VinCE Budapesta 2014 şi Dunărea Albastră

Scris la 13 martie 2014 in Povesti despre vin, Slider | 2 comentarii

….1 martie. Budapesta. VinCE 2014. Wine Show.
….De Marţişor eram înscris la „excursia” de-a lungul Dunării – Blue Danube Wines– de la izvoare până la vărsare. Adică, în hotelul Royal Corinthia din centrul Budapestei, într-una din sălile amenajate,  am luat parte la un interesant masterclass susţinut de Caroline Gilby – Master of Wine din U.K., în care ne-au fost prezentate vinuri din 8 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Rep. Moldova. Excepţie de la traseu a fost Ungaria, care gazdă fiind, puteai să degusti pe holurile hotelului sute de vinuri. O altă excepţie ar fi faptul că deşi, Rep. Moldova nu se întâlneşte cu Dunărea, a fost luată în considerare deoarece este în proximitatea ei, pe când Ukraina, care are tangenţă cu un braţ al Dunării, nu are tradiţie sau crame de luat în seamă.
….Eram curios sa văd dacă MW Caroline Gilby are informaţiile corecte depre vinul românesc, pentru că de multe ori am citit sau am auzit destule confuzii despre România sau ce se face pe la noi. Până să ne vină rândul, alături de Mihai care n-a adus vinuldincluj, stăteam cuminţei făcând cunoştinţă cu vinuri din amonte de noi.
….Ideea de traseu viticol și prezentarea au fost extrem de plăcute și presărate cu acel fin umor britanic, o plăcere să asculți notele de degustare și impresiile Carolinei. Un lucru e cert cu acești MW: în afară de cunoştinţele lor despre vinuri şi experienţele şi documentările lor, au acel dar al povestirilor frumoase, dar mai ales ştiu să scoată şi să redea esenţa vinurilor într-o descriere elegantă, colocvială, scurtă și prietenosă, cucerindu-te.
….Ajunși la România, ne-a fost prezentat Domaine Ceptura Rouge 2009 de la Davino.
Am fost atent la scurta istorioară a cramei, descrierea vinului, prezentarea procentajelor de blend al vinului, localizarea pe hartă, descrierea zonei, a winemaker-ului și impresiile personale despre câteva soiuri cultivate in zona Ceptura. Bravo Caroline! Totul foarte corect și fără gafe sau omisiuni. Finalul prezentării a avut două direcții, fără a uita să menționeze că este o părere personală: „mi-aș dori ca în România să mai fie încă 30 de crame cu această calitate a vinului” și „nu cred în succesul soiului Fetească Neagră vinificat de sine stătător, ci mai degrabă stă în cupaje”.  Ei, aici ce poți să zici de gustul femeii, decât că trebuie să-i dăm mai multe variante să bea și poate o convingem să-și schimbe părerea despre soiul nostru.
….La final, nu pot să nu remarc 3 din vinurile gustate „pe traseu”: Rieslingul 2011 de la Egon Muller, Borovitza Gamza (cadarca) din Bulgaria și cupajul alb Aleksandrovic Triumf Barique 2012 din Serbia, cu care promit să-mi fac de cap cu primul drum în Serbia, pentru că noul meu amic Dusan Jelic de la Wines of Balkans, mi l-a rezervat la seara de Bring Your Own Bottle din Belgrad (26 martie) unde minim 40 bucăţi #winelover-i din Europa ne vom întâlni.
….Și sigur vă țin la curent.
….Noroc,
….RaSto

2 comentarii

  1. Ești simpatic: ”Eram curios sa văd dacă MW Caroline Gilby are informaţiile corecte depre vinul românesc”. Caroline se numără printre specialiștii Europei de Est, și totuși vorbim despre un MW 🙂 Știe cât toți bloggerii la un loc 🙂

  2. 🙂 da, Zoli, dar tot curios eram. Nu stiam ca e asa mare specialista pe zona de est a Europei, dar mi-a placut prezentarea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *