O zi cu Winelover-ii în Drăgășani

Scris la 9 februarie 2020 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Prima excursie din 2020 a grupului Winelover Romania (WLR) a fost în zona Drăgășani, într-o zi de  primăvără autentică – ianuarie.
—-Fără întârzieri (cum le stă bine unor oameni serioși), din fața Gării de Nord, la ora fixată  (8.00 AM) ne-am lasat dusi spre Dragasani și după ce am reîntregit pe traseu grupul cu încă trei persoane, am ajuns toti 23 în Drăgășani la Muzeul Viei si Vinului.
Aici ne aștepta custodele muzeului, dna. Ancuţa Mariana, frumos – tradițional cu pâine, cu lipii oltenesco-mediteraneene (să nu uităm că romanii au trecut prin zonă), dar bineînțeles și cu vin adus de George Ignat alias George Wine.
—-Doamna Mariana s-a dovedit o prezență extrem de plăcută și bine informată, prezentându-ne într-un stil liric istoria muzeului și exponatele din sălile acestuia.
—-Ca să ne facem curaj să vizităm și sălile de la etajul muzeului, am degustat o Crâmpoșie Selecționată din 2017, de la Crama Spârleni.  Cu o culoare galben-aurie care îi trăda anii, cu un nas ușor floral, cu note de fân și un gust destul de complex, unele note aducand a furmint pricopsit, dar nedebordând, însă, de prospețimea unei Crâmpoșii tinere, dar foarte plăcut per ansamblu. O surpriză acest vin, la buna impresie contribuind atât paharele corespunzătoare aduse de George, cât și temperatura perfectă de servire.
—-Dă-i cu pâine, dă-i cu vin, ne-am binedispus și am parcurs sălile muzeului într-un stil tipic românesc: unii însoțind ghidul, alții de capul lor, alții comentand vinul si multe poze.
—-N-am intarziat mult la al doilea obiectiv al excursiei: Casa Isărescu.
—-Am fost întâmpinați de proprietarul cramei cu zâmbetul pe buze (numit aici Mr. M), iar după protocolarele strângeri de mână am fost condusi în cramă, însoțiți de enologul acesteia, dl. Nicolaescu.  Rezervoare de inox, baricuri, curățenie….prezențe obișnuite la cam toate cramele care se respectă în ziua de azi.
—-Apoi am trecut la ce așteptam cu interes: degustarea vinurilor cramei. Gazdele ne pregătiseră 7 vinuri prin care să trecem: 4 albe, un roze și 3 roșii.
—-Am început degustarea cu… o prezentare a cramei făcută de enolog, prezentare presărată cu epigramele lui Păstorel Teodoreanu, dar care s-a lungit un pic, nerăbdarea noastră crescând cu trecerea timpului. Până la urmă am atacat Crâmpoșia Selecționată 2018, care s-a prezentat bine, așa cum trebuie. Un vin lejer (pretabil si la spritz), ușor floral, fără mult alcool (12,5%). Un vin perfect pentru terasă vara.
—-Sauvignon Blanc-ul  2017 a debutat olfactiv promițător (departe de notele exotico-bombastice de Lume Noua), cu alcoolul ridicat (14%) bine integrat, dar postgustul extrem de scurt. Tămâioasa Românească 2019 vinificată sec s-a prezentat foarte bine, cu aroma inconfundabilă, cu o aciditate medie, proaspătă, echilibrată.
—-A urmat (nefiresc pentru unii), versiunea dulce a tamaioasei, foarte reușită și ea, dar pe care eu am lăsat-o la finalul degustării. Ambele vinuri aromate încă nu au fost îmbuteliate, dar cei care apreciază cele două versiuni  ale Tămâioasei ar cam trebui să le urmărească odată puse pe piață.
—-Roze-ul  2018 demisec din Merlot, dezavantajat și de temperatura de servire, n-a fost vedeta degustarii, intreg grupul fiind ‚dedicat’ vinurilor seci.
—-Negru de Drăgășani 2018 a confirmat (dacă mai era nevoie) că soiul obținut la Stațiunea din Dragasani cu zeci de ani în urmă, este promițător, putând chiar să se impună ca soi național cu care să ne mândrim în afara țării. Deși tânăr, a fost suculent, fructat, plăcut, ușor de inteles (13,5% alcool)…și greu de obținut, numărul sticlelor pe stoc fiind extrem de redus.
—-Merlot-ul  Rezerva 2017 mai catifelat (poate chiar cam moale aș zice), mai elegant, tot cu numai 13,5% alcool, a fost apreciat de mulți din grup, în ciuda temperaturii de servire destul de ridicate.
—-Ultimul vin al degustării a fost Cabernet-ul Sauvignon Rezerva 2015, un vin mai cu kick, mai ferm  (normal pentru soi), dar echilibrat, cu postgust remanent….mie mi s-a părut vinul zilei, chiar daca nu îl avantaja nici pe el temperatura de servire.
—-După degustare am vizitat rapid zona de cazare aferentă cramei, care dispune de 5 camere mobilate cu gust, în stil vintage.
Trebuie menionat ca aici cazarea are un regim semi-deschis, functionand catre o categorie restransa de public – very private small groups.
A urmat prânzul oltenesc stropit cu câteva din vinurile cramei, unele deja încercate, dar și un Syrah propus de Mr. M. Un vin suculent, spicy și repede curgător – de urmarit. Pe toata durata mesei, prezenta Mr. M. a fost extrem de destinsa, de degajată si jovială, completand povestile locului si istorisind etapele de evolutie ale cramei si micului elegant resort. S-au spus bancuri, sau ciocnit multe pahare, s-au făcut promisiuni de revenire la cramă, dar tot n-am aflat cursul de schimb pe luna februarie…
—-Iar orele fiind înaintate și cum mai aveam un obiectiv, imediat ce am terminat masa ne-am grăbit spre microbuz, al cărui portbagaj aproape s-a umplut cu vinurile cramei, apoi poza de grup și… valea și delau’ spre…

