Afaceri de familie

Scris la 14 iunie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Răzvan Gliga. Îndrăgostit de vinuri roșii , pasionat de Syrah cu tente cât mai picante.

—-La invitația lui Stelian Ștefan de la Cramele Recaș (importator), în seara de 4 iunie am avut privilegiul de a pătrunde puțin în lumea vinului familiei Quiot, locația aleasă (Tasting Room by Ethic Wine) ridicându-se la nivelul vinurilor.
—-Ghidul a fost Florence Quiot parte activă din afacerea familiei, responsabilă de zona comercială/marketing. Florence împreună cu părinții (Geneviève și Jérôme) și fratele Jean-Baptiste sunt a 13-a generație care continuă istoria începută în 1748 când familia Quiot s-a stabilit în Chateauneuf-du-Pape cumpărând ceea ce astăzi se numește Domaine du Vieux Lazaret.
—-În ultimele decenii familia Quiot a cumpărat domenii și în alte regiuni viticole din Sudul Franței, în Cotes du Rhone și Cotes du Provence.
—-Vinul de deschidere a fost Domaine Houchart – Côtes de Provence 2014 (Provence Tradition) Rose. Sticla Magnum avînd forma stilizată de femeie specifică Provence ne-a oferit un vin cu o culoare roz spre somon, nas proaspăt, cu fructe bine definite, în special frăguțe și căpșuni acompaniat de citrice discrete.  Corpolența medie, aciditatea vie, gustul de citrice mai pronunțat și un postgust lung conturează un rose reușit.  Poate fi asociat cu pește datorită complexității, dar prospețimea și aciditatea îi permite și rolul de aperitiv. Soiurile componente sunt Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache și Syrah. (87p)
—-Au urmat vinurile din Domaine du View Lazaret, perla coroanei!
În 1987, Robert Parker Jr. scria, în cartea sa ”The Wines of the Rhone Valley and Provence”, despre domeniile View Lazaret (clasificate de el la *** din 5) următoarele: Quiot proprietarul, un bărbat tânăr și energic, a înțeles că vinul său roșu nu este atât de concentrat pe cât ar trebui să fie și astfel pare înclinat să își facă vinurile mai corpolente și mai bogate. Vinul alb făcut aici este ușor și proaspăt, dar asemănător cu cel roșu își pierde buchetul rapid.
—-Vinurile care au urmat, îmbuteliate în sticlele embosate cu Mitra Papală, ne ajută să descoperim ce s-a schimbat în aproape 3 decenii! Componența asamblajelor s-a păstrat.
—-Domaine du Vieux Lazaret – Châteauneuf-du-Pape Alb 2011 – Un stil mineral deosebit, nasul complex unde se găsesc urme de miere și migdale. Gustul predominant mineral cu tușe de caise verzi, alcoolul bine ascuns la 14%, postgust lung, revigorant și intens. Impresionant pentru un vin alb! Complexitatea vinului îl recomandă în context gastronomic. Ce ziceți de un risotto cu creveți? Compoziția este formată din: Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc și Roussanne. (89p)
—-Domaine du Vieux Lazaret – Châteauneuf-du-Pape Roșu 2012 – Purpuriu închis, dens. Prune afumate, corpolent. Astringent, deh tinerețea asta! Un vin încă tânăr care merită o nouă întâlnire peste un an sau doi. Soiurile din compoziție sunt Cinsault, Grenache, Mourvédre și Syrah.
—-Domaine du Vieux Lazaret – Châteauneuf-du-Pape Roșu Cuvée Exceptionnelle Roșu 2009 – Purpuriu închis, dens, impunător. Nasul cu prune afumate, plin de fructe negre, urme de cremă de ciocolată și lemn. Postgustul lung și onctuos finalizează un vin excelent realizat din Grenache noir și Syrah. (91p)
—-Organizarea și asocierea culinară au păstrat vinul în primplan!
—-Concluzia este simplă: familia Quiot face Vin!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *