Ale cui? Aletheia…

Scris la 21 ianuarie 2023 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-La nord est de Avellino, la ăia cu fotbal din serie B, unde dacă pui X la pariuri, ai șanse să pierzi… dai de Montefalcione, zona de unde provine acest vin, adică de la l’azienda vinicola Donnachiara. E și zona unde soiul Greco di Tufo se simte cel mai bine, iar vinul ăsta e unul reprezentativ. Aletheia (Greco di Tufo) 2021 supus radiografiei ne arată că primul nas e cu citrice, cu mineralitate… oarecum asemănator cu o Crâmpoșie evoluată, ca să aseman cu ceva de la noi. Note de polmelo sau grapefruit copt și o piersica pierduta prin apropiere.
—-Gust preponderant citric, mai mult grapefruit copt și cu o mineralitate pregnantă. Sec bine de tot, corp mediu +, cu un echilibru foarte bun între aciditate și alcool (13%).
—-E un vin serios, dar cu accente vesele și spre deosebire de caracterizarea si asocierile propuse de producător, eu consider că pairingul nu e chiar ușor de făcut datorită consistenței și extractivității vinului, fiind, în opinia mea, apropiate unui vin roșu light. Găsesc potrivită o salată se boeuf sau dish-uri din cărniță slabă cu sos robust, chiar brânzeturi ușor maturate.
—-Toate ar fi potrivite acestui vin destul de complex.
—-Curioșii pot găsi vinul #aici (dacă au peste 18 ani).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.