“Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Daniel Duica, iubitor de vinuri, indragostit pentru moment de soiurile antice, prefiloxerice, nealtoite pe radacini americane. Daniel este general manager la o firma de consultanta din Sibiu.
—-De Ziua Independentei Greciei, 25 Martie, m-am gandit sa savurez un vin grecesc. Savatiano Old Vines 2016 de la crama Papagiannakos din Attica (regiunea istorica din Grecia care cuprinde si capitala Atena). Era destul de tentant, pentru ca acelasi vin din anul anterior – 2015, mi-a placut foarte mult.
—-Savatiano este un soi cunoscut mai mult pentru Retsina (vinul care in contact cu rasina capata arome specifice). Este considerat un strugure mai degraba neutru si este folosit in general pentru a obtine cantitate. Totusi, nu este apreciat la adevarata lui valoare, dar de asta iti poti da seama numai dupa ce gusti acest vin, 100% Savatiano din vii batrane (peste 50 de ani).
—-Are o culoare galben-aurie, stralucitoare, desi este un vin tanar. Aromele de flori de tei, caise, piersici si miere din primul nas ma fac curios despre schimbarile acestui vin. In gust parca este mult mai concentrat decat cel din 2015. Se simt caise, nectarine dar si multa mineralitate si suc de lamai. Probabil este la limita de sus a secului dar o anume salinitate si aciditatea buna fac din el o adevarata placere. Postgustul este fructat, lung si un pic de amar, dar un amar placut de migdale. OK! Migdale sa fie langa Savatiano! Eu, sincer, prefer sa il beau ca aperitiv, poate si datorita acestor subtile nuante uleios-amare. Desigur, Savatiano este un partener perfect si pentru mancaruri cu scoici sau crab. Si chiar fara mancare pentru a ne racori sufletele intr-o zi de vara…
—-Numele, Savatiano, se pare ca vine de la cuvantul “savvato” care inseamna Sambata. Asa ca ca am ales bine ziua in care sa il beau- Sambata. Imi aduc aminte ca am gustat langa Sorrento, in Italia, un vin asemanator si cu o denumire care seamana prea mult (Sabato) ca sa fie o simpla coincidenta. Acolo, vita de vie era Pie Franco, adica nealtoita pe radacini americane, deoarece filoxera nu a ajuns in zona. Tot acolo, un localnic mi-a spus ca numele Sabato vine de la un zeu/semizeu local Sabazio( un cavaler antic) si nu de la cuvantul Sabato care inseamna Sambata. Ceea ce poate sa fie adevarat, mai ales ca Sabazios este si denumirea antica a cavalerului trac, zeu preluat de Atenieni aproximativ in secolul V i.e.n. si dupa aceea adoptat si in Imperiul Roman.
—-Il gasim in Romania online : http://newgreekwine.ro/search/savatiano la 38 de lei sau in magazinele specializate.
—-Nu stiu de ce, dar mie imi pare un pic apropiat de o Plăvaie de la Crama Gîrboiu.
Comentarii recente