“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—-M-am reîntors după 5 ani în Zakynthos, frumoasa insulă din Marea Ionică (oarecum forțat de împrejurări, fiind singura insulă în care am găsit o cazare convenabila), cu gândul să descopăr cât mai multe locuri noi, pe care nu le mai vizitasem anterior. Printre acestea, cum altfel, fiind și cramele, mai ales că studiasem problema înainte de sejur și descoperisem șase astfel de „stabilimente”. Am încercat să cuplăm vizita la cramă cu drumurile către diverse puncte de atracție, astfel încât să fie mulțumiți toți membrii familiei.
—-Astfel în ziua în care programasem vizitarea parcului natural Askos și a farului din nordul insulei, am bifat și prima crama: Art & Wine.
—-Situată pe un teren înconjurat de livezi de măslini, unde încă din 1900 au fost plantate vii de către bunicul actualului proprietar, Giannis, crama actuală respiră istorie prin toți porii: un lămâi de 100 ani, un măslin de 300 ani, mai multe case de piatră (într-una din ele proprietarul are atelierul de pictură datând din 1890, dar reconstruite după distrugerea lor aproape totală în urma cutremurului care a zguduit insula în 1953).
—-Giannis Giatrias, membru al Chamber of Fine Arts of Greece, este pictor de icoane din 1980, la atelierul său din inima cramei realizând icoane și portrete pe lemn sau pânză, precum și fresce pe un fundal aurit. De asemenea a pictat diverse biserici de pe insulă sau din Atena. Alături de sotia sa Despoina și de fiica lor Eviana, de prin 2002 a început să facă vin în cantități mai mari, în scop comercial, bazându-se pe o parte din viile vechi dar și pe cele plantate începând cu 1987. Omul are multă răbdare, actualmente pictând bolta unei biserici la care a început lucrul acum 13 ani! Turul cramei l-am făcut însoțiți de soția artistului, cea care avea să ne prezinte ulterior și vinurile degustate.
—-Suprafața viticolă de aproape 8 ha, este cultivată cu doar două soiuri de struguri: unul roșu, local – Avgoustiatis – și unul alb, mai cunoscutul Robola. Crama are în portofoliu 5 etichete frumoase (se vede mâna artistului), cu denumiri legate de vânturile specifice insulei. Degustarea am început-o cu Maistros (Mistral – vant rece care bate dinspre nordul insulei), un vin alb sec din 2016, realizat din Robola. 13 % alcool, de un colorit galben străveziu, citric, cu arome de mere de vară și cu o aciditate reconfortantă, este un vin proaspăt care la tavernele de la malul mării și-ar găsi ușor un companion printre viețuitoarele cu cochilie sau solzi puse pe grătar sau prăjite, dar cred că și o salată grecească i-ar face față cu brio.
—-Varianta baricată din 2015 punctează mai bine la culoare, de un galben mai intens și la nas, tenta ușor vanilată fiind agreabilă. Aciditatea (mult) mai domoală l-a făcut să pară un pic plat însă.
—-Rose? Desigur! Obținut din Avgoustiatis 2016, purtând numele zeului grec al vânturilor, Zefiros. Un vin de vară, de culoarea somonului și cu un nas tipic de fructe roșii, dar fără obișnuita căpșunică agresivă. Are și aciditate și postgust, deci per ansamblu cam ceea ce dorești de la un vin de această culoare, foarte versatil când este vorba de asocieri culinare și la 12,5 % alcool…să tot bei.
—-Tot din Avgoustiatis este făcut și vinul roșu sec, Graigos 2014 (vântul uscat din nord-est), cu 13,5 % alcool bine integrat. Cireșe negre coapte, o surprinzător de intensă prună ușor afumată (a văzut câteva luni de baric), taninuri și aciditate de nivel mediu+, dar și un postgust destul de persistent. Un vin extrem de agreabil, destul de ușor de băut chiar dacă nu debordează de complexitate, dar cu preparatele locale din miel sau iepure ar merge uns (s-a potrivit bine și cu o combinație de brânză uscată de capră cu dulceață de smochine – pairing-ul propus de gazdă).
Finalul a fost pentru cei cu glicemia scăzută.
Ostria 2016 (vântul fierbinte din sud) este un vin dulce obținut din struguri Robola uscați la soare. Nas dominat de arome de miere, cu un gust în care regăsim mierea, dar și stafide și piersici, însă ceea ce îl ridică decisiv este aciditatea vioaie. Nici postgustul nu este ușor de dus, astfel că a fost o frumoasa surpriză!
—-Finalul s-a vrut grandios, gazda ridicând în slăvi vinul roșu dulce, Sirokos 2015 (alt vânt fierbinte din sud), obținut din struguri Avgoustiatis (din ce altceva?) uscați la soare. Povestea cu turista care a luat o sticlă când a vizitat crama și a doua zi s-a întors și a mai luat 10 sticle, cred ca fost prea copleșitoare pentru noi, vinul, deși fructat, corpolent și cu postgust persistent, părând un pic greoi, probabil aciditatea celui alb făcându-l pe acesta să fie mult mai echilibrat.
—-Art & Wine – o cramă aparte, unde arta se împletește cu vinul, iar prețurile vinurilor fiind decente (10-15 euro) și care nu ar trebui ocolită în cazul unei vacanțe în Zakynthos.
—-Yamas!
Comentarii recente