6-7 Octombrie, nu sta acasa!

Scris la 5 octombrie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Un lucru îmi e clar, moldovenii de peste Prut au învățat să-și promoveze vinul. Pe lângă faptul ca au o Zi Națională a Vinului (în fiecare prim week-end din octombrie), au mai adăugat și alte ocazii cu care să-și țină în priza publicul. Vernisajul Vinului. Am fost la ediția de iarna, în decembrie anul trecut, cât și la varianta de primavară, aprilie acest an.
Vernisajul Vinului este o ocazie in care cramele isi prezinta noutatile si de fiecare data exista o tema. Ca e bal mascat sau nostalgia melodiilor anilor ’80-’90, lumea vine la o sarbatoare unde degusta, socializeaza, se bucura de muzica de pe scena sau danseaza, toate sub “umbrella” Oficiului Național al Viei și Vinului, Wine of Moldova si efortul USAID și Guvernul Suediei
De fiecare data m-am bucurat sa ma revad cu multi prieteni moldoveni, fie comunicatori, producatori, oameni de marketing sau enologi, dar sa ma pun și la curent cu noile vinuri. Asa se face ca am avut ocazia sa degust varianta 2016 a vinului Negre, de la Fautor. Imi placuse mult cel din 2015, iar cea nouă era imbuteliat cu cateva zile inaintea Vernisajului din 15 decembrie, tocmai pentru a fi lansat. Aceeasi combinatie de Rara cu Feteasca Neagra. Vorbeam atunci cu Andrei, ca vinul e promitator, dar prea crud pentru o evaluare.
L-am reluat si in aprilie, la Vernisajul de Primavara, cand era cu mult mai delicat si elegat. Am primit atunci cadou o sticla si am redegustat zilele trecute. Fetească Neagră și Rară Neagră, în proporții de 70% + 30%, într-o serie de doar 12400 sticle. Culoarea e frumoasă, roșu închis, rubiniu, iar în nas răzbat vișnele, cireșele coapte bine, dar și pruna. Vinul a fost maturat 6 luni în butoaie franțuzești, iar izul de vanilie e prezent discret, la care se adaugă arome de ciocolată amăruie. Și în gust e plăcut, fiind sec, cu un corp mediu, gustos și cu puternică amprentă a fructelor roșii, iar persistența finalului este peste medie. Un vin ce va evolua frumos, cu echilibru, unde cele 14% vol. de alcool, nu ies în evidență. Acum, +87 puncte.
In sambata si duminica aceasta, 6-7 Octombrie, la Snagov, in complexul Lagoo, sunteti asteptati de un intreg “desant” de crame moldovenesti, unde puteti degusta peste 100 de vinuri, cu multe activitati culinare, program pentru copii, iar seara concerte cu performeri in vogă, iar transportul pana la Snagov (si retur) e gratuit. Trai Neneacă!
Nu sta acasa!

Razvan Stoenecu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.