“Scrie pe Vin2.ro” povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu
—La invitatia Clubului Cavalerilor, am revenit dupa doi ani la crama SERVE, intr-o superba zi de toamna (poate ultima zi insorita din octombrie).
—Am inceput cu vizita in viile de pe dealurile din Bozieni. Aici, printre singurele vite ramase neculese (cele de Cabernet Sauvignon), reprezentantii cramei Radu si Dan, ne-au facut un scurt istoric al Societatii Euro Romane de Vinuri de Exceptie – S.E.R.V.E. Dand dovada de multa rabdare au raspuns intrebarilor puse de o parte din membrii grupului de 30 de vizitatori. Eu am rezistat pana la intrebarea pusa de decanul de varsta al oaspetilor „Aveti aici soiul acela din care se face vinul roze”? – „Pai la noi pentru vinul roze folosim Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir”… – „Nu, nu…. soiul roze, din care se face vinul in Franta”!
—Am gustat struguri, am facut poze am discutat cu alti colegi din grup, asteptand cu nerabdare sub un soare arzator, sa revenim la racoare (crama), unde am ajuns cu o mica intarziere. Intre timp numarul vizitatorilor aproape se dublase, cei care intarziasera sau nu au dorit sa viziteze via asteptandu-ne sa continuam cu turul cramei.
—Dupa ce ne-am racorit cu un pahar de Vinul Cavalerului Roze, am fost preluati de oenologul cramei, dl. Aurel Rotarescu, care (nu inainte de a ne invita sa gustam un pahar de must proaspat din Merlot) ne-a prezentat etapele obtinerii vinului, de la prelucrarea primara a boabelor de strugure si pana la maturarea in baricuri.
—Am trecut apoi la unul din momentele cele mai asteptate ale zile, mai precis degustarea vinurilor noi din portofoliul SERVE. Desi sala degustare parea mica pentru numarul participantilor, am reusit sa ajung relativ usor la sticlele care ne asteptau sa le incercam, cu toata opozitia unora care dupa ce se serveau ramaneau lipiti langa masa. Am avut parte si de un moment WOWBIZ tocmai din partea unui invitat de la care ma asteptam cel mai putin. Nici nu apucasera gazdele sa ne invite sa degustam vinurile intr-o ordine normala (incepand cu albele din gama Vinul Cavalerilor, trecand apoi prin cele din Terra Romana si apoi sa trecem la rosiile din aceleasi game), ca grupul care insotea ex-vedeta TV Virgil Iantu isi turnase deja in pahare din vinurile rosii de top: Cuvee Charlotte 2011 si Cuvee Guy de Poix 2012. Dupa cat de mult vin isi pusesera in pahare (chiar si pe fata de masa alba) si dupa modul cum tineau paharele, era clar ca insotitorii dlui Iantu nu erau prea familiarizati cu degustarile si ca doamnele aveau cantitatea de toxina botulinica injectata invers proportionala cu bunul simt.
—Revenind la lucrurile placute, dintre albe m-au impresionat Feteasca alba 2013 si Chardonnay-ul 2014 din gama Terra Romana, precum si Milenium 2014. Dintre rosii am remarcat Pinot Noir Vinul Cavalerului 2013, Feteasca Neagra Terra Romana 2012 si Cuvee Charlotte 2011 (cel mai pe gustul meu vin rosu in momentul de fata). Milenium rosu 2012 si Cuvee Guy de Poix 2012 dupa mine ar trebui sa mai stea cateva luni la sticla, potentialul fiind insa imens.
—Spre final, masa (asigurata de Terra Carpatica) menita sa asociem vinurile a facut sa redegust cu mai mare placere vinuri pe care apoi le-am si cumparat: Pinot Noir /Vinul Cavalerului 2013, Cuvee Charlotte 2011 si Cuvee Guy de Poix 2012.
—Si datorita vremii, am petrecut o zi minunata intr-un loc unde o sa revin oricand cu placere nu numai datorita vinurilor nou descoperite, ci si datorita oamenilor dedicati calitatii, care stiu sa fie primitori cu iubitorii de vinuri.
—-
Comentarii recente