“Scrie pe Vin2.ro” – povești trăite de oameni care iubesc vinul. Astăzi o avem invitată pe Daniela Jitaru din Republica Moldova, iubitoare de vinuri, degustator autorizat, certificată in analiza senzorială a vinurilor, sommelier atestat ASE (Association Des Sommeliers D’Europe), în prezent specialist in domeniul certificării organoleptice la Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice din Chișinău.
—-Au trecut multe zile de stat în casă, cu sărbători gourmade și în lipsă de mișcare, va trebui să trecem la detoxifiere… cu vin!
—-Detox Wine, de la Vinuri de Comrat, este un Cabernet Sauvignon, cu 13 vol. alcoolice, netratat cu adaosuri, din roada anului 2017, maturat minim 3 luni în butoaie de stejar și căruia i-a prins bine și maturarea la sticlă timp de 2 ani. Dopul cu filet de tip screw-cap și-a demonstrat încă o dată eficacitatea. Culoare rubinie cu reflexe cărămizii, aromă fructată de mure, cireșe negre si coacăze, ceva nas de piele tăbăcită, cu gust moale, taninuri fine, aciditate medie spre ridicată, postgust persistent, ce ne amintește de vișine, dude negre și fructele de soc. Și ca să nu fie pe stomacul gol, vinul meu s-a pupat foarte bine cu o pizza home made, cu brânză de oi, cașcaval Pecorino Romano, brânză Cheddar, salam crud-afumat, ciuperci, ardei, sos de roșii.
—-Câteva vorbe despre cramă: Vinuri de Comrat se află în municipiul Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, amplasat în partea de sud a Republicii Moldova, în valea râului Ialpugul – Mare, în zona vinicolă Valul lui Traian, cam în dreptul orașului Barlad. Vinăria se poate mândri cu medalii la concursurile internaționale cum ar fi Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Decanter și altele. Este una dintre cele mai vechi vinării, construcția căreia a durat 2 ani, din 1895 până in 1897, an în care și-a inceput activitatea. Crama deține trei beciuri, la fel de vechi: unul este folosit pentru păstrarea vinurilor de colecție, altul unde are loc maturarea vinurilor în butoaie de stejar și ultimul beci în care se află restaurantul vinăriei. Vizitând vinăria, aici vei găsi și o grădină cochetă cu multe flori și spatii verzi și unde vei fi întâmpinat cu bucate tradiționale, cu vinuri inedite și toate astea pe fundalul muzicii populare găgăuze. Degustările și turul cramei sunt ghidate de un vinificator cu experiență, care cu siguranță îți va răspunde la toate întrebările, iar vinurile scăldate în soarele sudic și locul iti vor rămâne în memorie.
Comentarii recente