Degustare la Restaurant Neptunus

Scris la 27 ianuarie 2013 in Povesti despre vin, Slider | Un comentariu

Acum vreo săptămână şi ceva am fost la prima degustare din anul acesta organizată de vinul.ro. A avut loc la restaurant Neptunus, iar vinurile au fost cupaje, mă rog corect spus asamblaje – albe. Vinurile în ordinea de pe tricouri au fost acestea: 1. Tezaur, Jidvei 2010, (Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, 12.5%); 2. Cuvee Rene Faure, Vinicola Avereşti 2011, (Zghihară de Huşi, Aligote, 12,5%); 3. Avincis, NV, (Fetească Regală 2010, Pinot Gris 2011, 13,6%); 4. Mysterium, Jidvei 2011, (Fetească Regală, Muşcat Ottonel, Sauvignon Blanc 13%); 5. Arezan, M1. Crama Atelier 2011, (Fetească Regală, Fetească Albă, 13%), 6. Tezaur, Jidvei 2011, (Muscat Ottonel, Fetească Regală, 13,5%); 7. Negrini 2011, (Sauvignon Blanc, Fetească Regală, 13,5%); 8. Mysterium, Jidvei 2011, (Traminer, Sauvignon Blanc, 13,5%); 9. Diamant, Villa Vinea 2011, (Riesling de Rhin, Fetească Regală, Kerner, 14%); 10. Sable Noble, M1. Crama Atelier 2011, (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, 14%); 11. Millenium Alb Terra Romana, Serve, 2011, (Sauvignon Blanc, Riesling, 13,5%); 12. Rusalca Albă, Crama Oprişor 2011, (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, 14%); 13. Solo Quinta, Cramele Recaş 2011, (Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, 13,5%); 14. Revelatio, Davino 2011, (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, 13,9%); 15. Cuvee Amaury, Serve 2011, (Sauvignon Blanc, Riesling, 13,5%); 16. Davino Rezerva 2011, (Riesling Italian, Sauvignon Blanc, 13,9%); 17. White Artizan, Aurelia Vişinescu 2012, (Fetească Albă, Riesling, Tămâioasă Românească, 13,1%).
Ufff, am terminat! Trebuie să vă scriu că mi-a fost mult, dar mult mai uşor să le beau decât să le enumăr, pe ele, vinurile. Toate vinurile au fost bune mai ales că au fost servite în compania fructelor de mare şi a peştelui. Lui Răzvan (jumătatea mea de blog), i-au plăcut mai mult: Negrini, Millenium Alb şi Revelaţio. Mie nu! Mie mi-au plăcut mai mult sau mai puţin toate vinurile, dar o să duc cu mine în mormânt aprecierile proprii despre fiecare vin în parte! Oricum, toate sunt vinuri bune, vi le recomand, că de aceea m-am obosit să scriu despre ele pe acest blog.
Tot în acea seară cu ocazia degustării, domnul Sergiu Mihail Nedelea şi-a lansat nouă carte: “Caietul Somelierului” – Ghid pentru Aspiranţi Şi Profesionişti. Este o carte interesantă pe care am citit-o cu mare plăcere. Mai jos vă reproduc un mic pasaj ales la întâmplare despre regulile umplerii paharului de vin – reguli pe care ar trebui să le ştie fiecare dintre noi încă din ziua când ne-am născut, dacă nu cumva chiar mai devreme:
Turnarea vinului în pahar.
Reguli de bază:
– Paharul nu se apucă niciodată cu mâna de corpul său, pentru că rămân urme pe el şi deranjaza ulterior aprecierea aspectului. Paharul se manipulează numai ţinut de picior;
– Vinul nu se toarnă cu bulbuci în pahar, ca să facă bule. Vinul se toarnă cu delicateţe, astfel încât, dacă vinul vechi are depozite de culoare în sticlă sau câteva cristale, acestea să nu fie răscolite;
– Paharul ţinut de picior se înclină, astfel încât vinul să se scurgă lin pe peretele paharului;
– Paharul nu se umple. În pahar se pune numai o treime din capacitatea sa (la paharele profesionale, semnul este cel mai mare diametru al paharului), astfel încât degustătorul să poată agita paharul fără ca vinul să se verse.În acest fel se favorizează degajarea substanţelor odorante.
–  Umplerea paharelor se poate face în fata clientului/degustătorului.
Cu aceasta îmi iau “la revedere”, pentru că altceva nu văd ce ar mai fi de spus!
….Vă doresc numai clipe plăcute, dacă se poate la un pahar de vin bun alături de prieteni!
….Bogdan

Un comentariu

  1. La cele scrise de Bogdan, as mai adauga ca: Rusalca si Solo Q, au fost asa cum le stiam, adica bune. Mi-au mai placut, insa, si Diamant-ul Villa Vinea si Rezerva de la Davino.
    RaSto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *