Visul unei nopti de iarna

Scris la 31 ianuarie 2016 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

—-Si a trecut si prima luna din 2016. Cu o prima saptamana grea, in care am continuat sarabanda meselor bogate inceputa de Craciun. Dupa Sf. Ion cam gata, strangem bradul si incepe conceperea planurilor pe termen mai lung sau mai scurt. Cel mai presant (si costisitor) plan este cel legat concediul estival pe un litoral cu nisip fin si apa calda si curata. Odata rezolvata si aceasta problema presanta si istovitoare, am procedat ca sultanul (din poemul marelui poet national serbat pe 15 ianuarie) ce „dormea ţinându-şi căpătâi mâna cea dreaptă; Dară ochiu-nchis afară, înlăuntru se deşteaptă.” La un moment dat am simtit:
„un munte de vin cum răsare,
Care creşte într-o clipă si tot creşte,
Cu multe cutii peste boxa si dulapuri se lăţeşte;
Umbra lui cea uriaşă toata crama o cuprinde
Şi sub dânsul intreaga casa într-o umbră se întinde”.
—-In consecinta am decis sa mai reduc din stocuri, concentrandu-ma toata luna pe consumul vinurilor din stocul propriu, sarind astfel peste o serie de evenimente oenologice organizate in ianuarie.
In ultima zi din luna, o duminica linistita, am decis sa atac un vin romanesc consacrat – Golem rosu 2008 – care parea perechea potrivita pentru vinete saganaki (deh, tot cu gandul la vara, la Grecia).
—-Vinul este un cupaj de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon care nu are nimic neinsufletit in el, cum ar sugera numele. Este viu si sigur si cei care il degusta vor simti acest lucru. Alcoolul este destul de ridicat (14, 5%), culoarea superba, de un visiniu inchis, stralucitor care nu tradeaza deloc cei 8 ani avuti in spate. Nasul, dupa o ora de aerisire, dezvaluie note de fructe negre ultracoapte, cu o boare vegetala, dar dupa inca o ora vireaza spre arome specifice vinului de Porto.
In timp ce vinul lua un aer, m-am apucat de modificat un pic reteta descoperita intr-un concediu in Skiathos: am calit in ulei o ceapa apoi am adaugat vinetele déjà coapte si le-am lasat pe foc impreuna cu o cana de suc de rosii si o lingura de ketchup de casa. Am pus amestecul in vase de ceramica impreuna cu bucatele de telemea, burduf de oaie homemade si ceva mozzarela la suprafata, apoi directia cuptor incins pentru 20 minute la 180  C.  Cand au fost gata , dupa o scurta perioda de racire am vrut sa vad cum merg cu vinul.  Si au cam mers.
—-Taninii seriosi reusesc impreuna cu aciditatea moderata sa neutralizeze uleiul impregnat in vinetele calite. Un vin corpolent, aromele fructelor negre combinate cu ciocolata neagra si cu dulceata de visine ramanand in postgust suficient de mult , ca sa-mi amintesc de baclavalele de la desert.
In concluzie un super vin care merita din plin 7,5 (sau papioane) scoici din 8.
—-

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *