—-Suntem, încă, în prima zi a turului cramelor din Dobrgea cu wineloverii și alergăm prin munții Măcinului spre Constanța, ratând întalnirea de la Crama Histria , pentru care ne-am cerut scuze lui Paul Fulea, cu promisiunea că vom reveni.
—-Cu întarziere, ajunjem în Piața Ovidiu, la restauratul Pizzico, unde Andrei Dușu – mare pasionat de vinuri, ne-a pregătit totul pentru o degustare profi și completă a vinurilor de la Domeniul Bogdan , cât și o cină potrivită.
—-M-am bucurat să-l revad pe Daniel Costache, reprezentantul cramei, fiind în vervă și cu toate informațiile despre vinul bio, organic, biodinamic, culesul pe Lună plină și tot ce ține de o plantație certificată pentru vinurile în trend din lume. Pe scurt, 154 ha în Dobrogea, podgoria Murfatlar D.O.C lângă satul Peștera, zonă cu tradiție în cultivarea viței de vie din vremuri vechi, pentru că regiunea dintre Dunăre și Marea Neagră a fost mereu generosă cu vinurile.
—-La Domeniul Bogdan soiurile cultivate sunt: Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Doar ca noi am mers pe varianta scurta, degustand doar 6 vinuri, dar nu oricare.
—-Entry wine, pentru răcorire, a fost un Experience Alb 2019, tare potrivit pentru momentul nostru. O combinație veselă și tonică de Chardonnay, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel, care ne-a susținut cu brio pofta pentru aperitivele apetisante. Roseul din aceeași gamă (Experience Rose 2019), nou și pentru mine, a acompaniat și mai bine varianta fructelor de mare sau a mezelurilor fine din platourile noastre, după care Daniel a trecut la artileria grea. Gama Primordial: Sauvignon Blanc 2019 și Chardonnay 2019. Aici mă adresez direct și fără perdea domnului Phillipe Cambie, atât pentru aceste 2 vinuri, dar și pentru Feteasca Neagră 2017 (degustată cu o lună în urmă): să vă dea Dumnezeu sănătate! Primele două vinuri sunt făcute în stil franțuzesc, clasic, de Lume Veche, de unde răzbate tipicitatea de soi, vinuri din ce în ce mai rare pe la noi. Omul, venit din Châteauneuf-du-Pape, s-a decis să ofere consultanță celor de la Domenul Bogdan și bine a făcut, pentru că vinuri ca astea ridică mult ștacheta vinurilor premium de la noi. Felicitări și pentru felul cum a înțeles Feteasca Neagră, mult mai bine decât alții, așa că toate vinurile din gama asta, din punctul meu de vedere, sunt la superlativ.
—-Așteptam demult ultimul vin propus, crème de la crème… pe care nu-l degustasem niciodată, iar Daniel a tot amânat momentul, cât să-mi crească mie tensiunea… Fetească Neagră 2017 Pătrar. Vinul, precum și întreaga gamă Pătrar, este o propunere făcută de Lionelo Anello – un fel de Stăpânul Inelelor (Lunii) în via biodinamică de la Domeniul Bogdan. Vinul e gustos, recunoști ușor caracteristicile olfactive și gustative ale soiului, are echilibru și un post gust lung. Bine, ar zice unii, e ușor să faci o Fetească Neagră bună la 150 de lei… Buey, nu e chiar așa, pentru că am mai degustat și eu ‘apariții vedetă’ și nu au fost deloc pe culmi. Astfel încât, vă propun să degustați acest vin aparte și comparați după.
—-Se făcuse tarziu, așa că după ultimul vin m-am șters la gură precum pisoii după caimac și am mai rămas câteva minute pentru concluzii. Dar nu pe uscat, ci la un Experince Rosu 2017 (Fetească Neagră, Merlot, Syrah) – un vin ușor, plăcut, lejer (în stil Rhone) tocmai bun pentru o discuție relaxată spre miez de noapte. Doar că a doua zi ne aștepta o aventură bahică la fel de plină, cu drumuri lungi și degustări, pentru care Bogdan Caracaleanu e nerabdator să ne povestească…
Cu bine,
Comentarii recente