Viva Chile!

Scris la 22 septembrie 2014 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

Deja pot spune că mi-am făcut un obicei din a fi prezent la evenimentele de tip  food and wine pairing, organizate de Vinexpert cu participarea lui Dan-Silviu Boerescu (a.k.a. Bucătărescu).
Recunosc că fiind un fan vinuri chiliene, nu puteam rata aceasta ocazie, deși  ziua am început-o  dis de dimineață  la pescuit.
Spre deosebire de ultima participare la un astfel de eveniment în locul amintit, de aceasta dată am avut parte de o seară de toamnă autentică.  Poate și din acest motiv participanții au ajuns relativ la timp, astfel încât după numai 30 de minute au demarat ostilitațile.
Vinurile din aceasta seră, intitulată „Chile, exuberanța gusturilor”,  au fost prezentate ca de obicei de Dragoș Ghinea.
Deschiderea a fost facută de un  Spumant Vina Mar Demisec, realizat din Chardonnay (peste 50%), Pinot Noir și  Sauvignon Blanc. Zahărul se simte, dar este bine echilibrat de aciditate. Un vin ușor, fructat, cu o perlație fină, plăcut, ușor feminin.  Neindicat, totuși, celor ahtiați după Brut și Extrabrut.
Au apărut și pâinicile în 4 variante tipic chiliene –  marraquetas (fiesta cu chifle); sopiapillas pâinici cu dovleac;  sango – pâinici cu jumări (chicharrones); dobladitas (triunghiuri picante)- servite cu dressinguri bine alese (ulei de măsline extravirgin „Gran Cucina” și o cremă de usturoi).
Vinul care le-a însoțit a fost Chardonnay Vina Mar Reserva Especial 2012 (evaluat cu 90 puncte de Stephen Tanzer).  Un vin cu tipicitate de soi, trecut 3-6 luni prin lemn (destul de greu sezizabil, însă), mineral, fresh  și cu o onctuozitate plăcută. Apare și o senzație ușoară de glicerină, dar cred că și cele 14 % de alcool au contribuția lor. Alcoolul este extrem de bine integrat, iar aciditatea echilibrată lasa loc unei singure concluzii: un Chardonnay bun.
Supa chiliana Cazuela Marina (supă densă cu scoici și creveți cu foarte multe legume) a fost acompaniată de Sauvignon Blanc Tarapaca Gran Reserva 2011.  A fost prezentat ca venind dintr-o zonă cu un climat asemănator celui de unde vine celebrul Sancerre. Un vin cumva atipic din start: nas discret, ierbos care în timp lasă locul perelor. Are aciditate bună, alcool bine integrat (13,5 %), destul de corpolent, mineral . Sincer, într-un blind aș fi zis că este cupajat (de ex. cu Semillon). Nu știu dacă nu și anul să fi fost motivul , dar sincer mi-a plăcut mai mult ce-am băut înainte.
Chifteluțele vegane MILCAOS  din cartofi , cu sos roșu, cepe mici caramelizate și pasta de avocado picantă (cu muștar de Dijon)  au avut ca pereche lichidă pe Carmenere Misiones De Rengo Cuvee 2012.  Singura etichetă încercată anterior  (însa din alt an) nu a adus mari noutăți. Un vin serios (14 % alcool), nefiltrat, corpolent. Nas  cu o ușoară tentă vegetală la început (dar dispare treptat), fructat, dominat ulterior de cafea. Culoare rubiniu închis.La gust se simt fructele coapte și din nou cafeaua. Tanini medii, onctuos, cu un bun potențial de învechire clar. Postgust lung. Un Carmenere tipic, dar care este înca tânăr. Mie mi-a placut, deși nu cred ca este pe placul celor care preferă vinurile mai subțirele (Băbească, ca sa nu mai zic de Pinot Noir). Alta bilă albă ar fi prețul  (cred ca este imbatabil la ce oferă acest vin).
Din nou „the best pairing” a fost la penultimul  fel de mâncare: Empanadas Con Pino (placinte cu carne de vită tocată, ceapă, stafide, măsline, oua fierte tari tocate cubulețe) cu Tarapaca Zavala Cuvee 2008 (Cabernet Franc 41 %, Cabernet 31 % și Syrah 28 %).  Un vin din Maipo Valley care a stat 14 luni prin butoaie de stejar , obținut din struguri culeși din podgorii diferite. Un vin făcut în stil Bordeaux. Din nas îți dai seama că este un vin extrem de bun, chiar dacă și-a  schimbat paleta de arome cu trecerea timpului.  Nas dominat de fructe coapte și un pic de lemn. Culoarea granat.  Gust plin, tanini medii, catifelat, alcoolul (15% care îl cam depărtează de Bordeaux) fiind perfect integrat. Postgust lung cu aluzii de stafide.
La felul principal am avut Ajiaco Criollo – Porc cu fasole și ardei în sos de vin roșu, cu un vin pe care îl urmăresc de mult: Neyen – Espiritu De Apalta 2007 (Carmenere & Cabernet Sauvignon). Un vin cu un prim nas piperat, cu o tenta „raw”.  Dar, ca și precedentul,  după aerare își schimbă destul de mult aromele, deși condimentele îl însoțesc până la capat. La început cele 70 % de Carmenere se simt evident, în timp, însă, Cabernetul devine rege. Am avut chiar senzația că beau un Soare 2000 Magnum.  Tanini medii spre strong, dar nederanjanți. Alcool 14,5% perfect integrat.  Un vin extrem de complex și de puternic. Aici cred că dulceața excesivă din sosul roșu nu prea s-a potrivit (după gustul meu) cu acest vin (eu aș fi mers pe un muschi de vită sau chiar porc cu fasole, dar mai puțin dulce). De aceea cred că mulți dintre participanți au preferat Zavala.
Desertul  a fost tort de cremă de zahăr ars stil Leche Asada și sos de ciocolată cu Tarapaca Late Harvest 2012 (Sauvignon Blanc & Gewurztraminer). Desertul a fost excelent, light  încununând cu succes seara chiliană. Despre vin nu sunt însa la fel de multumit. Culoare frumoasă, nas dominat de Gewurtztraminer, 12% alcool. Din păcate aciditatea nu a reușit să echilibreze restul de zahăr, făcându-l mai greu de băut singur și nici desertul nu mi-a schimbat opinia.
O seară extrem de plăcută care mă face să strig …ce cântă unii:
https://www.youtube.com/watch?v=v-kvy2UL9zU

 

 

 

 

 

 

.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *