“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Eleonora Rusu
—-Am avut ocazia ca alaturi de organizatorii si juratii IWCB-ului, sa vizitez crama unuia dintre producatorii mei preferati din Dealu Mare. Vizita era dedicata in principal participantilor straini, cu scopul de a le prezenta o crama din Romania. Excursia a fost organizata sambata, in a 3-a zi de concurs, dupa sesiunea de notare a probelor, un pranz rapid La Mama.
—-Peisajul din Dealu Mare e superb si in perioada asta a anului, inconjurat de vie cat vezi cu ochii. Drumul care urca spre crama LacertA parea dintr-o poveste… poate si pentru ca vremea a tinut cu noi – soarele stralucea printre nori si totul era scaldat intr-o lumina placuta. De sus, de la crama, imprejurimile se vedeau in nuante de verde crud, cu cateva alte constructii la orizont -cramele vecine- mici insule intr-o mare verde.
—-Ajunsi acolo, toti ne uitam cu jind la vinurile desfacute si aranjate frumos pe masa, in frapiere, pentru degustare. Au fost disponibile pentru degustat …si pentru savurat, toate sortimentele din portofoliul cramei. In afara de vinurile care ne faceau cu ochiul, ne imbia si mirosul de mancare ce se simtea in aer ….iar pranzul luat cu cateva ore in urma era deja istorie – incepea sa ne fie foame.
—-Totusi, curiozitatea de a vizita crama era mult mai mare asa ca, insotiti de Mihai Baniță, oenologul cramei, care a fost si membru in juriul IWCB, am inceput turul. Era prima data cand am vazut indeaproape echipamentele destinate producerii vinului asa ca l-am asaltat cu o multime de intrebari. Foarte interesanta mi s-a parut linia de imbuteliere pe care as fi curioasa sa o vad si “exercitiu”.
—-La final, am urcat cu totii in curtea cu bancute si am inceput procesul de degustare – fiecare dupa preferinte. Vinuri au fost insotite de cateva gustari, care de care mai apetisante, foarte potrivite mai ales pentru vinurile albe. Programul de relaxare si socializare a inceput, membrii straini ai juriului erau foarte incantati atat de integrarea constructiei in peisaj cat si de primirea de care au avut parte, facand poze si degustand cu interes tot ce era prindeau. Dupa terminarea gustarilor reci s-a trecut la gratare, mititei, carnaciori cu mamaliguta, tocanite … mancaruri mai serioase, pentru vinurile rosii.
—-Din colectia ‘’alba’’ preferatele mele a fost Rheinriesling-ul (mineral, proaspat, cu usoare note florale) si Cuvee X (mai corpolent, citric, cu nuante usor vegetale si de fructe exotice). Rose-ul din Blaufrankisch l-am ‘’verificat’’ fugitiv (bun si acela) dupa care am trecut la culoarea preferata: rosu! Toate mi-au foarte mult. Cap de lista, pe gustul meu, au fost Shiraz, Merlot, Cabernet si desigur Cuvee IX 2012. E drept ca imi era dor si de Cuvee IX din 2011 dar stocul a fost de mult epuizat.
—-Fiecare cu paharul ‘’la purtator’’, am urcat pe terasa din spatele cramei pentru a savura, alaturi de vin, apusul soarelui. S-a creat acel click : cadrul perfect pentru multe discutii prietenoase si relaxate, in diverse limbi straine – fiecare cum si ce stia. Cu totii eram incantati de tot ce ne inconjura si pusi pe palavrageala, temele principale fiind desigur cele legate de vinuri. Uitasem de oboseala de peste zi asa ca ne-a parut rau ca trebuia sa ne adunam de plecare.
—-Cu un insentive la pachet – adica o sticla de Cuvee IX oferita cadou fiecarui vizitator, ne-am imbarcat in autocar. Parca ne parea rau sa declaram ziua inchieiata asa ca am continuat petrecerea si in masina, cu muzica, glume si povesti, impreuna cu Mihai B. si cateva ‘’provizii’’ luate ‘’strategic’’ de la crama (Feteasca Alba si Cuvee IX).
—-Pentru vinuri, pentru locul mirific dar mai ales pentru oamenii si atmosfera de acolo, voi cat mai curand si cat mai des pe ‘’domeniul șoparlei’’, care, o data cu aceasta prima vizita, mi-a devenit foarte drag. Helpful photos by Victor Arsene Photography
am fost la „Sopirla”si este intradevar remarcabil..sigur iti doresti sa revii si mai ales sa impartasesti experienta ta si prietenilor
vizita a fost la ” pachet ” cu vizita la „ferma dacilor” (la doar 5-6 km de LACERTA un loc deasemenea remarcabil unde iti doresti sa revii