—-Am avut privilegiul si sansa ca recent sa particip la o degustare a unor super vinuri care practic m-au facut sa uit de perioada nefasta pe care o parcurgem cu totii.
—-E vorba de o mini verticala Penfolds Grange ce a inclus “vintage”-urile 1999, 2008 si 2013.
—-Este stiut ca vinurile din gama Penfolds Grange fac parte din categoria vinurilor “futures’ adica vinuri in care merita sa investesti fiindca in timp le creste valoarea.
—-Crama Penfolds care detine cateva recorduri de invidiat:
– Este singura crama din Australia care are vinuri cotate cu 100 pct Robert Parker
– In 2013 a obtinut titlul “New World Wine of the Year” decernat de “Wine Enthuziast”
– Penfolds Grange listat ca “First Growth” de Liv-EX Bordeaux 1855 Classification
– Penfolds Grange 1955 inclus in clasamentul “Top 12 Wines of the Century” intocmit de Wine Enthuziast
– 2016 – “Most Admired Wine Brand” decernat de Drinks International
—-Istoria cramei Penfolds incepe in 1844 cand sotii Cristopher si Mary Penfold, doi emigranti englezi decid sa se stabileasca in Adelaide. Cu sprijinul comunitatii locale primesc 200 ha de teren. Gospodaria ce deservea terenul a primit numele “The Grange”, nume ce va fi ulterior purtat de eticheta fanion a cramei. Chirstopher de profesie medic era increzator in beneficiile pe care vinul le aduce in tratarea unor afectiuni. La inceput a produs vinuri Tonice si vinuri Fortifiate recomandate in tratarea anemiilor, ptr ca ulterior sa cultive si soiuri ca Riesling, Clairette s.a. Cum afacerea s-a extins si s-a dovedit de success, Mary a fost cea care s-a ocupat de crama. Dupa moartea lui Cristopher in 1870 Mary a preluat fraiele cramei explorand si experimentand noi tehnici de vinifcatie pentru acele vremuri si se specializase in blending-ul de vinuri deja maturate, bazandu-se exclusiv pe intuitia si gustul ei. S-a retras la varsta de 68 ani, business-ul fiind operat timp de 2 generatii de descendentii familiei. Din 2011 crama apartine companiei Treasury Wine Estate, nr 1 in Australia d.p.d.v. al veniturilor obtinute din vanzarea vinului (2,5 miliarde AUD) si nr 2 d.p.d.v. al cantitatii de vin produse (locul 1 este ocupat de Accolade Wines). Din portofoliul Treasury Wine Estates mai fac parte brand-uri ca “Lindemans”, “Beringer”, “Stag’s Leap”, “Cavaliere D”oro” s.a.
—-Primul vin “Penfolds Grange Hermitage” apare in 1951 fiind produs intr-o cantitate de 1800 sticle si costa 1,5 AUD. In ziua de azi este evaluat la peste 80000 AUD. Titulatura de Hermitage are legatura bineinteles cu celebra apelatiune din Valea Rhonului numitorul comun fiind Shiraz-ul care este ‘backbone”-ul vinului, dar incepand cu 1989 datorita divergentelor cu UE crama a fost nevoita sa renunte la acest nume vinurile numindu-se Penfolds Grange. In 2013 productia de Penfolds Grange ajunge la cca 80 -100000 de sticle/an functie de anul recoltei, ceea ce este enorm la acest nivel de calitate al vinului. Primul “winemaker” a fost Max Schubert, fiind cel care a marcat traiectoria pe care acest vin urma sa o aiba. Documentarea de care a avut parte in Bordeaux dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial au facut ca Max sa dobandeasca un “know how” considerabil in ce priveste productia vinurilor linistite cu potential ridicat de invechire. Acest atu nu a fost insa de partea lui la inceput. 1n 1957 a fost solicitat sa faca o prezentare a vinurilor lui in fata top management-ului companiei si a unor critici de vin. Review-urile nu au fost de loc favorabile astfel ca managementul i-a impus lui Max sa stopeze proiectul. Cu toate acestea el a continuat sa produca in secret Penfolds Grange inca 3 vintage-uri 1957, 1958 si 1959. Abia in 1960 Max a primit acceptul sa reia proiectul urmare a faptului ca la o noua prezentare vinurile ce aveau mai mult de 4-5 ani vechime au lasat o cu totul alta impresie. Practic vinurile erau lansate prea devreme pe piata, cu mult timp inainte sa ajunga la maturitate si sa-si arate adevarata valoarea. Ca o dovada, Penfolds Grange Hermitage 1955 a fost aruncat 1962 in focul luptei la mai multe competiii internationale si a obtinut nu mai putin de 50 de medalii de aur.
—-Pe sticle mai gasim titulatura de “Bin” care nu se refera la vreo parcela anume ci la numarul rastelului din pivnita unde are loc maturarea vinului. Incepand cu 1964 acest numar a fost standardizat si in mod uzual gasim Bin95.
