Mai am un singur dor: vinul la expor’

Scris la 29 ianuarie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit de soiurile antice, prefiloxerice. Acum se ocupa cu educatia in domeniul vinului si conduce o firma de investigatii in Ohio.


—-In decembrie am participat la o degustare de vinuri din Rep. Moldova la cel mai bine cotat restaurant din Columbus, Ohio. M-am oferit sa prezint eu vinurile, mai ales ca le cunosteam foarte bine si  importatorul este elev la cursurile WSET pe care le tin in Columbus.
—-Restaurantul Refectory are si un magazin de vinuri al carui Manager este o romanca. Silvia (La Multi Ani! – azi e ziua ei) joaca un rol important in promovarea vinurilor romanesti si moldovenesti in wine shop-ul din cadrul Refectory. Desi nu are pe mana multe vinuri representative pentru Romania, ea reuseste intotdeauna sa vinda tot… Asa am avut si eu noroc de un vin romanesc bun pe masa de 1 Decembrie.
—-Ne-am imbracat cum se cuvine, bineinteles, in ie pentru degustarea de vinuri moldovenesti (ca doar Basarabia e Romania, nu!?) mai ales ca se implineau 100 de ani de la Marea Unire.
—-Au venit mult mai multi oameni decat ne-am asteptat si cu totii, fara exceptie, au fost placut impresionati de vinurile moldovenesti. Suspectez ca si calitatea prezentarii a contat. La plecare, fiecare a cumparat cateva vinuri (in general in cutii de 6 sau 12 vinuri) caci beneficiau de o reducere de 10%. Foarte repede vinul adus de importator la Refectory s-a epuizat, dar oamenii au comandat si platit in avans multe cutii cu vin moldovenesc, urmand ca acesta sa fie adus la saptamana urmatoare.
—-Vazand entuziasmul generat de vinurile moldovenesti si de soiuri necunoscute (pentru americani) m-am intrebat “De ce nu si vinuri din Romania?”
—-Povestisem despre asta cu Silvia si inainte. Vinurile romanesti care au mai ajuns in Ohio au venit printr-un importator din Macedonia, care le cumpara de la alt importator din Chicago… A fost si o degustare de vinuri romanesti la acelasi Restaurant vara trecuta. Dar importatorul a ales mai mult vinuri mai demiseci, mai demidulci pentru degustare, asa cum credea el ca “prind” la publicul din Ohio. Nu a fost asa. A adus si cateva vinuri seci (care nu au fost la degustare), dar care s-au vandut imediat. Stiu asta, pentru ca si eu am fost unul din cei care au cumparat si recomandat altora Purpura Valahica si Bendis.
—-Am vazut zilele trecute (si repostat pe Facebook) un tabel (e drept, din 2017) cu primele 30 de tari exportatoare de vin. Romania nu era printre ele. Nici nu avea cum sa fie cu un export in jur de 25 de milioane de dolari pe an. Ultimele dintre cele 30 de tari din lista sunt Israel si Malaezia cu 47 de milioane de dolari. Moldova este pe lista cu 128 de milioane de dolari. Dar si aici e loc de crestere.
—-In Romania am tot auzit ca “Producatorii se orienteaza catre piata interna care este in continua crestere” si din aceasta cauza nu sunt interesati de export. Eu nu cred ca este asa. Unii producatori mai priceputi in comert stiu asta. Un export, chiar relativ redus ca pondere din totalul cifrei de afaceri, aduce stabilitate companiei mai ales in momente mai furtunoase pe piata. Si aceste momente, mai devreme sau mai tarziu, vor veni. Probabil ca mai devreme. Iar pentru asta iti trebuie reprezentare, prezenta pe piaata si contunuitate.
—-In afara de asta, piata vinului din Romania este limitata. Cu toata cresterea din ultimii ani, piata vinului creste mult mai incet decat oferta, acolo unde cramele noi apar ca ciupercile dupa ploaie. Si asta ar trebui sa le ridice producatorilor un semnal de alarma. Concurenta va reduce preturile la vin, iar ei nu vor mai avea aceeasi marje de profit pe piata din Romania. Si asta, tot in curand.
—-In concluzie, eu ma astept ca tot mai multi producatori sa realizeze beneficiile exportului si sa faca repede pasii necesari pentru dezvoltarea acestui sector. Pe de alta parte, asta ar fi bine si pentru noi, cei de departe, care vrem sa savuram (si sa laudam) un vin romanesc bun in SUA si nu prea avem ce.
—-Sa nu uit, o asociatie cum au cei din Moldova, nu ar strica deloc producatorilor Romani. Nu mai mentionez importanta unui ajutor din partea statului, dar atat timp cat cormoranii duc o viata de lux la piscina…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *