—-A inceput sa devina un mod uzual de lucru pentru toti jucatorii din industria vinului organizarea de Degustari sau “Masterclass”-uri online. Este cam singura modalitate de a-si promova vinurile si de a contabiliza ceva vanzari in aceste vremuri grele. De data aceasta am asistat la o degustare online organizata intr-un sistem semiprivat de un cunoscut domeniu din Toscana, Castiglion del Bosco si care a avut ca tema o minverticala ce a inclus trei dintre “vintage”-uirle de Super Toscane ale cramei. In prealabil, organizatorii au pregatit o oferta ce a inclus o cutie speciala de lemn si cate 2 sticle pentru fiecare “vintage” (pentru situatia in care vor fi doritori sa aprofundeze vinurile sau vor sa faca si rapelul).
—-Domeniul Castiglion del Bosco (Castiglion – castel, Bosco- padure) are o istorie impresionanta ce dateaza din sec XII cand primele familii sieneze s-au stabilit aici si este locul unde s-a nascut pictorul Pietro Lorenzetti a carui pictura “Annunciazione dei Santi” dainuie si acum in micuta biserica de pe acest domeniu. Agricultura a jucat un rol important in viata localnicilor iar plantatiile de vita si maslini erau predominante. La sfarsitul sec XVII, prin decretul lui Leopold al II- lea ce a implicat agregarea mai multor comunitati printre care si Castiglion del Bosco s-a “nascut” comunitatea Montalcino. Domeniul a fost la inceputul sec XX in proprietatea fratilor Biondi recunoscuti ca fiind pionerii celebrului vin Brunello di Montalcino. Castiglion del Bosco a fost in anul 1967 unul din cei 25 de fondatori ai consortiului Brunello di Montalcino, unul din primele vinuri din italia care a obtinut statutul de DOC(G). Domeniul a intrat intr-un proces masiv de reconstructie ce a inlcus atat situl istoric cat si plantatiile de vie si partea de vinifcatie in anul 2003, cand actualul proprietar Massimo Ferragamo l-a achizitionat. Portofoliul de vinuri include: Brunello di Montalcino, inclusiv Riserva precum si editia speciala Zodiac (fiecare vintage reprezinta un semn zodiacal chinezesc, recent fiind lansata recolta anului 2016 sub semnul “Cocosului”), Rosso di Montalcino, gama Prima Pietra (super toscane) precum si un vin dulce obtinut prin metoda “passito”, sub numele Vin Santo San Michele.
—-Si fiindca tot vorbim de Super Toscane trebuie mentionat ca originea acestei denumiri dateaza de prin anii 1960 cand producatorii din zona au inceput sa cocheteze cu soiuri non-indigene, in special din Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Merlot, etc. precum si cu metode de vinificatie non-traditionale (utilizarea barique-urilor frantuzesti). Marchizul Mario Incisa dela Rochetta e creditat ca fiind primul care a produs un Super Toscan sub denumirea de Sassicaia, la inceput pentru consum propriu, din Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, vite plantate in regiunea Boilgheri, pe coasta toscana. Prima lansare comerciala a fost in anul 1968, dar datorita reglementarilor stricte din domeniul vitivinicol al zonei vinul nu a pututu fi etichetat decat sub denumirea de Vino di Tavola (vin de masa). Regulile zonei nu numai ca nu permiteau utilizarea soiurilor non-indigene ba chiar impuneau ca pentru un Chianti Classico ca pe langa Sangiovese sa fie folosite si alte soiuri indigene inferioare calitativ fata de acesta. Ulterior, producatori vizionari de vinuri Chianti Clasico (Marchizul Antinori a fost unul dintre ei cu vinul Tignanello)) au produs vinuri care pe langa Sangiovese contineau si soiuri non-indigene (Cabernet Sauvignon, Merlot,etc) ce bineinteles au fost declasificate la nivel de Vino di Tavola. Succesul mare al acestor vinuri la public, amplificat si de catre scorurile mari atribuite de foarte influenti critici de vin (Robert Parker) a facut sa capate numele de Super Toscane. Astazi aceste vinuri au statut atat de IGT cat si DOC(G).
—-Super Toscanele Prima Pietra ce au facut obiectul degustarii noastre provin dintr-o alta crama a domeniului (achizitionata de Massimo Ferragamo anterior lui Castiglion del Bosco) si e situata in Riparbella (Marrema) pe coasta Toscana si au la baza integral varietati de struguri specifici regiunii Bordeaux. Cele 11 ha sunt plantate cu Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (10%) si Petit Verdot (10%), avand implementate practici de viticultura organica. Primele vinuri s-au produs in 2007. Proportiile de struguri din vie se regasesc in mod identic si in vin. Solul lutos cu continut bogat in fier avand ca “topsoil” pietris ( cu o buna retentie de apa in verile calduroase), proximitatea fata de mare (briza racoroasa), diurnalitatea accentuata (coacere lenta si mai accentuate a strugurilor) precum si expozitia sud/sud -est a vitelor sunt premizele obtinerii unor struguri exceptionali. In crama, etapele de vinificatie sunt atent monitorizate la cel mai mic detaliu. Fiecare soi e vinificat separat pe parcursul fermentatiei alcoolice (in tancuri de inox si cuve de beton), malolactice si pe perioada primelor 10 luni de maturare in barique-uri din care 50% sunt la prima folosinta. Vinurile sunt ulterior asamblate si parcurg impreuna inca 8 luni de maturare in barique-uri si 6 luni in sticla inainte de lansarea pe piata.
—-Primul vin degustat a fost Prima Pietra 2018. Cu o culoare rosu rubiniu intensa cu reflexe violacee, vinul incanta cu arome destul de intense de fructe rosii (coacaze, tuse vegetale (gazdele ne-au spus ca 2018 a fost un an racoros) si condimente (piper, cardamon). Gustativ este un vin sec, cu o buna aciditate ce este sustinuta aromatic de notele de coacaze negre, prune, cafea si vanilie. Taninuri nu foarte pronuntate, putin cam verzi dar bine integrate, corpolenta peste medie si o tarie alcoolica de 14% fac ca vinul sa aiba personalitate. In postgustul destul de lung regasim note balsamice si de fructe rosii. Un vin interesant, inca tanar dar care cu siguranta va impresiona peste cativa ani.
—-Cu Prima Pietra 2015 am trecut in alt registru. Culoare rosu rubiniu intens cu irizatii de cerneala, da impresia ca avem de-a face cu un vin mai tanar decat arata anul de recolta. Nasul este intens, dominat de note de fructe negre (coacaze, cirese negre), vanilie, cafea, pamant ud, tabac. Pe palat este sec cu aciditate pronuntata; regasim arome intense de coacaze negre, prune, cirese negre, eucalipt, condimente dulci, cafea si enumerarea poate continua fiindca pe masura ce agitam paharul apar noi arome. Cu taninuri pronuntate si granulatie fina, tarie acoolica 14%, corpul in zona de medium (+), postgust lung cu note balsamice fac ca acest vin sa fie echilibrat, incantator si elegant. Este foarte bun de consumat si acum dar cu siguranta se va mai dezvolta si de aceea as mai pastra cateva sticle.
—-Prima Pietra 2011. Aceiasi remarca vis a vis de culoare, rubiniu intens cu nuante purpurii. Olfactiv avem un festival de arome intense de cirese negre, prune, coacaze negre, condimente, ciocolata amaruie, note de ciuperci, pamant de padure, piele…. Pe palatin este sec, cu aciditate intensa, cu taninuri in zona de medium (+), matasoase si corpolent. Postgust cu o foarte buna remanenta in care distingem note de fructe negre si ciocolata. Un vin echilibrat, complex, opulent si cu personalitate. Vinul este inca plin de viata si l-as mai incerca peste cativa ani. Din punctul meu de vedere a fost vedeta serii. De altfel are si punctaje generoase: 95 JS, 93 WS, 90 RP.
—-In concluzie, o experienta frumoasa cu vinuri bune lucrate cu pasiune si prezentate frumos de catre reprezentatii cramei, chiar daca mediul online are limtarile lui.
Comentarii recente