—La inceputul lunii octombrie, mai exact in perioada 5-8, la Focsani a avut loc a 25-a editie a Festivalului International al Viei si Vinului si totodata Concursul National de Vinuri Bachus, ajuns si el la a 8-a editie.
—Asupra concursului am sa insist mai putin, dar nu fără să menționez câteva lucruri noi față de edițiile trecute.
—Mai întâi, formula înnoită a structurii comisiilor de jurizare, anul acesta fiind invitați, pe lângă membri ADAR și jurnaliști, bloggeri de vin, sommelieri și persoane implicate în industrie, cât și jurați străini din Italia și Japonia.
—Numărul probelor a fost record: 581 de vinuri inscrise în concurs, lucru destul de dificil “căprărit” într-un timp foarte scurt, si doar experiența colegei de la ADAR – Constanta Vicol, a reușit să rezolve la timp backstage-ul, pentru că producătorii trimiteau cu întarziere probele. Implicarea OSR 2011 și dedicarea omniprezentului Vasile Ghimpu au facut ca totul să fie bine, la timp și exact.
—Noutatea exceptională ce nu trebuie omisă ar fi că, din nou, Consiliul Județean Vrancea a fost la înalțime și extrem de generos, astfel amintindu-mi cu mare plăcere zilele retrăite la sfarșitul lunii mai din 2016 cu ocazia IWCB-ului. Și asta s-a întâmplat nu numai cu găzduirea concursului de acum, ci și cu înscrierea pe cheltuiala Consiliului Județean a celui mai bine cotat vin alb, roșu și rose în concursurile: Concurs Mondial de Bruxelles, ProWein, respectiv, Vinitaly.
—Pentru amatorii de statistici, toți meritorii medaliați ii puteți gasi aici. Veți vedea ceva surprize.
—Însă, prezentul post aș dori să-l axez pe un lucru care ar putea părea conex și care ar putea scăpa atenției. Ar fi păcat… Iată despre ce e vorba…
—Indiferent cât de prosper ar fi fost județul Vrancea înainte de 1990, marea majoritate a industriei rămasă pe picioare și functională este doar cea reprezentată de cea a confecțiilor și a textilelor, de unde nu rămâi cu mare profit, iar numărul de angajati nu mai e așa mare datorită noii tehnologii. Însă, vrâncenilor le-a ramas industria viei și vinului, în acest județ regăsind cea mai mare suprafață de vie plantată din țară. Fie apartinând unor firme mari sau medii (Vincon, Panciu, Girboiu, Apcovin, Senator etc), fie în propietatea particularilor. În mod evident, autoritațile locale (și mă refer la Consiliul Județean) încearcă, pe lângă atragerea investitorilor de tot felul, să susțină cu fonduri importante această industrie a vinului, care funcționează.
—Lasând afinitățile politice deoparte, trebuie apreciat că ceea ce și-au pus în plan autoritățile județene de aici merită mai multă atenție, dar și apreciere. Pe lângă susținerea deplină a manifestărilor naționale și internaționale legate de vin (Bachus în atâtea ediții și IWCB în 2016), există un întreg program dedicat promovarii industriei viti-vinicole și a tradițiilor acestora, care știm că poate atrage venituri din activitatile conexe (turism – restaurante, pensiuni, hoteluri), mai ales ca excursiile la crame au luat mare amploare si la noi. Faptul ca în cadrul consiliului a luat ființă un departament de relații internationale înseamna că vrâncenii au un plan, o viziune și sunt dispuși sa acorde atenție la scara mai mare și nu va mai dura mult până când zona va fi cunoscuta la nivel worl wide.
—Mă aștept ca și alte județe în care industria de vin e puternică (Iași, Alba, Timș, Constanța, Vâlcea, Mehedinți, Prahova, Buzău etc) să-și pună la bataie inventivitatea, resursele, dar mai ales voința de a ridica și acest sector economic, pentru că și el contribuie la bugetul consolidat, iar patriotismul local ar fiecarui om politic ce candidează ar putea fi manifestat și altfel decât promițând majorari de ajutoare sociale.
—Nici nu e greu! Bachus poate fi un exemplu.
Cu bine,
RaSto
Comentarii recente