Jurnal de Pandemie – ep. 9 – Mini Orizontala Brunello di Montalcino

Scris la 7 iunie 2021 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Daca ar fi sa faci un top al vinurilor italienesti sau chiar un top mondial al vinurilor nu ai cum sa nu incluzi in acest top un Brunello di Montalcino. Notorietatea lui Brunello are in spate o istorie vitivinicola de cateva milenii a Italiei, continuata din pozitie de lider pana in zilele noastre. Datele OIV pe 2019 demonstreaza ca Italia este un lider mondial in domeniul vitivinicol la cam toate capitolele: numarul 1 in lume d.pd.v. productie de vin cu 47,5 mln hl (devansand Franta cu 42, 1mln hl si Spania cu 33,5 mln hl), lider mondial in ce priveste exporturile de vin ca volum cu 21,6 mln hl in fata Spaniei (21,3 mln hl) si Frantei (14,2 mln hl), numarul 3 mondial in ce priveste consumul de vin cu 22,6 mln hl fiind intrecuta doar de SUA (33 mln hl) si Franta (26,5 mln hl) si locul 4 in lume in ce priveste suprafata de vie ciultivata cu 708 kha, fiind devansata de Spania (966 kha), China (866kha), si Franta (794 kha).
—-Am participat de curand la o degustare online de vinuri Brunello, gazda fiind crama Castiglion del Bosco, care a avut o initiativa laudabila invitand inca 3 crame recunoscute pentru acest tip de vin: Argiano, Biondi-Santi si Casanova di Neri. Practic, crama gazda a creat niste kit-uri continand vinurile ce urmau sa fie prezentate (2 sau 3 exemplare din fiecare vin, pentru cei care doresc sa deguste vinurile si peste cativa ani) si impreuna cu fisele tehnice ale acestora, catalogul fiecarei companii si fise in alb de degustare le-a expediat catre cei interesati. A rezultat astfel o mini orizontala de Brunello di Montalcino in care fiecare crama reprezentata la nivel de proprietar sau top management si-a prezentat vinul in cadrul unei sesiuni video interactive. Trebuie sa recunosc ca a fost un mod ingenios de a-si promova ultimele vinuri Brunello lansate si de a inregistra niste vanzari semnificative, stiut find faptul ca pretul unei sticle de Brunello este in zona de premium.
—-Mai intai cateva cuvinte despre vinul Brunello di Montalcino:
—-Acest vin isi are originea in sudul Toscanei, mai exact pe dealurile din jurul orasului Montalcino. Plantatiile sunt situate la altitudini ce variaza intre 120 si 550 m (recent au fost admise in apelatiune si plantatii la altitudini mai mari), pe soluri de tip “galestro” (sol pe baza de sisturi) si argila. Climatul este caracterizat ca fiind mai calduros si mai uscat decat cel din zona Chianti datorita protectiei versantului Amiata si este moderat de briza marii Mediterane situata la cca 40 km distanta. Acest lucru face ca strugurii sa atinga un nivel de coacere optim si sa pastreze o aciditate ridicata, premizele pentru obtinerea unor vinuri corpolente, elegante si cu un potential ridicat de invechire.
—-Vinurile sunt realizate folosind 100% soiul Sangiovese (cea mai plantata varietate de struguri rosii din Italia), un soi caracterizat ca fiind unul dificil intrucat infloreste devreme (expus la inghetul de primavara) si se coace tarziu (expus la efectele precipitatiilor din perioada de cules). Pielita subtire a boabelor il predispune de asemenea la mucegai. Are insa o buna rezistenta la seceta si este un soi caracterizat ca viguros (normarea productiei este foarte importanta pentru obtinerea unor struguri de inalta calitate).
—-Stilul nou de vinificatie pentru Brunello di Montalcino implica o maceratie prefermentativa de 10 – 25 zile in tancuri de inox sau cuve de beton pentru o buna extractie a aromelor si culorii, urmata de fermentatia alcoolica si cea malolactica. Maturarea se face in recipiente de lemn de diferite dimensiuni ce variaza de la baricuri la butoaie de capacitate mare (“botte” cu capacitati de 10, 15, 30 sau 50 hl), functie de stilul dorit de fiecare producator.
—-Din 1967 la initiativa a 25 producatori (intre care regasim Argiano, Biondi – Santi si Castiglion del Bosco ale caror vinuri le vom descrie in cele ce urmeaza), Brunello di Montalcino a primit statutul de de DOC iar in in 1980 cel de DOCG. Asta a facut ca zona de plantare cu vita sa fie riguros delimitata, productia la hectar, perioada de maturare in butoi si in sticla precum si data lansarii pe piata sa fie regllementate. Aceste standarde precum si cantitatile relativ mici in care este produs au facut ca aceste vinuri sa fie foarte apreciate iar ca dovada peste 70% din productie merge la export, SUA si Canada fiind principalel epiete .
—-Potentialul acestor vinuri, pitorescul zonei a constituit un magnet pentru investitori, astfel daca in 1960 erau 11 producatori de Brunello iar plantatiile de vie abia totalizau 60 ha, in prezent sunt peste 250 de producatori si peste 2100 de ha de vita plantate.
—-Dar iata cramele si vinurile (in ordine alfabetica): poza 1, 2, 3, 4
—-Argiano – parte din istoria Montalcino. Originea numelui nu este pe deplin elucidata fiind vehiculate 2 variante in acest sens: numele primelor asezari romane “Ara Janus” insemnand zeul janus sau “pamantul de pe raul Orcia” – Argiano.
—-Domeniul a trecut de-a lungul timpului prin mana mai multor familii nobiliare pana la momentul in care a ajuns in proprietatea Ersiliei Caetani Lovatelli care a promovat vinurile Argiano in cercurile culturale ale vremii. In 1992 domeniul a trecut in proprietatea contesei Noemi Marone Cinzano care printr-un management inovativ a revitalizat numele de Argiano. Ea a fost cea care l-a adus in echipa Argiano pe unul din cei mai faimosi oenologi, Giacomo Tachis, ce avea sa devina creatorul celebrului vin Super Toscan, Solengo. Din 2013, Bernardino Sani devine proprietarul si oenolgul cramei si declanseaza un amplu proces de modernizare atat in vie cat si in crama. In present domeniul are 125 ha plantatie de vie organizata in sistem organic si partial biodinamic.
—-Argiano, Brunello di Montalcino 2016 e considerat de cei de la Decanter unul din cele mai bune Brunello din istoria recenta a cramei. Rosu rubinu la culoare, incanta olfactiv cu note de cirese negre, prune carnoase, lemn dulce, ceva condiment si tutun. Pe palat aciditatea intensa e in armonie perfecta cu notele de fruct, vanilie si piele. Taninurile ferme dar matasoase dau vinului o textura foarte placuta iar in postgust ne rasfata si cu ceva note balsamice. Un vin foarte bun de consum si acum, dar care cu siguranta va evolua foarte frumos in timp.
—-Biondi – Santi este creditat ca fiind unul din pionierii Brunello di Montalcino. Inceputurile il au ca personaj principal pe Clemente Sandi. In 1869 vinul produs de el din recolta anului 1855, integral din Sangiovese si prezental sub numele de “Brunello”, obtine primul titlu la una din competitiile acelor vremuri. Fiica lui Clemente, Caterina se casatoreste cu Jacopo Biondi, un doctor din Florenta si astfel numele complet al familiei devine Biondi Santi. Fiul celor doi, Ferruccio Biondi Santi a mostenit pasiunea pentru vin a bunicului sau (Clemente Sandi) si a fost cel care in 1888 a produs prima sticla etichetata Brunello di Montalcino. In acele vremuri cand toti producatorii se concentrau pe productia de vinuri pentru consum imediat (pentru a incasa cat mai rapid banii), Ferruccio “vaslea” contra curentului si se concentra pe productia de vinuri cu un ridicat potential de invechire care practic blocau recuperarea resurselor financiare alocate productiei. Viziunea si strategia lui s-a dovedit mai tarziu a fi un succes iar in 1932 este recunoscut oficial de catre Minsterul Italian al Agriculturii ca fiind “inventatorul” vinului Brunello di Montalcino. Tot Ferruccio a fost cel care declansat un amplu proiect de replantare folosind tehnica de altoire pe portaltoi rezistenti la phyloxerra a unor altoi proveniti de pe cele mai bune (performante) vite din exploatare (tehnica este cunoscuta si sub numele de Selection Massale).
—-In 1922 Tancredi Biondi Santi (fiul lui Ferruccio) preia managementul cramei. Cu studii in oenologie (in Conegliano) si agronomie (in Pisa) el este cel care dezvolta si implementeaza tehnica de desfacere, completare si redopuire a vinurilor Riserva, ce le permite acestora extinderea semnificativa a perioadei de pastrare. Fiul lui Tancredi, Franco Biondi Santi continua traditia familiei, iar in 1994 organizeaza o verticala Brunello Riserva 1888 – 1998. In 2013 stafeta este preluata Jacopo Biondi Santi (fiul lui Franco).
—-In vie productia este limtata la 3,5 t/ha iar anual se produc cca 80000 de sticle din care 10000 poarta eticheta de Riserva (provin exclusiv din vite cu varste intre minim 25 si peste 100 ani).
—-Biondi Santi, Brunello di Montalcino 2015 (la data degustarii era ultima editie, recolta anului 2016 a fost lansata la sfarsitul lunii Mai). Cu culoare rosie rubiniu inchis, rasfata nasul cu note de cirese, coacaze negre, violete, ciuperci si pamant. Aciditatea radianta tine bine in frau alcoolul (14,5%) dand vinului o nota de prospetime. Corpolent, cu taninuri matasoase da o senzatie gustativa incantatoare. Este un vin extrovertit, profund, pur si elegant. Exceptional.
—-Cassanova di Neri are o istorie recenta ce se deruleaza din 1971 cand Giovanni Neri, un comerciant de cereale dar un pasionat de vinuri si un “admirator” al soiului Sangiovese, a vazut potentialul zonei (la acea vreme erau doar 30 de producatori de Brunello) si a achizitionat Podere Casanova, o ferma de cca 200 ha, unde productia de vin reprezenta o cota marginala. Ferma a fost astfel redenumita Casanova di Neri.
—-In 1977 lanseaza primul sau vin, un Rosso de Montalcino, iar un an mai tarziu primul Brunello di Montalcino “Etichetta Bianca” (eticheta alba). In 1981 Giovani cumpara domeniul Cerretalto, un adevarat amfiteatru natural dispus de-a lungul raului Asso. Microclimatul excelent precum si solul bogat in fier si magneziu erau premizele pentru obtinerea unor struguri exceptionali. Vinurile Brunello produse aici (vorbim de un “single vineyard”) doar in ani considerati exceptionali, poarta eticheta neagra . Din 1986 Giacomo Neri (fiul lui Giovanni) incepe sa lucreze in crama preluand sarcini ce tineau atat de vie cat si de vinificatie. Procesul de dezvoltare a cramei continua, si in 1991 prin achizitia domeniului Le Cetine se naste Tenuta Nuova, o alta etcicheta sub care se produce Brunello. In 2006 revista Wine Spectator declara Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001 ca fiind Vinul Anului. Domeniul Collali este achizitionat in 2011 pentru ca in 2018 in portofoliul cramei sa intre si domeniul Tocci. In 2021 Cassanova di Neri aniverseaza 50 de ani de la infiintare.
—-Cassanova di Neri, Brunello di Montalcino 2016 – Etcihetta Bianco. Cu culoare rosu rubiniu, ne incanta olfactiv cu valuri de arome de zmeura, cirese, note de fum, condimente si ciocolata. Aciditatea vibranta, taninurile ferme dar bine polisate se completeaza perfect cu notele de fructe foarte coapte (reprezentantii cramei au subliniat in timpul degustarii ca anul 2016 a fost “exact asa cum trebuie d.pd.v. precipitatii, grad de insorire si regim termic iar diurnalitatea accentuata din lunile August si Septembrie a permis ca strugurii sa se coaca lent si profund acumuland arome dar pastrandu-si in acelasi timp aciditatea”. Foarte bun chiar si acum, cu siguranta mai bun peste cativa ani.
—-Domeniul Castiglion del Bosco (Castiglion – castel, Bosco- padure) are o istorie impresionanta ce dateaza din sec XII cand primele familii sieneze s-au stabilit aici si este locul unde s-a nascut pictorul Pietro Lorenzetti a carui pictura “Annunciazione dei Santi” dainuie si acum in micuta biserica de pe acest domeniu. Agricultura a jucat un rol important in viata localnicilor iar plantatiile de vita si maslini erau predominante. La sfarsitul sec XVII, prin decretul lui Leopold al II- lea ce a implicat agregarea mai multor comunitati printre care si Castiglion del Bosco s-a “nascut” comunitatea Montalcino. Domeniul a fost la inceputul sec XX in proprietatea fratilor Biondi recunoscuti ca fiind pionerii celebrului vin Brunello di Montalcino. Castiglion del Bosco a fost in anul 1967 unul din cei 25 de fondatori ai consortiului Brunello di Montalcino, unul din primele vinuri din italia care a obtinut statutul de DOC(G). Domeniul a intrat intr-un proces masiv de reconstructie ce a inclus atat situl istoric cat si plantatiile de vie si partea de vinificatie in anul 2003, cand actualul proprietar Massimo Ferragamo (unul din copii celebrului designer Salvatore Ferragamo) l-a achizitionat. Portofoliul de vinuri include: Brunello di Montalcino, inclusiv Riserva precum si editia speciala Zodiac (fiecare vintage reprezinta un semn zodiacal chinezesc, recent fiind lansata recolta anului 2016 sub semnul “Cocosului”), Rosso di Montalcino, gama Prima Pietra (super toscane) precum si un vin dulce obtinut prin metoda “passito”, sub numele Vin Santo San Michele.
—-Castiglion del Bosco, Brunello di Montalcino 2016 – culoare rosu rubiniu, nas curat, precis in care distingem arome intense si concentrate de fructe de padure (mure, afine), note florale (trandafir, violete, lavanda) si condimente. Pe palat etaleaza o aciditatea vibranta in deplin echilbru cu notele aromatice (coaja de portocala si ceai negru) precum si cu taninurile muschiuloase dar foarte frumos finisate. Alcoolul peste medie dar bine integrat si postgustul generos de lung fac ca vinul sa aiba un caracter si o personaliate aparte. Un Brunello foarte reusit.
—-Desi este mult de povestit si mai mult de “degustat”, este o adevarata incantare fiecare vorba, fiecare pahar, fiecare amanunt legat de acest vin, care fara doar si poate, face parte din suita regala mondiala a vinurilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *