Vin de Sherry – episodul 2, Gonzales Byass

Scris la 27 aprilie 2020 in Povesti despre vin | 2 comentarii

“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astazi il avem invitat pe Liviu Gheorghe. De mai bine de 25 de ani, Liviu activeaza in domeniul IT&C, iar de 10 ani a inceput sa “cocheteze” cu vinul. Cursuri despre tehnica degustarii si sommelier, apoi un master in viticultura si vinificatie la USAMV Bucuresti. A continuat, astfel incat, in 2020 a absolvit si cursul WSET Diploma si obtinut titlul de Weinakademiker la Weinakademie Rust-Austria, ramanandu-i doar un pas pana la titlul de Master of Wine. Articolele lui Liviu vor fi semnate aici sub numele de “wine- centziatul”.
—-Asa cum am promis in primul episod, continuam cu vinurile de Sherry si descrierea uneia din cele mai importante crame din zona – Gonzales Byass.
—-Crama este recunoscuta ca fiind cel mai mare producator de sherry si cel mai mare exportator de acest tip de vinuri (in peste 100 de tari) cu o cota de piata de peste 40%,  fiind si in prezent detinuta si adminsitrata de familia care a fondat compania, ajunsa la a 5-a generatie.
—-Prima fila in istoria acestei crame s-a scris in 1835 cand un tanar de 23 ani pe nume Manuel Maria Gonzales a deschis in Jerez o companie specializata in comertul cu vinuri. La doar cateva luni de la infiintare a efectuat un export semnificativ de vinuri in Londra catre Roberto Byass care avea sa devina agentul sau pentru piata din Anglia.
—-In 1844 Manuel achizitoneaza primele plantatii de vie, iar 2 ani mai tarziu imbuteliaza primele sticle sub marca proprie. Primele vinuri de tip FINO (vinuri maturate biologic ce dezvolta un strat de drojdii la suprafata) apar la mijlocul anilor 1800 sub numele de Tio Pepe (Tio in spaniola insemnand “unchi) fiind un omagiu adus unchiului sau, Jose Angel y Varga care si-a ajutat nepotul in realizarea sistemului “solera”. In 1855 Roberto Byass devine si el actionar dar abia in 1870 compania apare sub numele complet de “Gonzales Byass” moment ce coincide cu preluarea de catre fii fondatorului si fiul lui Roberto Byass a actiunilor companiei. Acest nume ramane neschimbat pana in ziua de azi chiar daca in 1988 familia Gonzales rascumpara actiunile detinute de familia Byass, devenind unic proprietar.
—-Incepand cu anii 1980 compania investeste in extinderea si diversificarea portofoliului de produse achizitionand atat crame cat si plantatii de vita de vie si in alte regiuni/tari: Bodegas Beronia in Rioja si Rueda, Cava Villarnau in Penedes, Finca Constancia in Castilla la Mancha s.a. In 2001 achizitioneaza brandul Croft (doar partea care produce vinuri de sherry) de la Diageo, cel mai mare producator  Mondial de bauturi alcoolice)  in urma unei tranzactii evaluate la 54 milioane de Euro.  Pe langa vinuri tip sherry, Gonzales Byass produce si spumante (cava), vinuri linistite dar si distillate (cel mai cunoscut fiind brandy-ul de Jerez sub numele de Lepanto,  gin sub numele de Mom si London no 1 cat si whisky-uri produse si maturate in Scotia si finisate in Jerez sub numele  Nomad). In prezent este considerata o companie globala cu peste 900 anjagati in Spania, SUA, UK, Chile, Mexic, etc
—-La nivelul anului 2014 Gonzales Byass avea in proprietate mai bine de 1370 ha de vie si controla alte 1890 ha apartinand mai multor producatori independenti.
—-Eu am vizitat Bodega Tio Pepe situata in Jerez de la Frontera pe o strada ce poarta numele fondatorului. Turul de crama parcurge practic istoria vinului de sherry fiind o intoarcere in sec XIX cand Jerez de la Frontera era capitala mondiala a vinului.
—-Turul, da senzatia unei  vizite intr-un muzeu unde alei cu pergole de vie veche de peste o suta de ani te conduc catre “Bodegas”,  locurile unde are loc maturarea vinului. Sunt expuse de asemenea obiecte si unelte foloste in vinificatie, foarte bine conservate. Atrag atentia in mod deosebit biroul lui Manuel Maria Gonzales asa cum arata el acum mai bine de 100 de ani, primul laborator de oenologie al cramei, primele sisteme solera cu butoaie pe care regasim semnaturile unor mari personalitati ca Winston Churchill, Printul de Wales, Pablo Picasso, Ayrton Senna, Orson Wells, Steven Spielberg si multii altii. 