Avincis, ajunși când soarele apunea, astfel că am prins vila Dobrușa cam în penumbră, dar tot nu ne-am lăsat până nu am făcut câteva poze având pe fundal superba clădire realizată în stil neo-românesc.
—-In ultramodernă clădire a cramei unde, după o rapidă vizită prin crama propriu-zisă, am admirat câteva poze de familie dar și o miniexpoziție de tablouri, iar apoi ne-am îndreptat spre sala de degustare, unde ne asteptau 5 din cele mai bune vinuri ale cramei.
—-Am început cu spumantul nefiltrat care mi-a lăsat aceeași bună impresie ca și la ultimul târg WSFF din toamna 2019 de la Palatul Parlamentului.
—-Crâmpoșia Selecționată 2019 din gama Avincis – in premiera-  a fost de senzație, notele fin florale îmbinându-se cu cele de  fân, de mere verzi… ultraprospețime în pahar! La fel de bun și rose-ul tocmai îmbuteliat, pe care îl așteptăm în preselecțiile Concursului de Vinuri Rose ediția a 8-a.
—-Tot din gama Avincis a fost și Negru de Drăgășani 2016, un vin încă tânăr, cu tente violacee, suculent, fructat, cu postgust persistent… foarte reușit și promițător.
—-Am încheiat cu nava amiral, Cuvee Grandiflora 2013, realizat din Cabernet Sauvignon, Merlot si Negru de Drăgășani. Un vin serios, elegant, cu fructe negre, taninuri ferme, complex și cu postgust lung. Bengos.
—-Aproape de ora 20.oo, nu înainte de a cumpara alte vinuri,  am lăsat în liniștea întunecată frumosul resort plecând spre București, foarte bine dispuși, cu speranța unei noi alte „descinderi” la crame interesante din zone viticole binecunoscute din țară, organizatorii (WLR) promițând alte două destinatii în curând: Dobrogea și Vrancea.

—-Revenim!
—-

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *