10 la concurs sau Revoluția în sec

Scris la 12 februarie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

.Fix la două luni de la Provino, iată-mă din nou în Iaşi. Evident, pe probleme de vin.
….Fiind invitat de cei de la Cotnari, urma ca pe 9 februarie să particip la stabilirea vinului campion al podgoriei şi pleiada de vinuri pentru concursurile interanţionale.
….Am luat startul de lângă statuia lui A.I. Cuza și ne-am dus spre „combinat”, după cum spun gazdele. Nu îmi închipuiam de ce se numește așa, dar pe drum, făcând un dialog extins cu Horia (vinul.ro), am înteles ca 1800 hectare de vie în exploatare, locul 2 în cifra de vânzări pe țară și nivelul investițiilor din 2006 încoace, avea să prefigureze colosul care ne aștepta.
….Ajunși înainte de ora 11.oo, în poziție de drepți ne așteptau cele 50 de probe de vin, ale Cotnari SA, Casei de Vinuri Cotnari și ale celor doi producători indepenți invitați: familiile Vărzari și Bilius. Lume multă, lume bună avea să-și arunce în luptă propriile păreri, opinii, gusturi și impresii, începând cu preşedintele ADAR- dl. Dan Boboc, Cătălin Păduraru, Traian Petrea, Sergiu Nedelea, C. Savin, Gheorghe Crăciunescu și reprezentanți din partea presei.
….Trec peste cele 4 ore de degustare neîntreruptă și tragem linie sub vinurile din 2012 prezentate. 10 vinuri vor pleca la concursurile internaționale. 9 din ele ale celor din Cotnari și unul al Casei Bilius. Departajarea a necesitat ceva discuții și opinii care au așezat vinurile într-o ordine surprinzătoare, vorbind de Cotnari. De ce surprinzătoare ? Pentru că pentru mine, atunci când îmi spuneai Cotnari, eu vedeam 3 lucruri de luat în seamă: Ştefan cel Mare şi tradiţie, vinuri dulci şi Moroşanu în ring vopsit pe spate.
….Iată cele 10 vinuri învingătoare şi minunaţi-vă și voi:
Grasă de Cotnari, Colocviu la Moscova, sec, Casa de Vinuri Cotnari
Fetească Albă, Colocviu la Atena, sec, Casa de Vinuri Cotnari
Frâncuşă sec, Cotnari S.A.
Busuioaca de Bohotin, Colocviu la Paris, sec, Casa de Vinuri Cotnari
Chateau Cotnari, sec, Cotnari S.A.
Fetească Albă, demisec, Cotnari S.A.
Blanc, sec, Cotnari S.A.
Tămâioasă Românească, Colocviu la Roma,  sec, C. Vinuri Cotnari
Aligote, sec, Casa Bilius
Grasă de Cotnari, demidulce, Cotnari S.A.
….Opt vinuri seci, un demisec şi un demidulce. Vă vine să credeţi ?
….Cred că mi-a fost dat să asist la Revoluția în sec, în direct ! Pentru că e un moment de cotitură la Cotnari. Să stai într-o confortabilă poziție pe piață, cu o cifră impresionantă, vânzând 1 milion de sticle de Grasă dulce într-un an și să te gândești să schimbi „macazul” spre vinuri seci, înseamnă să ai ceva curaj, dar mai ales că ești decis să-ți asumi o mare responsabilitate.
….Cât de bine au ales juraţii, rămâne ca dumneavoastă să verificaţi anul ăsta alegând de pe rafturi sau din HORECA vinurile respective. Şi cât de bine se vor înţelege vinurile alese de noi cu percepţia publicului larg, încă nu-mi dau seama, dar știu că cei de la Cotnari au de dat încă o bătălie răzășească pentru care sunt sigur că s-au pregătit.
….La final am vizitat tezaurul Cotnariului, liniile de fabricație și capacitatea imensă de stocare, făcând multe fotografii, iar spre sfârșit am parcurs un scurt drum spre castelul Vlădoianu (încă nerenovat), însă cu construcția cramei Casei de Vinuri aproape de final. Aici se vor produce vinurile premium (gama Colocviu) și este un loc teribil de frumos și plin de pitoresc.
….Eu sunt încă sub impresia unui turist străin după ce a vizitat Palatul Parlamentului din București și e copleșit de cifre și dimensiuni, astfel că închei mulțumindu-le organizatorilor și gazdelor pentru o zi de februarie memorabilă.
….Succes Cotnari !
….RaSto
….P.S. Era cât pe ce să dau de gol o mare surpriză care vă este pregatită pentru anul viitor cu feteasca neagră de Cotnari. Dar mă abțin și n-o dezvălui încă. Șșșșș…E secret.

Niciun comentariu

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. 007 la Cotnari » Povești cu vin - [...] 1 Martie am fugit de-acasă! –-La Cotnari, la Campionul Podgoriei, pentru a 7-a oară. Ce repede au trecut 6…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.