“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-De ce Amarone?
—-Nu stiu de ce, dar eu cand ma gandesc la Craciun ma gandesc la Amarone. Si invers.
Acest asamblaj, Amarone de la Valpolicella, contine de obicei soiurile : Corvina, Rondinella si Molinara. Pe langa acestea sunt permise si alte soiuri rosii precum Negrara, Forsellina, Pelara, Corvinone si Oseleta. In special acesta din urma – Oseleta, imprumuta vinurilor (foarte putine de altfel) care il contin, o coloana vertebrala puternica cu multe taninuri. Oseleta este un strugure cu boabe mici, cu multe seminte si coaja groasa. La un moment dat era aproape uitat din cauza productivitatii mici, dar a fost readus in plantatii de catre cativa producatori foarte pasionati, care si-au dat seama ca un Amarone della Valpolicella care contine Oseleta este cu totul deosebit.
—-Strugurii sunt culesi in octombrie si in mod traditional depozitati in ladite de lemn, pe pat de paie uscate pentru 90-150 de zile. In ultimul timp au aparut camere special de uscare care permit “grabirea” procesului de uscare a strugurilor. Personal prefer metoda traditionala care lasa timpul sa isi spuna cuvantul.
—-Amarone della Valpolicella este un relativ tanar D.O.C.G., doar din 2009 asa ca nu cautati D.O.C.G. pe sticlele mai vechi.
—-Vreau sa va povestesc despre Terre di Leone, un mic producator din Marano di Valpolicella, in inima regiunii, unde pasiunea si grija pentru detalii ajuta la producerea unor vinuri deosebite si unde Oseleta se gaseste in plantatii.
Amarone della Valplolicella de aici contine : Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 20%, Oseleta 10%.
—-Terre di Leone au doua game de Amarone della Valpolicella, de pe loturi diferite, care contin aceleasi proportii de struguri. Gama un pic “mai ieftina”, desi cuvantul ieftin nu are lagatura cu Amarone, are un nume interesant “Re Pazzo” ceea ce inseamna regele nebun. Este un joc de cuvinte ce a pornit de la Ripasso- urmatorul vin de calitate al regiunii care se obtine din vinul din struguri neuscati, partial fermentat pe cojile strugurilor ce se folosesc la Amarone.
Ajuns la crama Terre di Leone, dupa ce am gustat initial vinurile la Vinitaly in Verona si unde am intalnit-o pe doamna Chiara (un exemplu classic de italianca : bruneta, vorbareata, un pic grabita) care prezenta vinurile la stand, ne asteptam sa dam peste o familie tipica de italieni (stiti voi: guralivi, joviali, repeziti uneori etc.) Surpriza a fost ca ne astepta un urias de peste 1.90, saten si foarte timid, domnul Federico Pellizzari. Dar a fost exact ceea ce iti doresti pentru o prezentare calma si in tihna a viilor, cramei si vinurilor.
—-Terasele unde se afla vita de vie sunt la inaltimi intre 400 si 600 de metri in Comune di Marano si Comune di Fumane. Terenul are ca baza roca vulcanica bazaltica. Uscarea sutrugurilor se face dupa metoda traditionala timp de 120-140 de zile. Crama este contruita asa incat gravitatia sa ajute la transportul mustului J Strugurii nu sunt presati iar mustul ravac curge prin cadere la etajul inferior al cramei.
—-Vinul este invechit in budane/buti mari de lemn de 25 hl. timp de 30 de luni dupa care este imbuteliat si pastrat in sticla in interiorul cramei inca cel putin 12 luni. Unde gravitatia nu poate ajuta la mutarea vinului sau la imbuteliere sunt folosite pompe peristaltice. Acest tip de pompe nu streseaza vinul si nu il supune la nici o presiune inutila. Dureaza mult mai mult timp decat cu o pompa normal dar acest tip de producator de vin cum este Terre di Leone, are timp… Si toate aceste mici detalii, alaturi de dragostea de pamant si de vita de vie mostenita de generatii se reflecta in vin. Despre vin nu vreau sa vorbesc. Este un vin de meditatie asa ca va las placerea personala de a-l descoperi si aprofunda. Imi place sa cred ca unii dintre voi vor avea curiozitatea sa il viziteze la el acasa. Si pentru acestia mai am o recomandare (obligatorie) daca tot au ajuns in zona. Corrado Benedetti (www.corradobenedetti.it) Croce dello Schiopp, 1, San’Anna d’Alfaedo. Este o mica manufactura (pe 4 nivele dintre care 3 subterane) de branzeturi, carnuri, salamuri, jeleuri din vin etc aflata la 20 de minute de Terre di Leone. Mi-a placut foarte mult filozofia lor. Cand i-am intrebat de ce nu au un magazine in Verona (cel mai apropiat oras mare), mi-au raspuns simplu: “Cine vrea sa cumpere de la noi trebuie sa urce aici in varful muntelui”. Nu glumeau, chiar asa era, in varful muntelui.
—-Branza Monte Veronese DOP maturata 48, 60 sau 72 de luni servita cu un jeleu special pentru branza din Amarone alaturi de un Amarone della Valpolicella de la Terre di Leone au puterea de transforma orice zi in mare sarbatoare.
Un an nou fericit!
Comentarii recente