Black Wednesday, by Aurelia Vișinescu

Scris la 18 noiembrie 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Cu doua zile înainte de multpreamediatizatul Black Friday românesc, am participat la GastroLab la un eveniment pe care nu îl puteam rata: o verticală de
3 Fete Negre, celebrul vin realizat de binecunoscuta Aurelia Vișinescu, supranumită doamna Feteasca Neagră.
—-Trebuie sa mărturisesc că prima ediție a acestui vin m-a cucerit pe loc, fiind vinul etalon la care ani de zile am raportat toate vinurile realizate din soiul cu care ar trebui să ne mândrim și în afara granițelor. Este clar ca a fost un vin de excepție, care a practic a dus la ideea edițiilor succesive, toate având în comun cupajul a trei ani diferiți (de obicei consecutivi, dar daca un an nu a fost propice soiului…a fost sărit).
—-În această seară am degustat seriile 003, 004, 005 (în 3 variante- la sticlă normală, magnum și la 5l !), 006 și 007 (încă nelansat oficial).
—-Am început cu cel mai tânăr, de la care nu aveam mari așteptări, dar care s-a dovedit o surpriză plăcută. Purpuriu, cu note vanilate, dar și ușor afumate, fructat, mai mult ca sigur că se va cizela în sticlă până la lansarea estimată …. martie 2020.
—-006 a debutat un pic agresiv, cu taninuri puternice, dar foarte spicy, aciditate medie+, cu lemnul sesizabil…. însă, deși prima impresie nu a fost prea grozavă, eu simțindu-l sub primul, dar am repetat degustarea spre final (mai ales ca enologul ne-a spus ca a folosit vinuri din cei mai buni ani), când aveam să-mi schimb părerea. Merită reevaluat prin primavară.
—-Aceste două vinuri au fost însoțite fericit de un preparat tip fine-dinning realizat de chef Nico Lontras: un fel de Doboș din burtă de porc slow-cooked, prună cu nucă învelită în bacon și un pateu din ficat de rață neîndopată (dar foarte fin…și nu departe de foie-gras).
—-A urmat „orizontala” 005 amintită, vinurile fiind degustate în ordinea…… de la mare la mic. Vinul din sticla de 5 l a fost mai altfel : un nas mai evoluat, dar elegant, cu fruct copt, dar parcă un pic prăfos. Magnumul a livrat un vin cu o aciditate ciudat de ridicată, dar suculent și foarte agreabil în rest. Surpriza a fost livrată de vinul din sticla normală, care practic a fost cum as vrea să fie vinurile din Fetească Neagră: suculent, fructat, condimentat, taninuri ferme dar neagresive, postgust persistent (totuși cu o tentă dulceagă de la alcoolul ce sare-ca la toate vinurile din aceasta seară – de 14%).
—-Preparatul culinar care a însoțit cele 3 vinuri a fost și el de excepție: obrăjori de vită (se topeau în gură) cu un piure cu o (din fericire) vagă aromă de trufe și fasole verde.
—-004 a fost din nou suculent, cu aceleași taninuri ferme, ușor mineral (mi s-a părut o notă de cremene). Daca alcoolul ar fi fost mai puțin arzător ar fi fost vinul serii.
—-Am încheiat degustarea (oficială) cu seria 003, care a fost mai aparte, în sensul unui lemn folosit mai intens, astfel că a părut ușor gemos, cu note de ciocolata neagră, vanilie, cu o culoare mai închisă, dar placut… mai pe globalizare, un fel de Napa înfrățită cu Dealul Mare.
—-Food pairing-ul teoretic ar fi fost potrivit (vânat cu gem de merișoare, piure de dovleac, muștar cu boabe și o varză roșie la abur), doar ca eu m-am împăcat mai putin cu dulceața dovleacului sau varza.
—-Platoul de brânzeturi de final a fost si el reușit… la fel ca întreaga seara, în care am avut ocazia să degust unele din cele mai bune vinuri realizate din Fetească Neagră și cu care ne vom mândri mereu.
Helpful photos: vinoriunde.ro & oenolog.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *