Moartea vine pe arome de Carmenere..

Scris la 24 septembrie 2012 in Povesti despre vin | 12 comentarii

 

Cuvinte simple: Frontera Carmenere 2011. Vin de origine Chiliană, roşu, proaspăt, un vin obişnuit şi totuşi atât de diferit!

Într-o zi pe înserat, la adăpostul propriului umbrar mă gândesc să desfac o sticlă de vin. Aduc câteva brânzeturi şi bucăţele de ghiudem şi aleg un vechi şi bun prieten Frontera -Carmenere. De la prima sorbitură de vin, închid ochii, iar gândul mă duce la o tânără brunetă pe al cărui piept mă aflu. Mă alintă încet, mă urcă pe norişorul ei şi mă dezmiardă cu cuvinte dulci de dragoste. Dar, cine să fie: cu gura ei mică de păpuşă, cu sânii ei ridicaţi ca papucii turceşti, cu fundul bombat ca Audi 80, cu picioare lungi până în pământ? Nu poate fii decât “Mama Natură”, sau vreo fiică vitregă zisă şi Carmenere, gândesc. Deschid ochii şi Nightmare – nevastă-mea cu gura mare…

În fine, rămân cu ochii deschişi şi privesc vinul de culoare rubiniu- violacee. Îl apropii de nas şi mă inundă zeci de arome împletite de prune coapte, ciocolate fine îmbrăcate parcă în lemn dulce condimentat, şerpuind agale într-o albie florală. Nu îmi vine să îl las până ce ierburile cu miros proaspăt de fum nu îmi şoptesc că partea cea bună abia acum începe!

Iau prima gură de vin şi simt echilibrul perfect al acestuia, fructele zglobii ce-mi aleargă nebunatice prin “palat” de o prospeţime fără de margine; apoi totul se potoleşte şi se aşează liniştit pe un pat frumos plin de tanini rotunzi, fini, dar încă astringenţi şi cu simţurile ascuţite.Cu toate că nu este foarte lung, se termină bine şi te face să începi a număra secundele până la următoarea gură bogată de vin.

Totul pentru numai 16.90 lei domnilor! Pentru 16.90 lei! Oare, când o să înveţe producătorii de vin romani reţeta asta câştigătoare. Să facă un vin simplu şi totuşi atât de deosebit…

P.S. Stau şi mă gândesc, că dacă însăşi Moartea ar veni la drum de seară, şi m-ar prinde fată în faţă cu acest Frontera-Carmenere, după ce ar gusta, ar renunța să mai plece curând, prinzându-ne cu siguranţă dimineaţa picior peste picior la interminabile poveşti și amintiri…

Degustare plăcuta, vă doresc !

Bogdan.

12 comentarii

  1. Bogdan, pana pe 3 octombrie gasesti acest vin la Carrefour cu 15 lei.

    • Multumesc Alfred , cu aceasta ocazie o sa-mi refac stocul !

      Bogdan.

  2. … raspunsul la intrebarea ta este destul de simplu. Atunci cand producatorii romani vor planta Carmenere si mai ales cand vor fi puternic subventionati precum chilienii.

    Vinul pe care il propui nu are costuri de baricare si vine pe tancuri in Germania unde este imbuteliat. Carmenere este un soi de strugure deosebit pe care oricum il vinifici iti va spune ceva … dar Frontera no offense ramane totusi un vin foarte simplu.
    Daca Doamna cu Coasa mi-ar face o vizita, pentru siguranta i-as oferi o Reserva sau mai sus din Misiones de Rengo … parerea mea 🙂

    • Yugo, imi primul rand multumesc pentru comentariu !
      Discutia despre producatorii si vinurile din Romania este lunga indiferent daca fac vinuri baricate ori ba . Stii prea bine ce preturi se practica cateodata, pentru vinuri, de nu-s bune nici de vopsit gardul. Despre Doamna cu coasa, personal prefer sa nu-i deschid . O s-o invit sa revina peste o suta de ani ! 🙂

  3. Cred ca Bogdan se intreba cand un producator roman va scoate un vin de calitatea Fronterei la 17 lei (mai nou, 15 lei la Carrefour pana in 3 oct)? La forumul vinul.ro, cativa se plangeau ca nimeni nu face nimic impotriva valului de preturi mici ce provin din import. Nici nu stiu ce ar putea face statul, dar daca un Novac, un Negru de Dragasani(ca doar am fost toti 3 acolo) pleaca din crama cu 60 lei…O concluzie simpla si mai veche este ca majoritatea vinuri romanesti sunt supraevaluate si raportul c/p nu e prea patriot de fiecare data. Sa bem pentru asta!

  4. Cred ca totusi acest Frontera e printre cele mai slabe exemple de carmenere de pe plaiuri mioritice. Si mai cred ca exemplele cu Negru sau Novac sunt din nou neinspirate. Nu sunt ieftine dar mie nu mi-a parut rau niciodata de banii dati pe un astfel de vin. Dupa parerea mea sunt vinuri reusite care isi merita banii. Adica prefer un Negru sau Novac in loc de 4 sticle de Frontera… 🙂

    • Multumesc pentru raspuns Cosmin! Acest Carmenere costa 16.90 lei , este un vin care se poate bea simplu ( adica si fara mancare ), usor , iar raportul pret calitate il face imbatabil dupa parerea mea .Asta nu inseamna ca am si dreptate ! Negrul si Novacul sunt in general vinuri baricate, taninoase, pe care eu le prefer numai insotite de mancare ( mai ales Negrul ). Comparatia dintre cele doua catogorii ii apartine lui Razvan si de aceea nu o discut .

  5. La 15 lei cat este acum in Carrefour merita toti banii chiar daca nu este cel mai de soi Carmenere chilian. Nu il poti compara cu Misiones De Rengo, dar cel putin cele superioare sunt mult mai scumpe(Reserva 35 lei si Cuvee Reserva 60). Nici cea simpla (varietal) nu este sub 25 lei. Iar Negrul si Novacul sunt daca nu ma insel produse doar prin zona Dragasani, asa ca se profita si de asta (nu neg ca nu sunt bune, dar scumpe totusi).

    • Multumesc pentru ajutor Bogdan C. ! 🙂

  6. Imho si sper sa nu deranjez pe nimeni …

    Departe de a fi un personaj gomos, eu nu am gasit un vin rosu de sub 4EUR (inclusiv taxe) care sa imi fi rascolit simturile. In general despre vinurile rosi sub 4EUR (tax included) eu nu pot spune decat ca este: corect, curat, interesant si cam atat.

    Vinurile rosii sub 4EUR sunt vinuri bune de o haiduceasca/flacaiasca cu baietii consumatori de bere si whiskey, la care dupa al doilea pahar oricum nu mai conteaza ce beau … important este sa stinga pastrama si mujdeiul.

    Frontera trebuie sa inghesuie in 3.5EUR costurile fixe (dop, eticheta, sticla, transport transoceanic 12k Km in Germania, taxe vamale, costuri de imbuteliere cu utilajele lui Fritz, transportul spre Lidl de pe Dambovitza). Daca scazi taxele lui Ponta, profitul lui Lidl, taxele de raft etc s-ar putea sa ajungi la concluzia ca vinul iese vrac din podgoria lui Sancho Panza cu 25 de centi si oricat ar munci chilianul pe nasturi, oricat i-ar ajuta natura si oricata subventie ar primi tot nu poate sa scoata calitate. Vinul este curat, correct si interesant si cu siguranta mai bun decat Vincon, Murfatlar sau vinurile frantuzesti de 4EUR.

    Cat despre supraevaluarea vinurilor romanesti pe care o evoca RaSto, ea se aplica in general la vinurile din palierele superioare, unde unii au incercat prin marketing prostirea corporatistilor. Si aici sunt cativa clasici printre detergentul Chateau Valvis 2003 nebaricat vandut cu 90RON si plin de defecte de dop sau Rotenberg care si-a marketat mult prea sus Merlot-urile incercand sa-i imite pe cei de la Davino. Doar ca Dan Balaban stie sa faca vinuri.

    Bottom line: Cel mai bun vin este acela care iti place … dar opinia mea este ca in 4EUR gasesti vinuri de tavaleala. Daca vrei poezie si o experienta senzoriala deosebita sui in palierele superioare. Cred ca nu ar fi lipsit de interes sa oferiti consumatorilor premise pentru a explora palierele de 10, 15 sau 25EUR si sa explicati bucuria unei astfel de experiente. Don’t forget … feedback is gold!

    • Multumesc pentru parerea exprimata . Am citit cu interes si iti respect punctul de vedere !

  7. Buna ziua,

    Asta-seara, 26 septembrie, incepand cu ora 19:00, va invitam sa faceti cunostiinta cu renumite vinuri premiate ale aceluiasi producator, Concha Y Toro din Chile. Este vorba de vinuri din gamele Casillero del Diablo, Marques Casa Concha si Terrunyo. Prezentarea acestora va fi facuta de catre Daniela Perez, wine ambassador. Evenimentul va avea loc la magazinul nostru de vinuri Halewood „The Winery Outlet” din Calea Mosilor 268-270.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *