Sarget, De Gruaud-Larose 1999

Scris la 29 ianuarie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Astăzi o să vă vorbesc despre un chateau din Franţa. Mai exact din zona Bordeaux-ului. Nu ştiu, dacă este acelaşi chateau în care o să locuiesc eu când o să devin un blogăr bătrân şi bogat, dar e în zonă!
Este vorba despre Chateau Gruaud-Larose situat pe malul stâng al estuarului Gironde în St-Julien. Este într-o zonă cu 900 ha de vie cultivată, 80% dintre această fiind deţinută de 11 domenii clasificate de top, cinci dintre ele de pe treapta a doua, dar toate cu un înalt standard calitativ. Aici terenul este pietros şi bine drenat, cu o orientare de excepţie. Soiul dominant este cel specific malului stâng – Cabernetul Sauvignon dar, cu toate acestea vinul nu este excesiv de sobru şi puternic concentrat ca al vecinilor din Pauillac de exemplu, ci domina fructele coapte şi echilibrul. Longevitatea acestor vinuri însă, nu este deloc afectată de component lor fructata, ba din contră.
….Château Gruaud-Larose are podgoria situată pe o parcelă cu solul pietros, argilos cu calcar şi se ridică deasupra unui mic curs de apă. Domeniul şi-a schimbat de multe ori proprietarii, iar astăzi este în posesia familiei Merlaut şi este catalogat ca fiind a doua treaptă. Una peste alta, aici se fac vinuri excelente cum ar fi de exemplu – Sarget De Gruaud-Larose 1999, a doua etichetă a producătorului, despre care o să vă povestesc în continuare. Strugurii se culeg manual, iar maturarea are loc între 16-18 luni numai în butoaie de stejar franţuzesc. Dacă la prima etichetă producătorul foloseşte peste 50% butoaie noi, la cea de a doua etichetă sunt numai butoaie folosite, dar procesul de vinificaţie este identic. Mai există o diferenţă între cele două etichete şi anume: dacă la prima vârstă medie a viţei de vie este de aproximativ 45 de ani, la cea de a doua este între 2 şi 20 de ani (şi acoperă 55% din suprafaţa podgoriei).
Deci, Sarget De Gruaud-Larose 1999 conţine în ordine: Cabernet Sauvignon 57 %, Merlot 30 %, Cabernet Franc 8 %, Petit Verdot 3 %, Malbec 2 %. Alcoolul este de 12.5% şi este perfect integrat.
Culoarea vinului este de un rubiniu – ruginie cum îi stă bine unui vin de vârsta aceasta, dar are o limpiditate de invidiat.
Buchetul este foarte delicat şi chiar dacă te îmbie iniţial cu arome primare de ceva prune coapte şi fructe de pădure plus o tuşă de ciocolată amară, te readuce repede cu picioarele pe pământ la nuanţe puternice de piele de animal şi condiment negru.
….Gustul este puţin acrişor cu un iz de fructe de pădure, dar prăfuit,mineral şi cu o aproape insesizabilă nuanţă de cafea. Taninii sunt rotunzi dar foarte fermi, dând semne că vinul are în fată încă o lungă perioadă de viaţă. Aciditatea este foarte bună, iar corpul mediu face ca vinul să curgă pe gât aproape fără să-l simţi. Post gustul este unul foarte lung cu piele şi condiment ce parcă nu vrea deloc să-ţi dispară din minte şi simţiri. După ce îl termini îţi lăsa senzaţia, că masă, trupul, atmosferă, totul a împrumutat mirosul vinului şi o să devină veşnic. Un vin mare, clasic pentru zona Bordeaux! Preţul este undeva la 50 Euro/sticlă dar, trebuie măcar odată în viaţa încercat, mai ales că anul 1999 a fost unul de graţie pentru acest producător!
….Vă doresc degustare plăcută!
….Bogdan

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *