1 Decembrie sărbătoare cu degustare

Scris la 6 decembrie 2012 in Povesti despre vin, Slider | 5 comentarii

….Cum sărbătoreşte românul aşa ceva? Bineînţeles în stilul caracteristic, se îmbuibă până “plezneşte” şi bea până cade sub masă. Dacă vrei să fi mai cu moţ, faci toate aceste lucruri departe de casă, cum ar fi la munte. Pe Valea Prahovei de exemplu, după un plăcut drum de patru, cinci ore de mers între Bucureşti şi Predeal. La întoarcere… Dumnezeu cu mila, e loc şi de mai bine!
Eu, cum credeţi că am sărbătorit? Bine-nţeles că româneşte cu moţ, deci împreună cu un grup de prieteni am fost la Predeal în frumoasa pensiune “No.107”. Şi cum spuneam, pe lângă tradiţionalul ciolan cu fasole am gândit “să o punem” de o degustare, care cu siguranţă ne va rămâne în memorie multă vreme de aici înainte. Asta nu pentru că ne-am îmbătat ca porcii, ci pentru că a ieşit o seară minunată cu multă distracţie şi voie bună. Acum o să vă povestesc despre degustare, bănuind că la ciolan cu fasole se pricepe toată lumea. Degustarea a fost numita “Drept la ţintă” şi a reprezentat o competiţie între vinuri româneşti şi chiliene degustate în orb. Toate vinurile au fost din soiul Cabernet Sauvignon (cu o mică excepţie – unul a fost asamblaj dar, cabernetul sauvignon era în proporţie de 90%). Degustarea a fost făcută cu perechi de vinuri de pe acelaşi palier de preţ şi aproximativ aceeaşi vârstă exceptând prima pereche, unde am vrut să punctăm deosebirea dintre un vin proaspăt şi unul puţin mai vechi (3 Hectare 2007). Trebuie să vă spun că acest tip de competiţie între vinuri a fost copiat după ideea celor de la vinul.ro şi anume degustările numite K-Wine, care mie personal mi-au plăcut la nebunie.
Acum perechile de vin alese:
VINURI CHILIENE
1. Concha y Toro Frontera-2011;
2. Misiones de Rengo Varietal-2009;
3. Concha y Toro Casillero del Diablo2011;
4. Cono Sur Reserva-2011;
5. Tarapaca Grand Reserva  -2010;
6. Misiones de Rengo Cuvee-2009;
7. Marques de Casă Concha -2009;
8. Errazuriz Max Reserva     -2009;
VINURI ROMÂNEŞTI
1. 3 Hectare – Murfatlar      – 2007;
2. Privat Reserve – Cramele Halewood – 2010;
3. Terra Romana – Serve    – 2010;
4.  Avincis                            – 2011;
5. La Cetate Miracol – Cramele Oprişor -2010;
6. Prince Ştirbei – Agricolă Ştirbei – 2008;
7. Crama Oprişor –  2010;
8. Soare – Vinarte –  2007
Dacă cineva nu a înţeles cum s-a desfăşurat concursul, vă explic: au fost puse în pahare diferite câte două vinuri (1 cu 1; 2 cu 2; etc) fără a ştii care este românesc şi care chilian. Fiecare participant a votat prin ridicarea mâinii, vinul care ia plăcut cel mai mult. Apoi, vinul care a primit mai multe voturi a fost declarat câştigător. Mare mi-a fost surpriza când am văzut cât de mult sunt apreciate vinurile româneşti! 3 Hectare de la Murfatlar a fost recunoscut de mulţi dintre participanţi, semn că este un vin foarte cunoscut şi consumat. La fel şi Privat Reserve de la Halewood, sau Terra Romană de la SERVE. Avincis a făcut “valuri”, fiind un vin care a reuşit să impresioneze, mulţi participanţi fiind interesaţi de preţ şi locurile de unde poate fi achiziţionat. Despre Prince Ştirbei, toată lumea a căzut de acord că este un vin deosebit, la care se vede clar amprenta oenologului. Dealtfel, a fost vinul care s-a terminat primul! La Cetate Miracol a fost primit cu bucurie, iar despre Crama Oprişor – C.S.2010 toţi au fost de acord că este un vin care se poate bea şi acum, nu trebuie neapărat să mai aştepte câţiva ani. Şi plecând de la această concluzie toţi s-au pus pe treabă şi l-au epuizat instantaneu. Soare 2007 a ţinut piept cu succes competitorului sau, care a fost unul de excepţie. Aici părerile au fost împărţite, vinurile având stiluri total diferite, dar şi aşa Soare 2007 a strâns foarte multe voturi şi foarte muţi doritori de al vedea în cramele proprii. Oricum, toată lumea a fost impresionată de calitatea vinurilor româneşti şi de paşii mari care au fost făcuţi în ultimii ani. Nu este mai puţin adevărat însă, că preţurile de vânzare nu au fost întotdeauna foarte aplaudate. Una peste alta a ieşit foarte bine. A fost o seară nemaipomenit de distractivă, socializarea fiind cuvântul de ordine. Despre gazdele noastre numai cuvinte de laudă, iar locaţia aleasă – crama pensiunii “No. 107” este una de excepţie, care parcă cere astfel de evenimente zilnic. Majoritate participanţilor ne-au lăudat efortul şi au fost curioşi să afle când organizăm viitoarea degustare. Prin modestia care mă caracterizează vă asigur că ceilalţi nu au făcut-o decât din timiditate (despre laude vorbesc acum), sau pentru că i-au copleşit emoţiile. Îi anunţ în schimb pe toţi, că seria acestor degustări va continua, următoarea fiind gândită undeva între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, iar vinurile alese vor fi de excepţie. Aşa că, dacă mai doreşte să se alăture cineva grupului nostru este aşteptat cu plăcere, iar noutăţile o să am grijă să le scriu de cum apar pe acest blog!

La mulţi ani tuturor de ziua noastră naţională!
Bogdan.

5 comentarii

  1. brava natiune, bine va sade. trec cu vederea comentariile rautaciase de la inceput. Ce poate fi mai placut decat cateva ceasuri de relaxare udate cu licori de calitate, cu oameni prietenosi in preajma si bucate alese pe masa. vrei ,nu vrei viata trece. de ce sa nu treaca in mod placut? la mai multe asemeni evenimente

    • Cristian, la urmatorul eveniment esti invitatul nostru !
      Bogdan.

  2. Astept noua degustare care trebuie sa fie deosebita de cea despre care ai relatat. Va felicit pentru organizare, implicare, atmosfera relaxata din timpul degustarii. Am apreciat mult implicarea participantilor – multi fiind la prima degustare – punctajul destul de strans, uneori la limita, intre vinurile romanesti si cele din Chile. Din punctul meu de vedere nota 10 pentru AVINCIS!

    • Multumesc din suflet Mari si iti promitem ca viitoarea degustare nu te va dezamagi !
      Bogdan.

  3. Buna distractie si foarte frumos la pensiunea No107. E mereu pe lista mea cand imi caut cazare predeal

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *