Degustare „în orb” de Fetească Neagră

Scris la 2 octombrie 2013 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

….Din luna octombrie inaugurăm rubrica “Scrie pe Vin2.ro” cu povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi îl avem invitat pe Bogdan Caracaleanu

……Pasiunea pentru vin a debutat după 1990, odată cu retrocedarea unei parţi din via bunicului din zona Oltului.      „Îmi place mult vinul roşu, deşi via bunicului era aproape toată cu sauvignon blanc, din care se scotea un must extrem de dulce. Funcţie de mâncare, încerc să beau vinul care se potriveşte cel mai bine “.
Bogdan Caracaleanu este conferenţiar la UTCB şi predă termotehnica la Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor

Degustare „în orb” de Fetească Neagră

….Într-o seară călduroasă de sfârșit de septembrie, am mers la o degustare de vinuri realizate din strugurele cu care vrem să cucerim Europa. Până atunci nu mai testasem decât două din cele 6 vinuri. Gazda serii – magazinul specializat Private Wine (unde mai fusesem prin primăvară la o degustare de vinuri de la Oprișor, gama premium and above).
….Întârziind cam 10 minute am găsit lumea strânsă în mare parte (mulți de-ai casei, din câte am înteles, nelipsiți de la degustările anterioare plus Horia Hasnaș de la Vinul.ro  și trei somelieri de vază – Marian Timofti, Bogdan Dumitrescu și Istvan Pentek).
….Am fost întampinați  nu cu huo că am întârziat, ci cu un pahar de frizzante Gioioso (descris perfect aici).  Cam sec și prea puțin aromat pentru gustul meu.
….După sfertul academic clasic, am început cu noroc: în graba aranjării paharelor, Istvan Pentek a spart vreo trei. Depășind momentul s-a dat startul.
Proba nr. 1:  Culoare vișinie cu tente violacee, tinerețea urlând în pahar, cu o intensitate aromatică medie în nas, corp subțire, aciditate destul de bună, dar la gust  cu o intensitate slabă (ceva fructe timide) și tanini medii uscați. Postgust mediu spre scurt.  Terminând cu tehnicul , per ansamblu un vin prea tânăr și care poate peste 2-3 ani sa spună ceva. Cel mai slab calitativ.
Proba nr. 2: Culoare mai serioasa, vișinie, cu un nas mai evoluat,  corp mediu, intensitate aromatică intensă, fructele fiind prezente, tanini medii uscați, postgust mediu. Un pas înainte față de primul, dar dezavantajat de timpul extrem de scurt de aerare (20 minute, de neînțeles sincer sa fiu).
Proba nr. 3: Culoare intensă, intensitate aromatică ridicată, nas evoluat, corpolenta medie, tanini rotunzi post gust destul de lung.  Sincer, aroma un pic ciudată aduce cu fetească neagră de la Nomibo, extrem de drojdios (aici mi-a suflat Sorin Stelian, apărut și el după primele două probe) tipic se pare pentru acest producător.
Apar și gustările, binevenite după trei vinuri solicitante.
Proba nr. 4: Culoare destul de intensă, rubinie, destul de tânăr, corp mediu, un pic cam acid, tanini uscați, dar se simte în sfârșit pruna uscată, final mediu.  După mine a fost surpriza serii. Cam locul 3 după mine.
Proba nr. 5: Culoare intensă, vișinie, aromatic destul de puternică, mai evoluat decât ar trebui la vârsta lui, destul de corpolent, echilibrat, tanini rotunzi, postgust lung.  Cred că este ajutat cu un corector de aciditate. Cert este că mi-a plăcut și impresia de „the best” a fost generală.
Proba nr. 6: Culoare rubinie, puternic aromat, cel mai evoluat și corpolent dintre toate, tanini rotunzi, postgust lung. Locul 2 la distanța de restul, dar probabil dezavantajat că a urmat după un vin extrem  de plăcut.
….A urmat dezvăluirea „mascatelor”:
– proba nr. 1: Melgis , 2012 – Petro Vaselo.  O crimă ca a fost deschis așa devreme. De neînțeles prețul cerut pe el: 99 lei!
– proba nr. 2:  Corcova, 2011. De reîncercat după ce l-aș aerisi măcar o oră.
– proba nr. 3: Alira, 2011. Era unul din vinurile degustate la Vintest-ul din iunie, când era prea crud, fiind proaspăt îmbuteliat. Sincer a avut o evoluție cam bruscă, nerecunoscându-l.
– proba nr. 4: Caloian Oprișor (cred că 2011). Cel mai bun RCP de departe.
– proba nr. 5: Selene de la Recaș, 2011. Foarte bun, catifelat, dar cred ca este un pic „ajutat”, nearătându-și deloc vârsta.
– proba nr. 6: „Îngerii” Basilescu, 2009. Îl mai băusem, dar cu toate acestea credeam că este la proba nr.5.
….Concursul cu ghicitul vinurilor nu a avut un caștigator, nimeni nefiind în stare sa ghicească minim 5 din cele 6 vinuri. În concluzie premiul constând din trei vinuri spaniole (modeste în opinia mea) a fost pus la bătaie.
O seara plăcuta, cu un maestru de ceremonii profesionist, Istvan Pentek, care a încercat tot timpul sa  interacționeze cu  degustătorii.
….Voi fi prezent și la urmatoarea, instigat de câteva premiere și numele grele care vor participa din rândul producătorilor.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *