….Ca dinamovist ce sunt, faptul că s-a terminat campionatul şi a fost câştigat de Steaua, nu mă încântă deloc. Însă, a fost anul lor. Şi intern şi în Europa League. Au avut acelaşi antrenor (se pare că bun) pe tot parcursul campionatului, ceva jucători talentaţi şi mai ales constanţă. Gigi nu s-a băgat prea mult la echipă şi presupun că se va băga şi mai puţin de unde e acum. Am urmărit la tv secvenţele cu jucătorii Stelei plimbând bus-ul prin Bucureşti şi mulţi oameni bucurându-se. Cu un mic nod în gât, bravo lor!
….Aşa că mă prefac puţin indiferent şi iau la desfăcut o sticlă de Aligote de Avereşti – să trăieşti (Steaua)! Rece-rece! De necaz, o deschid cu pocnet mare, contrar celor învăţate, dar omul la indiferenţă se face ca uită. Pun puţin în pahar şi aşez ceva covrigei săraţi, să văd ce ne zice vinul ăsta. Brusc, îmi aduc aminte de o descriere de aligote pe nu mai ştiu ce site şi dau să caut. Până să vă spun eu ce-am gasit în vinul meu, fiţi puţin atenţi: “se remarcă prin textură plină de viaţă şi prin aromele fine de citrice şi mere care te surprind asemeni privirii îndrazneţe a unor ochi curioşi de fată. Vinul are o culoare palid aurie, cu nuanţe verzui şi o reşedinţă scurta ce îndeamna la exces. Aciditatea sa îi conferă o tentă de lămâie care se potriveşte îndeosebi meselor bogate ce includ brânzeturi, paste şi fructe de mare”.
Dar am mai găsit una şi nu mă pot abţine: „E loc de fapte.Cunoscând o împrospătare specifica zonei… te cucereşte prin parfumul său rar, de pământ muiat în stropi reci de ploaie după secetă. Este un vin sobru, bărbătesc, bun pentru sfaturi şi fapte mari, confidential, dar plin de ispite şi surprize”.
Buey băiete! Vă dați seama ce-am eu în sticlă? M-am așezat cu steroizii, suplimentele nutriționale și Viagra la masă! Pe bune? Ia să vedem?
.…Culoarea, recunosc că-i frumoasă. Verzui deschis spre gălbioară, foarte limpede. La nas, nu-l simți prea puternic, dar găsești note asemănătoare cu sauvignonul, citrice, fructe necoapte, acrișoare. Și ierburi, fie! Dacă nu cunoști aligote-ul, nu prea știi la ce să te aștepti. Atacul e aparent dulceag, dar inșelător pentru că e acrișor spre ses-sec. Regăsesc citricele și restul notelor din nas, iar după ce-l înghiți, apare o ușoară amăreala, mai ales că Dinamo poate termina pe locul 7! Alcool? Da, 13% așezat bine în tot corpul vinului, care la început părea apos și cu un post gust suficient de lung. Asocierea aligote-ului cu un pește picant, cu mirodenii și chiar mujdei (light) îl ridică sus de tot. Mai merg chinezăriile sau alte chestii picante.
….Mie mi-a plăcut și a mai șters din “impresia” de la televizor. Vine o vară de cantonamente, transferuri și căldură mare. Aligoteul de Averești rămâne! E clar că oamenii din Averești sunt puși pe treabă , iar dl. Claudiu știe ce face. Acord 7 ppn-e, pentru că vinul e bun. Căutați-l și voi. În online nu sare de 23 de lei.
….Acum pot să cânt și eu “Sunt fericit! Și mă simt bineee”!..
….RaSto
Imi place cum au iesit aceste 2 articole Basilescu si Averesti, unul dupa celalalt.
Chiar daca vorbim de nivel de pret aproximativ egal – in calculele mele diferenta este evidenta. Si cand spun asta, ma refer la plaja de consumatori.
La Basilescu: 27 lei + 14.5 alcool + mancarea de la Diesel – cam restrange accesul publicului. Nu stiu cum poti aborda un vin alb de 14.5 altfel decat cu mancare si astfel ne pozitionam peste media consumatorului de rand din Romania.
La Averesti: 23 lei + 13 alcool + mai multe variante de mancare, mai accesibile. Asa suna mai prietenos, merge baut si seara la TV cu covrigei, caci vara doar a inceput.
Acum ma gandesc ce facem cu vinurile albe din gama 40-50 sau si mai mult 60-80 lei? Promovam consumul de ….
Silviu, nu prea e legatura intre cele e postari. Sunt vinuri diferite, abordari diferite, preturi si mai ales soiuri foarte diferite. Consumatorul „de rand” citeste si eventual tine cont de cele scrise. Asocierea cu mancarea e cam intamplatoare si tine cont de cadrul (povestea) in care au fost baute de mine.
Cu cele de 60-80 lei se intampla lafel. Alta abordare, alta poveste..
Multumesc
Da, sunt superficial cand las pe ultimul plan soiul din care e facut vinul si toate diferentele care curg din asta.
O fac intentionat pentru ca vreau sa vorbesc in cunostiinta de cauza, si la vinuri mai am mult de munca.
Vorbesc din prisma unui impatimit al educatiei si pasionat de vinuri si care de aproximativ un an organizeaza degustari in Sibiu.
Mare parte a celor cu care am vorbit se plang de pretul mare al vinurilor romanesti, interesul scazut pentru vin si lipsa de educatie a consumatorului.
Descrierile si aprecierile despre vinurile de pe piata le citesc la voi – caci sunteti multi si prezentati o gramada de vinuri.
Mai descopar si eu din cand in cand vinurile la cate un eveniment de profil.
De aici pleaca gandurile mele si sunt foate multumit ca am cu cine sa le impartasesc
🙂 si noi organizam degustari de vinuri. Cu primul drum in Sibiu, n-am sa te ocolesc.
Nah! Uite ca Aligoteul de Averesti a mai luat si medalie de aur la IWCB! Bravo!