—-The “Grange Market” se imparte in “Rare Grange” si include vintage-urile cuprinse intre 1951 si 1966, cele mai valoroase fiind vintage-urile secrete din 1957,1958 si 1959 si “Vintage Grange” ce include recoltele din 1967 pana in prezent. Potentialul mare de invechire (peste 50 ani) si perioadele optime recomandate ptr consum (min 15-20 ani de la data recoltei) fac ca aceste vinuri sa fie deosebit de cautate. Nici un vin din gama Penfolds Grange nu e lansat pe piata mai devreme de 5 ani de la data recoltei. Ca o curiozitate colectia completa Penfolds Grange 1951 -2014 este evaluata intre 260000 – 550000 USD fct de locul de achizitie si de calitatea modului de pastrare. De altfel crama dispune si de un departament numit “Re-corking Clinics” care se adreseaza vinurilor Penfolds, rosii mai vechi de 15 ani si care pe langa o evaluare specializata a starii vinului face si re-dopuiri profesionale.
—-… astea au fost date cronologice, dar sa revin la experienta inedita avuta degustand cele 3 vinuri ce in prealabil au fost aerate timp de 2 ore si servite simultan in pahare diferite.
—-Primul degustat a fost inca tanarul Penfolds Grange 2013, 96% Shiraz si 4% CS, 100 pct RP, cu o culoare purpuriu intens ne rasfata cu arome de mure, afine, merisor, ciresi negre, note de menta, condimente dulci, prajitura cu fructe ce se completeaza frumos cu arome ce provin din maturarea in lemn de stejar nou respectiv vanilie, cicoclata neagra, nuca de cocos si parca ceva tuse de grafit. Gustativ impresioneaza prin echilibrul aproape perfect intre aciditate, alcool (14,5%) si arome. Taninii sunt vigurosi dar bine slefuiti. Vinul este dens si corpolent. Postgustul este lung cu note de fructe negre, cardamom, smochine si condimente. Indiscutabil este inca tanar si are un potential imens de invechire, iar cu timpul va evolua si va deveni si mai complex. Cu toate astea va spun ca este bun de consum si acum.
—-Al doilea a fost Penfolds Grange 2008, 98% Shiraz si 2% CS, 100 pct RP ce a ntensificat impresiile primului vin fiind ca “cireasa pe tort”. Vinul a fost evaluat in 2013 de Lisa Perroti, MW din echipa lui Robert Parker, cu recomandare optima de consum 2018 – 2035. Cu o culoare purpuriu inchis ca sa nu spun cerneala, vinul ne impresioneaza olfactiv cu arome de mure, afine, visine, lemn dulce, scortisoara, cuisoare ce sunt completate cu nuante de vanilie, ciocolata, lemn de cedru si ceva tuse de tabac. Taninii intensi si matasosi sunt in armonie perfecta cu aciditatea si alcoolul (14,5%) vinului. Postgustul este “plictisitor” de lung si dominat de fructe negre si condimente. Complet, onctuos, concentrat, nu pot sa ii gasesc nici un cusur. Este o incantare, de-a dreptul exceptional. Vinul este inca in faza de “still developing” si mai trebuie sa treaca ceva timp pana cand va atinge “varful”, deci poate fi pastrat ani buni de acum incolo.
—-Al treilea a fost maturul Penfolds Grange 1999, 100% Shiraz, 96 pct RP, evaluat in 2002 si cu recomandarea optima de consum 2006 – 2019.
—-De culoare purpuriu intens cu note rubinii (surprinzator ptr vechimea lui) vinul ne desfata cu arome intense de mure, coacaze negre, note de menta, lemn dulce, scortisoara, lemn de santal, espresso, si tabac. Lista poate continua fiindca pe masura ce sta in pahar vinul dezvolta arome noi ce vin in valuri. Gustativ este echilibrat, cu o aciditate buna, alcoolul foarte bine integrat, tanini puternici si matasosi ce dau vinului o textura aparte. Postgustul lung dominat de note de fructe supracoapte si tuse balsamice fac ca vinul sa fie intens, complex si totodata elegant. Vinul pare ca a atins varful de maturitate dar cu siguranta va mai sta ani buni de acum incolo pe acest palier.
—-Indiscutabil toate vinurile sunt exceptionale si aproape de perfectiune. Mai mult, am avut posbiliatea sa vad cum arata un vin in faze diferite ale maturitatii lui. Daca ar fi sa spun care mi-a placut mai mult, dintre cele cu punctaj maxim as inclina spre cel din 2008 care se afla mai aproape de varful de evolutie chair daca nu a ajuns nici el inca acolo. Explicatia ar fi simpla daca il citam pe Robert Parker: “The score given for a specific wine reflects reflects the quality of the wine at its best”.
—-Cu siguranta in fata oricarui juriu vinurile acestea ar intoarce toate scaunele.
Comentarii recente