—Anul ăsta sărbătoarea de 1 Mai (importată de la americani) a fost foarte generoasă cu zilele libere, așa că fiecare și-a făcut o minivacanță, fie la mare, fie la munte, fie la câte un pic-nic cu prietenii.
—Eu am ales să mă duc la Crama Știrbey, după o scurtă escală în Pitești ca să iau un bidon de țuică de la niște neamuri ce au tradiție în alambicarea „ravacului” de prune. Am întâlnit în Piteşti un grup destoinic de OEVE-iști, organizați de Marcelo Bataglia și după o oră și ceva de mers cu autocarul, am început să recunosc viile de lângă Drăgășani, semn că nu ne rătăcisem.
—Lume multă la cramă, pentru că întâlnirea de la Știrbey a capătat tradiție, iar eu m-am bucurat să revăd mulți prieteni acolo și să-mi fac mulți alții. Referitor la vinuri, m-am întreținut la început cu crâmpoșia nouă (recolta 2013) pe care o găsesc mult prea acidă față de anul trecut (vin cu care m-am „îmbălsămat” o bună bucată din seara de mai 2013, la Bogdan).
—Am redegustat sauvignonul 2012– bun, dar mai ales feteasca regală din 2012, pe care am redescoperit-o fresh, plăcută, prietenoasă, suficient de aromată și potrivită pentru o zi însorită, vin pe care l-am „bârfit” împreună cu Rachel Sargent, găsindu-i imedit asocierile potrivite, vinul fiind destul de generos cu preparatele culinare și am considerat că +7 papioane le merită pe deplin.
….A doua zi, însuflețit de excursia avută și cu mare parte din impresii proaspete, m-am pus pe studiat o salată oltenească după o rețetă găsită în Ghidul Gastronomic al României, iar de necaz că în curte îmi crescuseră iar bălăriile, am pus și 3 cârnăciori oltenești în tigaie, așa… să nu creadă lumea că am luat-o razna vegan.
….Rețeta salatei de cartofi cu verdețuri spune așa: 1 kg. de cartofi, 200g. fasole verde, 250g. ridichi, 2 legături de ceapă verde, 1 leg. de usturoi verde, 1 leg. de mărar și una de pătrunjel, 50 ml. de ulei și 40 ml. de oțet, iar sarea, după gust. Cartofii de fierb cu apă și sare, se curăță și se taie cuburi. Fasolea se taie bucăți cu lungime de 3-4 cm, iar ridichiile se taie feliuțe. Ceapa, mărarul, patrunjelul (usturoi nu am pus) se taie mărunt și toate se amestecă adăugând ulei și oțet.
….Le-am luat în ordine și mai întâi am gustat țuica (mulțumesc Vali), după care mi-am făcut planul de lucru și în câteva minute, chef Make era gata cu salata. Hmmm..nu vreți să știți ce-a fost la gura mea după ce se răcise bine regala de Stirbey…Aia cu „curcubeu pe cerul gurii” mi se pare inexpresivă… Aroma de flori de câmp a feteștii, cu tenta înșelătoare de vin dulceag, cu verdeața din salată și cu un vârf de cârnăcior oltenesc uscat de grăsime și aproape crocant în celălalt colț al gurii, ar face-o umană până și pe Monica Macovei din banerele de europarlamentare care au umplut Calea Griviței.
….Cum să nu te-apuce cheful de tuns iarba după așa o desfătare? Ei bine, nu m-a apucat, pentru că studiul combinațiilor culinare cu vinul potrivit cere timp și mai ales siestă. Iar de „mâncarăm şi băurăm bine” trebuie să mă dezobișnuiesc rapid.
—Zic să lăsăm treaba cu tunsul ierbii pe mâine. Că știm toți că graba strică treaba.
—Noroc,
—RaSto
Comentarii recente