—-Și uite-așa, pâș-pâs… concursul de la Brăila, denumit Pistonul de Aur, a ajuns la a 7-a ediție. Mereu în ianuarie. Poate că nu-l știți toți pe Iulian – pasionatul de motoare- de unde și numele concursului, dar aflați că puține orașe din România au un club de vinuri unde se degustă cele mai noi și valoroase vinuri de la cramele noastre și de dincolo. De un concurs de vinuri, nici nu mai zic…
—Să reușești să capacitezi cramele, importatorii și să asiguri logistica a 220 de probe, să aduci 20 de jurați și totul să iasă perfect… nu-i la îndemâna oricui. Poți spune că-i dileală 100%, dar noi o numim pasiune. Bine, veți zice că Iulian îmi e bun prieten și e normal să scriu toate astea și în calitate de mic co-organizator. Dar cunosc oameni vechi din lumea vinului care nu pot convinge podgorenii noști să trimită mai mult de 150 de probe în total… Nu mai insist, pentru că un cuprinzător articol sunt sigur că va apărea în revista Vinul.ro, un articol de-ăla profi… cu date, cifre și tot ce trebuie.
—-Dar nu despre asta voiam eu să vă țin de atenție, ci despre un vin nou aflat în concurs și cu care aveam să mă împrietenesc definitiv un pic mai târziu, în excursia la cramele din Banat și Crișana cu ocazia aniversării a 5 ani de la înființarea comunității #winelover. Vinul de care vreau să vă povestesc a obținut 89 de puncte din partea jurațior la Brăila. Au fost 4 punctaje de 89 puncte (două vinuri albe și două vinuri roșii). Unul dintre cele două albe a fost un proaspăt sauvignon blanc 2016 de la Balla Geza.
—-Vinul de la Păuliș e făcut cu schepsis. Adică, îți oferă ușor convingerea că bei un vin cu tipicitate de soi, dar vine și cu un plus de explozie exotică drept caracteristică vinurilor de lume nouă, însă, în nuanțe ceva mai discrete. Sec, vioi, fresh, cu note ierboase și de fructe exotice se așează binișor in biblioteca senzorială. Are aciditate cat trebuie, 13% vol. alcoolice, atat cât e nevoie. Vinul e versatil și poți spune multe despre el, la fel și în ceea ce privește asocierile culinare de primăvară-vară. Nu cred că jurații au fost excesivi de generoși, pentru că nivelul vinurilor nașpa chiar a cam dispărut sau cel puțin nu mai ajung drept probe în concursuri. Iar teama de punctaje mari pe merit, pentru vinuri albe proaspete, începe să dispară. Oricum, de la Crama Balla Geza a fost trimisă o singură probă, aces vin descris mai sus. Punct ochit – punct lovit.
—-Cât despre vizita la cramă și celelalte vinuri degustate în premieră acolo, pun povestea vizitei scrisă de-un oltean – Daniel Botea, participant la tot programul #winelover din 10-12 februarie din partea Prazilei, cum îi place lui să se prezinte internațional.
—-Noroc!
—-RaSto
2 comentarii
Trackback-uri/Pingback-uri
- Crama Balla Geza - vizita, degustare si cina - Daniel Botea - [...] bine, acest vin chiar a facut minuni. Razvan Stoenescu nu stie doar povesti cu vin ci si cateva vrajitorii cu sticla…
Ca sa fiu franc, eu rezonez mai mult cu vinurile rosii asa ca la Balla Geza m-am imprietenit cu Winestone Cabernet Franc 🙂
daca era si ala in concurs, cine stie?!