“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit de soiurile antice, prefiloxerice. Acum se ocupa cu educatia in domeniul vinului si conduce o firma de investigatii in Ohio.
—Napa Valley este cea mai faimoasa regiune din Statele Unite ale Americii pentru iubitorii de vin.
—Ce legatura are, insa, cu Croatia? Miljenko “Mike” Grgich s-a nascut in Desne, Croatia (pe coasta Dalmatiei) pe 1 Aprilie 1923, intr-o familie care iubea vinul si producea vin. A studiat in Zagreb la Facultatea de Agricultura, Viticultura si Oenologia(apropo, in Romania nu exista o specializare doar de Oenologie nici acum in 2018. Mai multe despre asta aici: http://www.bursa.ro/?s=vinuri&articol=350422 intr-un interviu cu Gabi Lacureanu). A obtinut o bursa in Germania de unde a emigrat in Canada. De acolo a plecat in Napa Valley unde a lucrat, printre altii, cu Andre Tchelistcheff, cel care a definit stilul Cabernetului Sauvignon de Napa Valley.
—In 1976 Chardonnay-ul creat de Grgich in 1973 ca Oenolog la Chateau Montelena, Napa Valley, a iesit pe locul 1 intr-o degustare in orb, cunoscuta acum ca “Judecata de la Paris” reusind sa intreaca vinuri Franceze celebre – https://en.wikipedia.org/wiki/Judgment_of_Paris_(wine)
—Succesul i-a permis sa isi deschida propria vinaria in Rutherford, Napa Valley, e drept alaturi de un important partener de afaceri. Chardonnay-ul produs de el a continuat sa fie un foarte mare success.
Dar nu voi povesti acum despre Chardonnay, vinurile rosii produse aici mi se par mult mai interesante.
Am vizitat Grgich Hills Estate in urma cu cateva zile si am gustat 4 asamblaje rosii in care Cabernet Sauvignon-ul joaca rolul principal alaturi de Petit Verdot, Merlot si Cabernet Franc, din anii 2010, 2009, 2008 si 2006.
Recomand aceste vinuri celor care vor sa vada ce este cu adevarat Napa Valley in materie de asamblaje tip Bordeaux si care nu vor neaparat sa cheltuie o avere, lucru care este foarte probabil in cazul altor vinuri mult mai “celebre” din aceasta zona.
Vinurile sunt construite pe aceleasi coordinate cautandu-se mentinerea stilului propriu : echilibrate, cu o concentratie foarte buna de fruct proaspat, taninuri nisipoase bine integrate in corpul elegant dar extrem de puternic si cu o aciditate nelinistita care te face sa iti doresti cat mai repede urmatoarea gura de vin. 2006-le iese putin din “decor” cu extra praful de taninuri fine prezent in palet (probabil ca aici Cabernetul Sauvignon de Rutherford a fost adaugat in mai mare masura in asamblaj) ceea ce il face un vin senzational! Daca il gasiti, este un Napa Valley “musai” de incercat.
Rutherford Cabernet Sauvignon :
Am intrebat de ce lipseste 2007-le din degustare. Raspunsul a fost simplu si pragmatic : “ 2007-le este cel mai bun!”
Pentru ca Napa Valley nu este chiar asa de aproape de Romania este interesant de vizitat si crama “sora” din Croatia unde Pošip si Plavac Mali sunt actorii principali. Mai multe detalii aici: https://www.grgic-vina.com/en/
In anii ’50 cand a ajuns in SUA, Grgich a remarcat o asemanare a Zinfandelul cu Plavac Mali. Dupa 30 de ani el a lucrat cu Universitatea din California pentru a demonstra ca Zinfandel este un soi croat : Crljenak Kaštelanski. Dar mai multe despre Zinfandel, in curand, la capitolul Lodi.
Pe când un Român în Napa Velley? Sau, măcar o Fetească?
Comentarii recente