—Nu foarte departe de Sibiu, spre nord, la mai puțin de 100 de km, se află Podgoriile Tânavelor. Mi-am propus sa revăd o cramă, așa că de la Târnăveni, Ouțul GPL a ales drumul spre Villa Vinea.
—Voiam să mă pun în temă cu noile vinuri de care tocmai auzisem că urmează a fi lansate. Am avut noroc să dau de domnul Cristian Podar la crama si să nu fie prea mare aglomerație de curioși, cu excepția unui grup de americani, astfel că m-am putut bucura de întreaga atenție. Desi fusesem la inaugurarea cramei Castel Vinum în urma cu aproape cinci ani, trebuie să recunosc faptul că până în vârful turnului de deaspra cramei (unde stă iarna Contessa și de unde peisajul e formidabil) nu fusesem niciodată. Am vizitat toate ungherele și-așa am văzut toate secretele ce în curând vor aparea pe piață, astfe încât nici măcar nu voi pomeni de viitorul spumant…Uups! N-am putut să nu observ în vitrina cu trofee, pe lângă alte diplome de diferite la concursuri, și un piston din 2014, de la Concursul de Vinuri Pistoul de Aur – Brăila.
—Decât 10 vinuri am degustat… dar am să trec în revistă strict noutățile pentru mine, începând cu un simpatic V2 2016 (un demisec – 6g/l) făcut din riesling, muscat și fetească regală. Bun pe căldură, având 12,5 vol. de alcool. Din gama Selection am remarcat în primul rând sauvignonul blanc 2016 (puțin baricat), vin ce se apropie mult de performanța celui din 2013 (review-ul complet în numărul viitor al revistei Vinul.ro). Deși nu sunt amator al gewurzului sau vinurilor făcute din traminer, Gewurz Selection 2016 este un vin care sunt sigur că va fi pe placul amatorilor de arome de trandafir – nas, structura, aciditate, acool, toate în mare echilibru și un post gust lung. Diamant 2015 a devenit un vin din categoria vinurilor serioase baricate din soiuri românești (pe lângă favoritele mele fet. alba SERVE și fet. regală Sole). Mineralitate, aciditate, nivel optim de alcool, atenție studiată asupra păstrării în baricuri, rafinat. Am ajuns și la un mai vechi prieten… Kerner Selection 2016 – pe gustul meu și astă, în ciuda celor 14% alcool, bine drămuite prin aciditatea mare, cu corp bine definit și foarte gustos.
—La finalul albelor am insistat să degust și un vin la bag-in-box, așa… de curiozitate. Ei bine, nivelul de calitate nu e rău deloc, situîndu-se sub nivelul gamei Premium. Nu am rezistat și am cumpărat și-un cub negru de 5 litri. Mie mi-a plăcut, iar amatorii de spritz vor fi plăcut impresionați.
—Roseul 2016 din zweigelt e vesel, strălucitor și extrem agreabil, mult mai plăcut decât cel din recolta precedentă.
—La vinuri roșii n-a durat mult, pentru că am încercat doar două vinuri. Pinot noir-ul Premium 2016, într-o formă nouă de prezentare, care în 2-3 luni garantez că v-a fi hit. Maturat în budană de de 5 mii de litri (langa care vegheaza o mica statuie a Sfantului Urban) aproximativ 6 luni, doar alcoolul (de 13%) mi l-aș fi dorit puțin mai jos, asta ca să semene până la capăt cu un pinot model de Burgundia. Acum îi simți din plin tipicitatea de soi, eleganța și se situează undeva pe la 7 papioane/8. Ultimul vin testat Rubin 2014 – merlot, zweigelt și fetească neagră. Un vin unde feteasca isi lasa amprenta si care trebuie să mai stea, dar e delicat, elegant și care (probabil) va fi lansat la sfârșitul anului.
—Mno, eu aș mai fi degustat, dar Ouțul era dornic de drum, așa că am cumpărat multe din cele enumerate mai sus și mi-am văzut de drum, mulțumindu-i atentei gazde. Chiar în vara asta voi organiza o degustare cu noutățile de la Villa Vinea ca să vă convingeți și voi că vinurile noi de-aici continuă ascensiunea.
Cu bine,
RaSto
Comentarii recente