“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-Intrerupem “romanul fluviu”, “foieletonu’ “ despre vinurile antice deoarece vreau sa va prezint un vin pur si simplu extraordinar! Grecesc.
—-Am profitat de faptul ca aveam treaba in zona Neptun-Olimp si am pus mana pe telefon. Am sunat la Delfinul din Olimp (unul dintre foartele putine locuri care ofera cazare direct pe plaja din zona). Cand am auzit ca au o camera libera nu m-am putut abtine sa nu incep sa țopăi prin casa. Le-am spus fetelor mele ca au o ora sa impacheteze – lucru aproape realizabil.
—-Peste fix o ora eram cu totii in masina cu portbagajul plin ochi cu bagaje facute la repezeala pentru 2 zile…si o “traista” cu vinuri luate direct din frigider . In jurul pranzului eram in Bucuresti pentru cateva intalniri ce pareau ca nu se mai termina (oricum nu inaintea rabdarii fetelor mele). Dupa cateva ore bune de ‘’alergat” prin furtuna in Bucurestiul inundate (din nou) de o ploaie de vara eram spre MARE. Nerabdarea revederii cu MAREA era intrecuta (poate) doar de setea mea. Cand am ajuns la Delfinul, dupa o scurta consultare a listei de vinuri, am fugit la “traistă” din camera sa vad daca mai era ceva rece. Mai era. THALASSITIS Oak Fermented 2013. Pana sa vina calcanul de Marea Neagra cerut, eram deja cu vinul in pahare. Sa le spunem pahare… Cum l-am gustat mi-au venit in minte 3 lucruri: Orange wine, Sur-lie, vinuri albe de Rioja. Toate astea invaluite de farmecul marin, inconfundabi al Assyrtiko. De ce Orange wine? Dupa gust cred ca acest vin a avut un contact indelungat cu pielita strugurelui, amintind de vinificarea strugurilor rosii. De ce Sur-lie? Se simte in mod clar contactul prelungit al vinului cu drojdiile si un batonnage indelungat. De ce vinuri albe de Rioja? Se simte o subtila aroma oxidativa in vin, indusa in mod intentionat in timpul fermentarii si maturarii in stejar dar si datorita nuantei usor oxidative, galbui-aurii in culoarea a vinului. Toate astea fara bucate langa el … Dar cand am gustat calcanul de Marea Neagra cu mamaliguta, ceva mujdei si un pahar de THALASSITIS Oak Fermented 2013, toate aromele au crescut automat exponential – aromele cărnii si aromele vinului, contopindu-se intr-o simbioza culinara de neuitat! Calcanul este un peste ușor gras, dar in contact cu aciditatea vinului, cu salinitatea acestuia si postgustul plin de suc proaspat stors de lime, calcanul de Marea Neagra devine o carne usoara de vara si iti vine sa mananci si sa bei la nesfarsit! Nici nu am mai avut nevoie sa storc lamaie peste calcan. Cremozitatea vinului, batonnage-ul, subtilele arome oxidative, aciditatea crocanta integrate perfect in farmecul inegalabil al soiului Assyrtiko fac din acest vin un nobil gourmet al creativitatii in vinificare de care grecii dau dovada, in special in ultimul timp. Ce mi-a ramas din sticla deschisa seara mi-a facut dimineata luminoasa si chiar a adus soarele in Olimp. La micul dejun l-am asociat cu o salata de icre de stiuca . Parca acest vin cere numai alte delicatese langa el. In concluzie, THALASSITIS Oak Fermented 2013 este vinul gourmet care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nici unui restaurant cu pretentii la peste si fructe de mare sau din frigiderele gurmanzilor. Ma tot uit in straiță, dar din pacate nu mai am nici un exemplar…Intr-un fel e bine, caci mai am si treaba. Cred ca daca mai aveam vin nu mai plecam de pe terasa. Imi las fetele la plaja, pentru ca am adus soarele in Olimp cu acest vin si plec la treaba.
—-Ne “revedem” in curand cu fluviu’, foieletonu’… stiti voi!
Comentarii recente