Cum să devii un Master of Wine?

Scris la 5 decembrie 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Un articol preluat din foodandwine.com, scris de Jillian Kramer și tradus în română de Agnes Mattis-Teutsch.
.
Master of Wine este cea mai înaltă desemnare in domeniul vinurilor, pe care o persoană o poate căpăta, iar pentru unii aceasta desemnare este chiar mai distinctă decât cea a unui Maestru Somelier.
—-Master of Wine nu este un titlu obișnuit pe care îl conferi unui prieten care are rafturile pline cu vinuri și o idee despre notele pe care le degusta într-un anumit soi de vin.
—-Dar Matt Deller, un Master of Wine și Chief Wine Officer la WineAccess, explică diferența dintre cele două titluri:”Maestri ai vinurilor/Masters of Wine au trecut cele mai dificile examene din industria vinicolă din lume, în timp ce sommelierii au trecut cele mai dificile examene de servicii de băuturi din lume. Ambele sunt punctul culminant al domeniilor respective. „
—-De fapt, în toata lumea există doar 369 de Maestrii ai vinurilor.
—-În calitate de chief wine officer, Deller e alături de o echipă care „caută și colaborează cu case de vinuri și importatori mici, pentru a oferi vinurile acestora la WineAcces”, spune el. „Noi petrecem o bună perioadă de timp cu fiecare vinificator, astfel încât să putem înțelege filozofiile lor în podgorii și în cramă.” Deller spune, care este experienta sa de maestru al vinurilor, care îi permite să facă acest lucru atat de bine.
—-„Adâncimea de înțelegere necesară pentru a trece de examenele Master of Wine oferă o perspectivă unică în ceea ce produce fiecare crama, vinificator și vin special”, spune el. „Și in calitate de maestru al vinurilor, am abilitatea de a comunica acest lucru clienților noștri”.
—-Ca Master of Wine (MW), v-ati putea regasi proverbial în pantofii lui Deller, alegând vinuri pentru un comerciant cu amănuntul. Sau poate ați putea participa la concursuri mondiale de vin, ați putea ține lecturi la cursuri de vin, ați putea organiza degustări sau chiar ați putea evalua cel mai renumite crame din lume. De asemenea, ați putea să vă sfătuiti cu privire la cramele guvernelor și șefilor de stat, potrivit Institutului de Master of Wine, care certifică toți Masterii ai vinurilor din întreaga lume.
—-Sunteti gata să deveniti maestrii ai vinurilor? Dacă da, veți vrea să urmați acești pași.
—-1. Câștigati o diplomă Wine & Spirit Education Trust (WSET).
Când vrei să devii expert, ai nevoie de o educație. Deller spune că un WSET „vă va oferi o mulțime de spectre care vă vor ajuta să înțelegi cercetarea de care aveți nevoie pentru a avea succes în programul de master-of-wine”. Există patru nivele pentru WSET, iar Deller recomandă absolvirea tuturor nivelelor. „Desigur, nu am obținut o diplomă WSET înainte de a intra în programul de master-of-wine”, spune el, dar, „prin faptul că nu am făcut-o, trebuia sa dublez efortul. Am citit sute de cărți despre vinuri și mii de articole. Am citit și am discutat aceste subiecte cu un ochi critic. Și odată ce am intrat în program, a trebuit să filtrez și să sortez aceste informații în note clare și concise „.
—-2. Construiti o înțelegere globală a vinului.
Acum că aveți o bază solidă de cunoștințe, Deller recomandă „să va luați câțiva ani pentru a construi o înțelegere globală a vinului”. Asta inseamna sa calatoriti in destinatii unde se produce vin in intreaga lume, pentru a invata despre vin si despre afacerea care sta in spatele vinului, spune el. „Este, de asemenea, o idee bună să lucrați în cât mai multe podgorii, crame și cu comercianții cu amănuntul”, spune el. „Dacă este posibil, faceți-o în cât mai multe colțuri ale globului, in masura posibilitatilor.” Deller spune că a degustat mii de vinuri în timpul călătoriei, fapt ce l-a ajutat să dezvolte „o rețea de degustare … si care m-a asigurat că le-am stocat pe deplin în memorie și am dezvoltat un context profund și larg de degustare globală”.
—-3. Intrati in programul master-of-wine.
Cu cunoștințe și experiență, spune Deller, sunteți în sfârșit gata să intrați în programul oficial de master-of-wine. Programul pregătește participanții pentru examenul master-of-wine, pe care va trebui să-l parcurgeti – si desigur, să-l si treceți – pentru a fi desemnat Maestru al Vinurilor. (De fapt, va trebui să promovati teoria și lucrările practice în cinci încercări in decurs de șase ani, potrivit Institutului de Master of Wine, care administrează examenele). Pentru promovarea examenelor, Deller vă recomandă să accesați resursele furnizate de catre un mentor de master-of-wine. Apoi, „găsiți un grup de colegi la fel de hotărâți și motivați, pentru a forma un grup de studiu, ambitionati-va reciproc si lucrati dimineața, serile și weekend-urile pentru a vă dezvolta notițele și pentru a face schimb și a critica eseurile celorlalți și a degusta răspunsurile”, spune el.
—-4. Fiti realisti.
„Veniti la programul master-of-the-wine cu ochii larg deschisi si intelegeti ca va fi foarte provocator si ca va veti intrebati adesea daca intr-adevar aveti abilitatea de a finaliza programul”, avertizeaza Deller. Deller își amintește că a scris sute de eseuri critice și că examinările au durat adesea mai mult de două ore. (Există doar 12 examene de degustare a vinului pe care trebuie să le treceti. Dar trebuie să va dati seama și că „pe tot parcursul programului veti lega prietenii uimitoare pe viață, veti învăța incredibil de multe despre lumea vinului cat si despre voi si astfel va veti bucura de experiențe pe care nimeni altcineva nu le va face „, spune Deller.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.