—Indiferent de an și indiferent de procentele soiurilor pe care alchimiștii de la Recaș hotărăsc să le puna în Solo Quinta, eu rămân unul din fanii acestui vin. Mai exact, sunt fan al acestui stil. Poți spune că acel an a fost mai reușit decat celălalt, că ai fi vrut ca soiul ăla să-l simți mai prezent decât…, că aciditatea, că alcoolul, că orice… Recunosc, mie mi-au placut toate, desigur, cu foarte mici diferențe între ele.
—In general, descriptorii acestui vin rămân cam aceeasi, cu caracteristici definite aproape mereu la superlativ. Procentul de 1% de vin roșu vinificat în alb poate fi oricare, iar Solo Quinta va rămâne același vin mare, ideea de a schimba anual soiul roșu fiind doar o interesantă găselniță pentru a promova noutatea.
—Anul 2016 de recoltă a venit cu proporții schimbate pentru SQ: 52% chardonnay, 16% muscat ottonel, 16% sauvignon blanc, 15% fetească regală și 1% novac.
—Inainte de a scrie ce urmează să citiți, l-am degustat de mai multe ori..
—Mai întâi în decembrie, vizitând pentru prima dată Cramele Recaș și punând la cale cu Philip Cox vizita winelover-ilor din februarie 2017. Apoi chiar în februarie anul ăsta, alături de un numeros grup cu care am sărbătorit 5 ani de comunitate winelover,într-o lungă serie de 18 vinuri. La începutul lui martie l-am redegustat la Chefsexperience, într-o asociere interesantă realizată de Marina Samoilă și Cătălin Scărlătescu și, bineînțeles, acasă, având la dispoziție întreaga sticlă. Ultimele două dăți a fost cu mult mai bun decât la primele întâlniri, ceea ce e normal să-i priască statul la sticlă. E de reținut că îi face tare bine aerarea (măcar câteva minute) și degustatul din pahar de vin roșu. Pe la 10-12 grade Celsius își exprimă cel mai bine valoarea. Cel puțin așa mi s-a părut mie, testându-l la mai multe temperaturi. Extrem de fructat, cu arome promițătoare, gustul vine și confirmă primele note. Tente fine de lemn dulce și ușoară vanilie alături de miresmele ottonelului și al feteștii regale își pun amprenta. E un vin complex, aproape molcom, cu tente spințare (date de aportul sauvignonului), perfect echilibrat, cu structură armonioasă și care merită așezat în panoplia vinurilor albe mari de la noi. -8 papioane acum și are viață lungă, atât căt mai poate fi găsit prin magazinele specializate, de obicei, fiind primul vin al Recașului care se epuizează. De-aici și prețul ce sare adesea de 90 de lei, însă la VinMag îl găsiți la preț prietenos.
—Enjoy SQ 2016!
—RaSto
Nu sunt eu mare fan de vinuri albe, dar m-a impresionat Solo Quinta la degustarea de la Recas si l-am luat acasa 🙂 Zici sa-l mai tin un pic, sa vad cum stau cu rabdarea 🙂