Cu ET Cetera… pe masa

Scris la 26 septembrie 2015 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-De curand am avut ocazia sa degust noile vinuri ale cramei ET Cetera din Republica Moldova. Nu mai incercasem vinurile lor de anul trecut, de la vizita in crama.
—-Vinurile de aici nu au o istorie prea lunga, dar cu doi entuziasti propietari (fratii Luchianov) si cu vita de vie plantata in 2003 (49 hectare), au “ars” etape importante astfel incat, in scurt timp, vinurile lor se bucura de mare recunoastere.
—-Cu putin timp in urma WineStatistics a acordat 91 (a must try) de puncte pentru Sauvignon Blanc 2014. Intr’adevar, este un vin caruia nu-i poti reprosa aproape nimic, eu gasindu-l, totusi, cu o aciditate cam mare. Cum productia acestui vin a fost destul de limitata, ramane sa-l cautati bine, pentru ca producatorul l-a vandut pe tot.
—-Un alt vin interesant “vazut” a fost un Cuvee Blanc 2014. Si aici cei de la ET Cetera s-au zgarcit cu editia de cuvee blanc, pentru ca au facut dor 2470 de sticle. Chardonnay 30%, Sauvignon 30% si Pinot Blac 40% – un asambaj interesant, din care ultrabaricarea chardonnay-ului iese bine in fata. Are comportament de vin rosu, necestand o aerare de minim 10-15 minute pentru ca intreaga savoare sa capete accente din ce in ce mai placute. Chiar daca incepe putin greoi datorita lemnului, cu ceva rabdare, incepi sa-i descoperi valentele unui vin placut, apoi vioi si se termina lejer si sprintar. Paleta florala data de Pinot Blanc e cheia succesului acestui vin si il scoate definitiv din anonimat sau monotonie. Mixul de vanilie si ierburi e completat bine de aromele si gustul cojii de lamaie, fiind suficient de corpolent, cremos si cu alcool (13%) in deplin echilibru. L-am asezat langa cele aproape 7 papioane/8 si recomand sa-l incercati pentru ca reprezinta o curiozitate, asa cum multe vinuri de peste Prut incep sa ne surprinda. Din ce in ce mai des.
—-RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *