“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi il avem invitat pe Bogdan Cristea. Inginer de meserie, Bogdan a activat in industria ambalajelor de carton, dar a devenit un impatimit iubitor de vinuri. A urmat cursurile WSET si este permanent in cautarea noilor provocari din lumea vinului.
—A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nici că s-ar mai povesti, când lupii beau tutun şi urşii făceau săpun, de-şi ungeau femeile feţele şi uncheşii…
Începutul acestui articol nu este întamplator, ci reflectă dorința ca acest concurs de spumante să reziste trecerii timpului.
—Acum să vă spun ce nu voi face: nu o să vă tin din timp cu descrieri vizuale, olfactive si aromatice, pentru ca asta puteti face la PovestiM cu Vin. Intenția mea este de a vă starni curiozitatea pentru a încerca singuri spumantele de care vă voi povesti. Oricum, s-a scris destul pe marginea acestui concurs și nu pot și nici nu încerc să intru în competiție cu articolele despre vin din revisa lui Cezar Ioan, sau să contrazic un fundamentalist al informației exacte, Tiberiu Onuțu. Greul acestui demers, pe langă cel al de organizatorului, l-a dus doamna profesor Arina Antoce, care sper sa ne fi dat notă de trecere, că nu vrem sa repetăm anul. Unul dintre stâlpii acestui concurs a fost Cătălin Paduraru, vasta sa experiență competițională spunându-și cuvantul. Plus că a fost responsabil și cu buna dispoziție. Tiri-tiri…
—Acest concurs se dorește să fie o modalitate de a promova și susține producătorii români de spumante. În continuare, fără să vă plictisesc cu tot felul de clasamente, intenția mea este de a prezenta acele spumante care mi-au plăcut mie. Totuși, ca să nu fiu excomunicat din lumea vinului, voi face o mică clasificare dupa culoare (albe si rosé-uri). De asemenea, nu puteam să nu trec separat pe cele dulci la care, în cadrul jurizării, am făcut abstracție de nivelul de zahăr conținut punând accent pe celelalte caracteristici organoleptice care-l pun în valoare.
—La două spumante am acordat punctajul maxim de 87 de puncte și la două 86 puncte:
● Jidvei, rosé brut
● Cotnari, Colocviu Vibe Fetească neagră rosé
● Villa Vinea, Cuvée Celést
● Panciu riserva Muscat Ottonel
Nu vă spun exact punctele pentru fiecare spumant că nu este relevant, o diferență de 1 punct este de multe ori subiectivă. Ordinea nu reflectă un anumit punctaj, ele fiind puse în ordinea servirii.
O a doua serie unde toate spumantele le-am cotat cu 85 de puncte sunt:
● Balla Geza, Clarus alb
● Jidvei, Extra Brut
● Silvania Premium Sec
● Cotnari, Colocviu de la Praga
● Hermeziu, Thrubilo Brut natur
● Panciu Blanc de Noir
—Au fost si câțiva producatori ce nu au putut onora invitatia de a participa la acest concurs: Știrbey, Bauer, Carastelec și Halewood, dar personal am speranța ca anul viitor să nu mai existe disfuncționalitați în comunicare și să avem o participare de 100% a producatorilor români.
—Pentru cârcotași trebuie să precizez că spumantele au venit deja securizate la Restaurantul La Mama Atheneu. Concursul a fost unul profesionist, la nivelul concursurilor internaționale și datorită concentrării puternice, la final, un jurat a leșinat și nu, nu este o glumă.
—Dar iată că a sosit clipa să încalec şi eu pe ceva şi să plec. Și-am încălecat pe-o creangă de măr și v-am spus un adevăr.
Comentarii recente