CF la munte si la mare

Scris la 29 august 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-Am gustat ieri, într-un cadru restrâns, unul dintre soiurile mele preferate, Cabernet Franc. Am facut o mica selectie din “biblioteca personala” cu vinuri din România, SUA și Chile, ca un preambul sau o „încălzire” pentru degustarea de vinuri din Valea Loirei ce va avea loc la mijlocul lunii Septembrie.
—-Cabernet Franc este un soi foarte vechi, cu o intensitate aromatica deosebita(ierboasa, minerala, nisipoasa chiar-cu note de creta) care da complexitate si stralucire asamblajelor din Bordeaux(cel mai cunoscut asamblaj din regiune, in care domina Cabernet Franc este Chateau Cheval Blanc din Saint-Emilion) si monocepajelor si asamblajelor din Valea Loirei(cele mai cunoscute AOP-uri fiind Chinon, Bourgueil si Saumur-Champigny) Dupa studiile ADN, Cabernetul Franc, alaturi de Sauvignon Blanc sunt considerati “parintii” mai cunoscutului Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc nu este un soi foarte popular ba chiar as putea spune ca este un soi foarte putin apreciat(pe nedrept), nu doar in Romania. Se pare, tot dupa studii ADN, ca Morenoa si Hondarribi Beltza(soiuri din Tara Bascilor) sunt strugurii din care s-a nascut Cabernet-ul Franc.
—-Degustarea a avut loc la Restaurantul Pasaj din Sibiu situat langa Pasajul Scarilor unde, pe langa vinuri, am gustat si pastrame de oaie, porc si vita mestesugite in Bucovina, branzeturi si bineinteles, celebrul deja burger de oaie cu garnitura cotlete de berbecut, pe care numai aici il gasiti.
—-Vinurile, in ordinea preferințelor personale, au fost :
1. The Franc, Cabernet Franc 2015 din Lodi, California(zonă cunoscută mai mult pentru Zinfandel), Cosentino Winery – Nas puternic de fructe rosii si piper, aciditate neasteptata, proapat si in acelasi timp complex, fin, curat, elegant, care evolueaza bine la aer aratandu-si straturi si fete diverse, un exemplar surprinzător pentru „lumea nouă”

2. Stonewine, Cabernet Franc 2012, D.O.C. Minis de la Balla Geza – L-am “poreclit” Dirty Cab Franc aseara:) Ieseau bine din pahar aromele de zmeura, piper rosu, cremene si …grajd iar in gust se simte tot ce inseamna taninuri, aciditate mare, oțel, cretă, fructe roșii și acelasi …grajd. Este un vin complex si foarte bun exemplu de Cabernet Franc de “lumea veche” a vinului.

3. Cabernet Franc 2014, Vetas Blancas(white limestone), Rezerva Especial de la Vina Tabali din Valle de Limari, Chile.
Desi aveam asteptari mari de la acest vin si l-am “introdus” ca vedeta degustarii nu a confirmat… Un nas retinut(care nu s-a schimbat nici dupa o aerare mai lunga) de macese sau mai bine zis de gem de macese dar cu un gust putin mai vioi cu fructe rosii, taninuri prietenoase si ceva creta.
Astept acum, cu nerabdare, comparatia acestor Cabernet Franc cu un Chinon varianta Magnum(1,5 litri) pe care il vom avea la degustarea de vinuri din Valea Loirei din Septembrie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *