariul e o demonstrație de cum să nu iți bați joc de un colos industrial după privatizare. Ba mai mult, sa investești permanent în oameni și capacitați moderne de producție, ridicând și calitatea în același timp. Poate ca unora nu le plac vinurile cu eticheta galbenă sau verde făcute aici, dar întrebarea e: când ați degustat ultima data un strop de vin din ele? Nici eu foarte des, dar măcar odată – de doua ori pe an tot, mi-am băgat nasul în ele. Nivelul calității este mult peste ce știam și ne așteptam cu 6-8 ani în urma, chiar dacă vorbim de vinuri demidulci sau dulci.
—-De aici, pasul spre vinuri premium era firesc, deloc fără obstacole, dar astăzi ne putem lăuda oriunde în lume cu spumante bune și excelente și vă rog să țineți cont că lista soiurilor din Cotnari nu-i foarte lungă și aproape deloc internațională: Feteasca Alba, Tămâioasa, Frâncușă, Grasa de Cotnari, Busuioaca si Feteasca Neagra. Din punctul ăsta de vedere, Cotnariul e unic.
—-Revenind la vinurile degustate, fiind acolo și putând compara, nu-mi pare deloc surprinzator că o Grasă de Cotnari demisec a fost cel mai bine punctată și apreciată. Și dacă, poate, 2018 nu a fost cel mai bun an de recoltă pentu Tămâioasă și Busuioacă, aflati că Feteasca Albă și mai ales Frâncușa au fost pentru mine revelatii, alături de Grasa de Cotnari. Seci, demiseci sau demidulci, toate sunt la un nivl aromatic și al structurii demne de invidiat.
—-Vă invit să le urmariti, să le degustati, pentru ca nici nu știti ce pierdeti…
—-Le multumesc încă o dată organizatorilor pentru intiniativa unei maxime transparente, pentru invitatie și pentru generozitate.
—-Helpful photos Silviu Fenea.
—-Cu bine,
—-RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *