20 de ani de Vinarte

Scris la 11 octombrie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Joi, 3 octombrie s-au aniversat 20 de ani de la apariția primului vin creat de Vinarte. Puține crame din Romania se pot lăuda cu o astfel de performanță.
Aniversarea s-a ținut la Linea Closer to the Moon, un loc frumos unde începând de anul trecut se desfășoară diverse evenimente având în prim plan vinul de calitate.
Lume multă, cum este de obicei la astfel de evenimente: distribuitori, proprietari de magazine specializate și de wine-bar-uri, sommelieri, bloggeri de vin si generalisti de trend, reprezentanți ai altor crame, ziariști si multi alti iubitori de vinuri bune.
Aniversarea a fost si un motiv pentru anunțarea oficială a mai multor schimbări, atât al propietarilor, administrativ (o nouă conducere și implicit alți oameni în sectoarele de vânzări și promovare), dar și lansarea noilor etichete pentru multe din  vinuri, după 20 de ani simțindu-se nevoia unei rebrend-uiri.
Am avut posibilitatea să intru în contact cu două vinuri proaspete, beneficiare ale noilor etichete.
Mai intai, Cuvee D’Excellence 2017: o triplă noutate: anul recoltei, eticheta (deși aș zice că era loc și de mai bine) și faptul că este un cupaj (între cele două soiuri -Riesling, respectiv Sauvignon Blanc- utilizate până acum singure). Vinul este proaspăt, cu o aciditate vioaie, ambele soiuri aducându-și aportul olfactiv si gustativ. In postgust apare o senzație ușor dulceagă, mai mult ca sigur de la un rest de zahăr lăsat intenționat și nu de la alcoolul de numai 12,5%. Un vin foarte plăcut,  perfect pentru aperitive sau fructe de mare, singurul regret că este lansat un pic cam târziu, vara lui 2018 fiind aproape amintire. Având însă în vedere longevitatea demonstrată de edițiile precedente ale acestui vin, sunt convins că iubitorii de vin alb îl vor savura și în anii care urmează.
Apoi, Prince Mircea 2016 a reprezentat și el o triplă noutate, dar cea mai importantă este cea referitoare la stilul de vinificare. Deși enologul cramei a rămas Iustin Urucu, omul a simtit trend-ul actul (la nivel mondial, nu numai la Vinarte) de a face vinuri „ready to drink”. Catifelat, fructat, cu note fine vanilat/afumate induse de cele 12 luni de baric, taninuri ferme și postgust destul de lung, vinul este surprinzător de echilibrat pentru vârsta lui. Desigur, va fi mai bun peste 1-2 ani, dar acum a fost o revelație, deși alcoolul (14%) este un pic arzător, dar și temperatura de servire era cu câteva grade peste cea indicată.
După un mic recital al trupei Amadeus (ca întotdeauna un spectacol plăcut atât urechilor dar și….. ochilor), a urmat o verticală a „regelui” Soare. Am redegustat cu plăcere ediții mai vechi și mai noi ale acestui vin extrem de longeviv, bucurându-mă să constat că nu am păstrat degeaba în răcitorul de vinuri mai multe exemplare, care cu greu s-ar mai găsi în acest moment de cumpărat.
O seară frumoasă, cu vinuri bune, la care m-am bucurat sa particip.
La Multi Ani, Vinarte!
Succes noii garnituri din conducere si vanzari, ca vinuri bune au.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *