“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-Fiecare dintre noi avem slabiciuni. Avem cate un calcai a lui Ahile. Unii chiar mai multe. In cazul meu, recunosc cel putin doua : vinul si gastronomia. Dupa ce am stat o perioada mai lunga in Roma si ma obisnuisem cu majoritatea vinurilor din winebarul cel mai apropiat de mine, am intreabat ce alt magazin de vinuri sau bar cu vinuri este obligatoriu de vizitat in Roma. Asa am ajuns prima data la Enoteca di Achilli cunoscuta si ca Enoteca al Parlamento situate pe Via dei Preffeti no.15.
—-Intrarea este una modesta si nu tradeaza ce se gaseste inauntru, asa ca nu va speriati si intrati cu incredere. In primele incaperi sa afla partea de prezentare a uimitoarei colectii de vinuri, Cognac, Armagnac, Grappa, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena etc. Spun partea de prezentare deoarece au si o crama in care depoziteaza in conditii ideale majoritatea produselor.
—-Poti gasi aici de la cele mai necunoscute SuperToscane, pana la cele mai cunoscute vinuri din Franta. La distilate la fel , de la cea mai necunoscuta Grappa pana la Armagnac de colectie din ani foarte rari. Selectia o fac cu mare atentie si nu cred s-a plans cineva de un vin cumparat de acolo.
—-Pana aici nimic extraordinar, veti spune. Asa e, dar in spatele acestui impresionant magazin care este si winebar, se afla un restaurant. Ei bine, restaurantul este o oaza de liniste, civilizatie si desfatare a tuturor simturilor in aglomeratia exasperanta din Roma.
—-Cand am intrat, m-a intampinat bucatarul care, foarte jovial desi participa la o sedinta foto/video cu preparatele, a avut timp sa vorbeasca si cu mine, asezandu-ne la o masa. Cand am vazut asta am decis sa ma las pe mana lui si la vin, dar si la alegerea mancarii.
1. Spumant Franciacorta : Cabochon Brut, Monte Rossa cu… Mortadella si Mozzarella di Bufala, amandoua cu niste D.O.P.-uri greu de retinut, dar de care bucatarul era foarte mandru, caci el insusi le-a ales si le-a adus in restaurant. Sincer, atunci cand am auzit aceasta recomandare, m-am gandit sa refuz si sa cer altceva. Doar Mortadella mancasem… Mozarella di Bufala la fel… Dar au fost atat de gustoase si s-au potrivit atat de bine cu spumantul incat am vrut sa mai comand inca odata la fel. Spumantul este complex, brut cu fine arome de paine prajita si a scos in evidenta aromele sofisticate ale bucatelor simple
2. Negroamaro di Salento, Tormaresca 2007,
Masseria Maime alaturi de muschi de vita pe pat de fasole verde. A fost un deliciu. Perfectiune in simplitate. Greu de atins. Dupa ce gusti aici nu iti mai vine sa comanzi muschi de vita la alt restaurant sau cu un alt vin. Dar, cine poate stii?!
3. Muffa Nobile-Dolce, Calcaia, Barberani 2010 cu mousse de lamaie si vanilie. Gustul pronuntat de mucegai nobil, dulce, dar taiat de aciditatea solului vulcanic combinat cu gustul lamailor de Sorrento (doar acestea sunt folosite de bucatar) si cu o atingere catifelata de vanilie m-a facut sa “trag de timp” si sa savurez cat mai mult posibil fiecare lingurita din desert si fiecare gura de vin pentru a imi prelungi extazul.
—-Rasfat total…
—-Cand iesi din restaurant treci din nou prin magazinul de vinuri… Imposibil sa nu te opresti si sa mai iei o sticla de vin cu tine. Imi recomandase bucatarul un SuperToscan.
—-Este un loc OBLIGATORIU de vizitat in Roma, pentru unul ca mine, atat pentru enoteca, cat si pentru restaurant.
—-Uitasem. Restaurantul are o stea Michelin.
Comentarii recente