Vinul din Dafin

Scris la 10 iulie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

In aceasta vara, m-am reîntors după 6 ani in cea mai mare insula (inca) greceasca: Creta. Primul sejur a fost in apropiere de Hersonissos, in regim all inclusive, lucru care nu mi-a permis o explorare prea amănunțita a zonei oeno-gastronomice.
—-Acum am schimbat si zona (aproape de Chania), dar si regimul: doar cazare! Așa ca am mâncat (si băut) unde si mai important ce voiam.
—-Înainte de plecarea in concediu m-am documentat puțin despre soiurile locale de struguri, producătorii si vinurile mai reprezentative din Creta.
—-M-a intrigat un soi foarte vechi (Dafni), care a fost foarte aproape de dispariție si pe care localnicii l-au salvat la începutul anilor ’90. Este adevărat ca după câteva zile de cautari prin supermarket-urile si chiar in singurul magazin de specialitate din zona unde locuiam, incepusem sa cred ca tentativa de salvare nu reusise, vinul din acest soi ancestral nefiind de gasit.
—-Pana la urma norocul mi-a surâs pe ultima suta de metri, duty-free-ul minusculului aeroport din Chania fiind bine garnisit cu vinuri obținute din soiuri locale (si nu numai), vinuri provenite de la producatori de top din Grecia.
—-Cum la scurt timp dupa intoarcerea in Bucuresti a venit un val de caldura, am considerat ca este momentul sa incerc vinul, curiozitatea fiind prea mare.
—-M-am gandit ca la acest vin ar merge un produs obtinut din mare, asa ca am apelat la punga de calamari achizitionata cu ocazia saptamanii grecesti din Lidl (ca sprijinul pentru Grecia sa fie total).
—-Cu ajutorul internet-ului am gasit doua retete simple care s-au dovedit asocierea inspirata pentru vinul analizat: calamari cu sos de vin si lamaie, respectiv calamari la gratar.
—-Recolta este 2013 si a luat un aur la 18th Berlin Wine Trophy, din 2014 (avand in vedere situatia politico-economica actuala, este posibil ca vinurile grecesti sa nu prea mai vada Berlinul). Vinul are o culoare „melon yellow” , cu un nas usor floral si citric si o corpolenta medie, fiind usor uleios. La gust se prezinta cu o aciditate medie, placuta, insotita de arome fine de dafin (de aici si numele soiului), plante mediteraneene si de citrice. Inchizand ochii parca ma simteam inca pe o pajiste plina de cimbrisor, la marginea careia strajuia o livada de portocali. Ma trezesc din reverie cand constat ca primul pahar s-a golit, ca si farfuria cu calamari cu sos de vin. Al doilea pahar este completat perfect de calamarii la gratar, pudrati cu un praf de condimente spicy. Alcoolul moderat (12%) face ca acest vin sa fie extrem de usor de baut, un companion perfect al serilor fierbinti de vara.
—-La doar 9 euro (cu un TVA de 23% inclus), pot spune ca am facut o alegere inteleapta, vinul meritand 6,5 calamari din 7!
—-P.s. In incheiere o alta asociere cu vinul poate fi: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/173114/Fata_din_dafin
—-

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *