Centura roze 2016 ( aparut Vinul.ro)

Scris la 31 mai 2016 in Povesti despre vin | 2 comentarii

Anul acesta evenimentul a avut loc la Casa Comana, resort de lux din apropierea Bucurestiului. Aici este locul ideal de petrecere a weekend-ului impreuna cu familia, copiii, amanta sau prietenii. Gasesti tot ce vrei, incepand de la modernul centru SPA,  parcul de aventura pregatit pentru escalada, echitatie, biciclete, gradinita, lacul plin de nuferi, clubul modern unde poti juca bowling, biliard, air hockey,baschet etc. Sau pur si simplu te poti bucura de natura inconjuratoare, ori relaxa intr-unul unul dintre restaurante, crama sau nenumaratele terase de pe pontoane. Poti lenevi in fata unui cocktail, sticla de vin sau a unui meniu traditional – de exemplu.

Dar, sa va povestesc despre concurs!

A fost organizat de catre Razvan Stoenescu (vin2.ro), Iulian Grigorescu (pistoanebaricate.ro), Horodnic Laurentiu (oenolog.ro). Au participat 28 jurati, care au punctat vinurile si cinci observatori din partea a patru crame participante la concurs.

Au fost selectionate de catre organizatori 16 probe de vin, de la cramele: Liliac, ISSA La Salina, Corcova, Lacerta, Samburesti, SERVE (Terra Romana),Catleya (Freamat), Crama Darie (Strabun), Aurelia Visinescu (Karakter), Crama Garboiu (Epicentrum), Domeniul Bogdan (Primordial), Alira, Davino (Iacob), Petro Vaselo, Jidvei ( Mysterium), Budureasca (Premium). O sa vreti sa stiti poate, de ce nu a fost selectionat si Solo Quinta Roze de la Crama Recas, de exemplu? De pret! S-a dorit ca vinurile din acest concurs sa se invarta in jurul sumei de 30-60 lei – pret cu care vinul poate ajunge la consumator.

Nu o sa va spun clasamentul final, pentru ca nu are nici o importanta, dar o sa va spun premiantii: locul 1. Karakter – Aurelia Visinescu; locul 2. Terra Romana – SERVE; locul 3. Liliac.

Transmit felicitarile mele tuturor participantilor, premiantilor, dar mai ales cramei Liliac, care nu a ratat podiumul la nici una dintre cele patru editii ale acestui concurs!

Care a fost parerea mea despre rozeurile din anul acesta, poate o sa ma intrebati? Ei bine, vinurile per total bune, dar toate parca ar fi facute de aceeasi “mama”.

Foarte mici diferentele dintre ele, acelasi stil, aceleasi arome, gustul aproximativ identic. Ce le diferentiaza? Poate: aciditatea, echilibrul si in unele cazuri persistenta gustului. Nu a fost nici un vin despre care sa pot afirma ca mi-a displacut, dar nici macar unul care sa-mi ramana intiparit in minte. Vinuri in general intre 83-86 puncte, liniare, usoare, sa le bei seara la terasa. Iar, daca a doua zi te nimeresti in acelasi loc, cu siguranta vei cere un cu totul alt vin despre care vei fi convins, ca este cel din seara precedenta si povestea poate continua la nesfarsit. Intrebarea care se pune: asta se doreste de la un vin roze? Probabil, iar atunci numai de bine!

Primele trei: Karakter – Aurelia Visinescu  s-a remarcat in opinia mea prin eleganta; Terra Romana – SERVE, prin echilibru; Liliac, prin structura si mineralitate. Dar, cum spuneam diferentele au fost minore, oricine ar fi putut castiga si desigur parerile si gusturile juratilor au fost impartite.

Inca un lucru interesant: dupa primul tur, contra unei sume simbolice, o parte dintre jurati au pariat pe cate o proba sau mai multe, asa ca toti am asteptat cu sufletul la gura anuntarea castigatorului. Nimeni nu a castigat! De ce? Pentru ca majoritatea au pariat pe vinul care li s-a parut lor ca fiind cel mai “comercial”, nu neaparat vinul preferat. Ghinion! Eu de exemplu am pariat pe SERVE, (mie acesta mi-a placut putin mai mult), dar de asta data, zeii nu au fost cu mine…

Dupa concurs, a urmat un picnic fabulos, tinand loc si de socializare, mai ales ca majoritatea dintre participanti au venit cu familiile, copiii, prietenii. Si vreau sa va spun, ca am fi petrecut si in ziua de azi, daca ploia torentiala cu grindina nu ne-ar fi trimis la un anume moment dat, repede spre casele noastre.

In incheiere ii felicit pe organizatori si le transmit ca astept cu nerabdare Centura Roze 2017!

Bogdan

2 comentarii

  1. 🙂 ma steptam sa pui si legitimatia de jurat la concurs… asa, pentru conformitate 🙂

    • Am rezolvat! 🙂

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Vin de Dunare » Povești cu vin - [...] aligoteul de Dunăre este aproape recentă. La Comana, în seara zilei de 14 mai, după concursul Centura Roze, cazati…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.