“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe George Ignat. Familiarizat cu limba franceză si cu poveştile despre vin ale Franţei, George Ignat (aka George Wine) se considera mai mult decât un oenofil, devenind somelier şi fiind implicat în industria de profil de la noi, promovând mai multe crame. De formaţie este inginer şi a condus o firma de construcţii şi design din zona sticlei arhitecturale.
—-Fiecare tinut isi are povestile si miturile sale. Intr-un film de prezentare despre Chateau Vartely al lui Viorel Mardare se spune ca:
In fiecare sat ar exista o comoara ingropata de turci;
In fiecare sat ar exista un stejar sadit de Stefan cel Mare;
Fiecare gospodar l-a avut oaspete pe Iuri Gagarin in pivnita lui.
Oare a gustat vreodata Regina Angliei vin moldovenesc?
—-Noi, un grup de wineloveri din Romania, am facut-o sub indemnul: „Romani, sorbiti Prutul “ (din ciclul de proverbe, snoave ostasesti, ziceri si citate celebre…)
—-Dupa o sambata foarte aglomerata de octombrie, duminica de dimineata, imediat o cafea rapida la barul Hotelului Bristol, ne-am organizat pentru vizita la Asconi Winery (pentru mine a fost una din surprizele acestei excursii), unde am si mancat de pranz („zeama” de gaina cu taitei de casa, sarmale coapte in oala, cu smantana, placinta cu visine), si-apoi ne-am indreptat spre Orhei, unul dintre cele mai vechi orase din centrul Moldovei, avand ca scop vizitarea cramei Chateau Vartely, cea de a 4- a crama, „vinarie” din periplul vitivinicol de peste Prut.
—-Amplasat pe locul unei foste cariere de calcar (in Orhei sunt 4 astfel de cariere), Chateau Vartely este un muzeu al vinului in aer liber, un modern si pitoresc complex turistic, cu 13 000 vizitatori/an. Cu o capacitate de cazare de 40 de persoane/noapte, cuprinde:
– Vila Nord – cu etaj, mai mare, cu elemente din metal (este acoperita cu arama) si lemn;
– Vila Centru – cu elemente din piatra si lemn (acoperita cu sindrila);
– Vila Sud – cu elemente din lemn si argila (este acoperita cu „oale”, cum le spun moldovenii olanelor).
—-Iata-ne la Castel in poarta. Oare cine bate ?
—-Norii au disparut, soarele a aparut, noi suntem….wineloverii din Romania! Ne-am cazat repejor in Vila Centru si abia am avut timp sa ne bucuram de peisajul care ne inconjura: piatra, calcarul, verdeata, totul impecabil de curat si de ingrijit.
—-Eram deja asteptati de Arcadie Fosnea, oenologul cramei si principalul gospodar al locului, unde se produc aproape 4 milioane de sticle de vin premium pe an si pe care abia asteptam sa-l revad pe terenul lui. Absolvent al facultatii de profil din Chisinau, s-a specializat la LVWO (Lehr-und Versuchsanstalt fur Wein-und Obstbau) Weinsberg. Am apreciat mult faptul ca duminica la ora 18.oo a venit sa ne intampine si sa ne fie calauza la Castel. Am inceput turul ! Am vizitat spatiile de productie, pivnita baricurilor, sala de degustare internationala (denumita Colectia Mondiala), cu vinuri din toata lumea, ca o biblioteca as putea spune, apoi sala de degustare pentru vinurile produse aici.
—-Ne-am oprit in restaurant unde am si cinat, degustarea fiind de fapt o asociere vin-mancare de mare rafinament.
—-Ni s-a alaturat Andrei Turcan, sommelier (si cursant WSET)
—-Am inceput cina cu o salata de rucola, baby spinach, boabe de strugure si ficat de iepure. Creatia doamnei Tamara Malearciuc s-a asociat de minune cu Spumantul Clasic/Brut din Pinot Noir – un spumant din ce in ce mai apreciat si la noi. A fost o asociere bazata pe texturi contrastante, finetea dulce si moliciunea ficatului de iepure, a boabelor de struguri a fost balansata de textura crocanta si aciditatea spumantului (eu l-am numit un fel de Michel Jackson al Spumantelor – un spumant alb cu suflet negru).
—-Au urmat „melcusori din peste“ (adica rulouri din salau, cu sparanghel si sos alb) asociati cu Individo, un vin „mai gingas in culoare“ dupa spusele lui Arcadie, un cupaj intre un soi autohton (Feteasca Regala-55%) cu unul german, teuton ( Riesling-45% ).
—-Am fost incantat si placut surprins de arhaismele delicioase din dulcele grai moldovenesc: vinarie, roada, degustatie, poama, ochisori (oua ochiuri) etc.
—-Apoi cina a continuat cu supa crema de ciuperci, asociata cu preferatul meu din gama Individo (Traminer cu Sauvignon Blanc).
—-„Rulada din iepure cu crochete si sos de pruna“ am asociat-o cu Feteasca Neagra, Individo si cu Taraboste Cabernet Sauvignon (maturat in butoaie de stejar american, fabricate… in Spania). In acest caz eu am considerat sosul de prune ca un condiment lichid, el a modificat relativ aromele ruladei, dar mariajul cu aromele fructate al feteastii a fost minunat.
—-Desertul a fost pe gustul meu, ca sa nu spun „de pe strada mea”: Fondant cu inghetata asociat cu Chardonnay Botritizat (cu note de gutuie, miere, nuci, banane rascoapte).
—-Ca digestiv am avut „Rachia di Moscato“ asociata cu fructe de sezon.
—-Dar nu ne-am linistit, am mers mai departe cu Spumantul Brut… pana tarziu in noapte, pentru ca era ultima noastra oprire la o crama si aveam destule lucruri de trecut in revista.
—-Cu dorinta vitivinicola si promisiunea vadita de a reveni, pentru ca locul e frumos, vinurile bune si oamenii primitori.
—-Vom reveni!
Comentarii recente