—-Nu in ultimul rand, “Real Bodega de la Concha” proiectata in 1869 de Gustave Eiffel si construita in cinstea reginei Isabela a II-a. Contine 214 butoaie de Sherry Amontilado La Concha, 114 din ele avand reprezentate pe partea frontala drapele tarilor unde Gonzales Byass exporta vinurile (regasim si drapelul Romaniei). In prezent este un amfiteatru folosit pentru spectacole si evenimente.
—-Revenind la vinuri, Gonzales Byass produce in Bodega Tio Pepe toata gama de vinuri Sherry: Vinos Generosos (vinuri seci maturate biologic si/sau oxidativ respectiv Fino, Palo Cortado, Amontilado si Oloroso), Vinuri Dolces Naturales (vinuri dulci naturale maturate oxidativ)  sau Vinos Generesos de Licor (vinuri obtinute prin indulcire si ulterior maturate biologic si/sau oxidativ). Nu lipsesc bineinteles si variantele super-premium VOS si VORS (vinuri ale caror varsta medie este de 20 respectiv 30 ani).
—-Tot aici se produce Brandy-ul de Jerez – “Lepanto” cat si Vermouth-ul sub numele de “La Copa Reserva”.
—-Vinificatorul cramei este Antonio Flores care lucreaza in Bodega Tio Pepe din 1980. A fost premiat ca fiind “Best Winemaker of Fortified Wines in the World” de International Wine Challenge in 2009 si 2016.
—-Turul de crama si degustarea la care am participat a fost ghidat de Silvia Flores, fiica lui Antonio Flores, practic urmatoarea generatie de “winemakers”. Degustarea a inclus 10 vinuri ce au acoperit intreg portofoliul de sherry-uri al cramei, de la Tio Pepe, continuand cu variante premium de Palo Cortado, Amontilado si Oloroso pana la sherry-uri super premium cum ar fi Del Duque VORS, Matusalem VORS sau Apostoles VORS. 
—-Mi-au atras atentia in mod deosebit Alfonso Oloroso Secco si Palo Cortado VORS Apostoles.
—-Primul, de o culoare mahon deschis dezvolta atat olfactiv cat si gustativ note ce indica maturarea exclusiv oxidativa, respectiv arome intense de stafide, smochine, nuci, alune, mar copt si caramel completate cu note de cafea si marmelada ce fac ca vinul sa fie unul complex. Pe palat vinul este sec cu o aciditate peste medie ce este in echilibru aproape perfect cu taria alcoolica (medie, conform clasificarii specifice vinurilor fortifiate privind continutul de alcool). Textura mai degraba onctuoasa face ca vinul sa fie corpolent iar post gustul este lung. Pe ansamblu un vin intens, complex, elegant si totodata gastronomic. Se poate asocia cu succes cu preparate din vanat sau carne rosie, cu branzeturi maturate, feluri pe baza de ciuperci salbatice sau deserturi cu nuca.
—-Cel de al doilea, este un “Vinos Gneresos de Licor” produs din struguri Palomino (87%) iar restul din Pedro Ximenez si provine dintr-o selectie speciala de 12 butoaie, fiecare din ele purtand numele unui apostol. Cu o culoare chihlimbar de intensitate medie, vinul dezvolta arome intense de alune, migdale, mar rosu, coaja de portocala, lemn dulce, curmale si smochine. Demidulce cu o aciditate medie si o tarie alcoolica ridicata, vinul este echilibrat si corpolent. Postgustul este lung dominat de arome de cafea, fum si note saline. ‘Overall” desosebit de elegant, concentrat si complex. Servit usor racit si in pahar mic se asociaza foarte bine cu fois gras, branzeturi maturate sau deserturi pe baza de ciocolata.
—-Vinurile Gonzales Byass au fost importate initial de Cramele Recas si ulterior de Lerida International (in special Cava si vinuri linistite, mai putin sherry-uri) dar se mai gasesc inca fie pe rafturile Selgros sau in diverse magazine online. (va urma….)

2 comentarii

  1. Recunosc ca sunt primele lectii on line pe care le primesc de la dom’ profesor Wine-centziatul,restul derulindu-se pina acum in medii propice,respectiv fata-n fata, cu materialul didactic pe masa. Lumea sherry-ului insa este una aparte si mai putin cunoscuta la noi, asa ca pina acum stiam ca vinul de sherry e un vin de desert pt doamne sau un digestiv folosit de bogatii englezi din secole trecute pt discutii de afaceri. Asa ca lectia introductiva am citit-o de doua ori pt aprofundarea cunostintelor, iar turul prin bodegile cele mai importante din zona ma face sa sper ca are si pandemia asta limitele ei si-o sa ne lase-n pace pt. a trece la proba degustarii unui sherry alaturi de bunul meu prieten wine- centziatul, cel care ne-a invatat ca si-n lumea vinului e valabil proverbul ca ,,vinul subtire cu cheltuiala se tine”

  2. Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *