“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Eleonora Rusu
—-De regula, ziua de Rusalii (pe langa implicatiile religioase) inseamna un week-end prelungit, in care mai tot omul ‘’fuge’’ pe undeva intr-un mini-concediu. Tot cu ocazia acestei zile Crama Avincis are frumoasa traditie de a organiza un picnic, in cadrul caruia oaspetii pot vizita crama, afla informatii tehnice si pot degusta vinurile produse cu multa pasiune de Ghislain – tanarul si talentatul oenolog al cramei.
—-Avand in vedere ca nu vizitasem inca acest loc despre care auzisem doar lucruri la superlative, am decis ca anul acesta sa imi planific concediul astfel incat pe 20 iunie sa pot raspunde ‘’prezent’’ la invitatia primita.
—-Dupa un urcus usor aventuros pe dealurile din zona Dragasaniului, unde un 4×4 ar fi fost ideal, am ajuns la crama unde, inca de la intrare, prima impresie a fost ‘’wow!!’’. Am intrat pe un domeniu foarte intins, perfect ingrijit, cu un gazon impecabil, inconjurat de vita de vie la fel de bine intretinuta. Cladirea cramei este construita intr-un stil futurist, extrem de modern si include posibilitatea de cazare in apartamente luxoase, sala spatioasa de degustare, zona de restaurant/caternig, zona de vinificatie, zona de maturare si o terasa foarte mare unde erau amplasate mesele pentru invitati.
—-Undeva la cca. 300 m de terasa se putea observa Vila Dobrusa, renovata in stil clasic, avand alaturi o piscina desprinsa parca din filme, imagine ce imbina foarte armonios stilul clasic al casei cu aspectul modern al domeniului. Privind in ansamblu locul, ai fi putut crede ca este o ‘’hacienda’’ luxoasa undeva in America de Sud..
—-Dupa un tur al domeniului, a urmat si turul cramei in zona de receptie struguri si vinificatie. Primul aspect sesizat a fost curatenia impecabila. Utilajele si numeroasele tancuri de inox amplasate in acea zona erau noi, moderne si acopereau cu brio capacitatea de productie a Cramei. Nu am avut ocazia sa vizitam si zona baricurilor dar sunt sigura ca ca era la fel de moderna, curata si bine organizata.
—-O data turul terminat, ne-am instalat cu totii comod, pe terasa, pentru a savura un pahar de vin – fiecare dupa preferinta. Pentru inceput au fost oferite pentru degustare doua vinuri albe (un cupaj Muscat/Tamaioasa si Domnul de Roua in Alb) ambele proaspete, cu arome intense si aciditate sustinuta, numai bune pentru savurat in acea zi calduroasa, un rose si un rosu (CS 2013) cu un corp /tanin mediu si o aciditate relativ ridicata, ce prezenta arome de fructe negre proaspete.
—-Ceva mai tarziu, dupa deschiderea bufetului, au putut fi degustate la bar si alte etichete. Eu am ales, in ciuda caldurii de afara, sa revad Pinot Noir-ul 2013 care mi-a placut foarte mult cu ocazia unei alte degustari – un Pinot cu corp mediu, tanin copt si catifelat, arome intense de fructe rosii, si aciditate foarte buna.
—-Cum insa tot ce este frumos se mai si termina, am savurat pana la capat paharul de pinot noir, mi-am luat “La revedere” de la gazdele atat de amabile si primitoare, am mai dat un tur rapid si am plecat spre casa propunandu-mi sa revin cu prima ocazie. La final de zi, impresia cu care am ramas este ca locul in sine, vremea, vinurile si mai ales revederea cu multi prieteni au contribuit la crearea unei atmosfere extrem de placute si relaxate.
Cheers!
Comentarii recente