Poveştile Bucătăriei Româneşti – Episodul 10        Mâncare de castraveți murați

Scris la 30 octombrie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Ce ne spune Radu Anton Roman despre aceasta rețetă?
Gorjenii, înfrigurați, grăbiți și practici pun în aceeași cratiță și carnea și murăturile, că doar tot acolo merg, și merg mai bine fierbinți toate.
1 pahar de bulion roșii / 3 cepe / 2 linguri de untură / 1 creangă cimbru uscat /mărar uscat iarna și verde vara / 1 kg castraveți murați (în saramură)/ 1 kg carne (porc, mânzat sau oaie)/ piper.
Ceapa se toacă peștișori și se pune la călit în grăsime. Când s-a muiat, se adaugă carnea,să se rumenească. Când a prins coajă, se stinge cu apă caldă și se lasă să fiarbă 1 jumătate de oră. Castraveții de taine îmbucături. Se spală, să nu fie prea sărați și se pun in mâncare, cu piper și cimbru.  Dacă s-a muiat nițel, se toarnă și bulionul și după încă 1 jumătate de oră mâncărica e gata, se presară mărarul.
Acrișoară și plăcută, proaspătă iarna și răcoroasă vara, tocănița se potrivește, paradoxal, cu un vin demise, cu o Fetească Albă sau un Sauvigno Blanc, esențe nobile, fine, armonioase, ce reușesc remarcabil pe plaiurile Dealului Mare, la Boldești sau Cricov.
Ei bine, față de rețeta maestrului, nu m-am abătut mult, în sensul că am ales cărnița de vită. Oricum, toată construcția e o mare noutate pentu mine. N-am mâncat nici în copilărie așa ceva, deși castraveții murați în saramură îmi plac mult, dar alături, ca salată, lângă carne. Referitor la rețetă, totul a decurs conform planului, iar mirosul aburind îmi dădea speranțe că iese ceva comestibil. Din păcate, n-am avut cum să-i fac pe plac maestrului în ceea ce privește vinul, pentru că vin demiscec în beciul meu n-am avut (cred) niciodată. Am dat de-o fetească albă, dar nici vorbă sa fe din Dealu Mare, ci tocmai de la Batoș. O fetească Liliac 2016.
Am deschis sticla fiind foarte rece, așa că am mai așteptat 5-10 minute după vin și după mâncarea aburindă în caston. Bună mâncare, ce să zic!? Cărniță slabă, sos și acreală de la castraveții murați din plin. Feteasca albă deși e un vin sec, s-a comportat bine, pentru că-i bănuiesc un rest de zahăr în spre 2,5 g/l (poate). Avea dreptate maestul, că un vin alb prea sec ar fi dăunat la tocănița de castraveți. Dar până acolo, trebuie spus că feteasca albă de Batoș e un vin zvelt, suplu, cu un parfum plăcut și caracteristic feteștii albe, având arome de iarbă cosită, fructe albe copate și cu o aciditate ridicată, că așa cum îi stă bine vin unui alb transilvănean, iar alcoolul așezat cu binișor și potrivit… 13% vol. alcool, adică perfect integrat.
Ce-a fost la gura noastră mai gru de descris, așa că mă rezum la cele de mai sus și vă îndemn să încecați și voi.
Poftă bună,
RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *