Chateau Vartely

Scris la 10 aprilie 2018 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Cu putin timp înaintea Sărbătorilor Pascale, la invitaţia prietenilor de la Produse Moldoveneşti, am fost in vizita la Chateau Vartely in Republica Moldova. Aventura a început într-o dimineaţă răcoroasă, cu plecare din iubitul nostru oraş Bucureşti. Pentru a ajunge la locul întâlnirii, a trebuit sa înfrunt un trafic de coşmar, cu cozi interminabile, cu tot felul de nesimţiţi care depăşeau coloana, cu alţii care blocau intersecţiile, claxoane si înjurături la tot pasul. Am ajuns un pachet de nervi, dar imediat ce microbuzul nostru s-a pus in mişcare, atmosfera a devenit atât de plăcută si relaxanta încât aproape am uitat incidentele anterioare. Sa fi fost oare de la Spumantul Chateau Vartely, care a „curs” in permanenta? Nu cred! Mai degrabă, de la compania deosebit de plăcută a „colegilor de suferinţa”, care parca au manipulat timpul, pentru a ajunge cu viteza luminii la porţile cramei. Sau, poate minunea a venit de la roseul din gama Individo…

Oricum nu mai contează, important este ca am ajuns cu bine si am fost întâmpinaţi de moldovence tinere si frumoase, bineînţeles, cu un pahar de spumant rece si multa, multa căldura sufleteasca.

Trebuie sa recunosc ca nu sunt un fan al vinurilor din Republica Moldova, in general vinuri cu tenta oxidativa, după care nu ma dau in vânt, dar an de an lucrurile se schimba si se schimba in bine, aşadar acesta a fost si motivul vizitei mele in Republica Moldova. Mai mult, s-a ivit aceasta ocazie de a vizita Chateau Vartely, de unde apreciez vinurile din gama Taraboste si bineînţeles Spumantul Vartely pe care l-am tot amintit.

Am ajuns, ne-am cazat, apoi a urmat un sir interminabil de degustări ale vinurilor făcute aici cu asocieri, care mai de care mai îndrăzneţe si mai plăcute. Am remarcat aici o zona de cazare luxoasa, un restaurant excelent si o crama cu tehnologie ultramoderna. Dar, toate astea cred ca nu ar face nici doi bani, fara colectivul care se ocupa de aceasta afacere. Sunt toţi incredibil de tineri, cu idei îndrăzneţe, lucrând tot timpul in echipa si realizând o treaba excelenta. Cred, ca acesta e secretul reuşitei lor pe de o parte, pe de alta, cred ca tocmai asta lipseşte unor crame din România.

Am fost printre primii care am degustat noul Taraboste Pur Aristocratic 2015 (70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot), un vin care chiar daca este inca tânăr, îşi arata potenţialul. Corpolent si poate cu tuse uşor gemoase, are o aciditate foarte frumoasa si un echilibru care nu-ţi da voie să-i descoperi cele 14,5% procente alcool. Vin, care inca de acum are o eleganta si o personalitate aparte si care după ce s-a odihnit 18 luni in baric nu e dominat de lemn, ci culmea – de fruct!

Am mai fost impresionat de Taraboste Chardonnay 2015, vin care după 6 luni in baric-uri noi si aromele sale puternic vanilate, va face senzaţie printre iubitorii acestui segment de vinuri pur gastronomice.

Apoi, vinurile dulci au fost o surpriza plăcută, dintre care Ice Wine-ul care va apărea probabil prin toamna aceasta, sau la începutul anului viitor, este pur si simplu excelent.

Una peste alta, toate vinurile au fost bune si trebuie sa recunosc ca nu m-aş fi aşteptat la una ca asta. Ba mai mult am început sa le recomand prietenilor, iar daca aveţi drum prin zona merita sa poposiţi aici măcar o zi doua. Iar, daca cumva nu aveţi drum, sa va faceţi!

Felicitări Chateau Vartely si mult succes in continuare!

Bogdan

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.