Duminica pe litoralul bulgăresc

Scris la 14 septembrie 2020 in Povesti despre vin | Un comentariu

—-Profitând de acest început de septembrie călduros, am tras o fugă până la Vama Veche, unde doream să stăm de duminică până miercuri. Cum știam că duminica aduce plaje pline pe litoralul românesc, am hotărât să mergem la Balcik, să vizităm capul Kaliakra și să facem și plajă în drumul de întoarcere în tară.
—-Zis și făcut. La 9 eram în Vama Veche, am lăsat din bagaje la pensiunea unde aveam rezervare și apoi direcția Bulgaria. Am trecut rapid prin vamă și am pornit spre Balcik, un loc plin de istorie, pe care nu-l mai văzusem de 13 ani.
—-Drum liber, banal aș zice până am ajuns la „riviera” bulgărească, o șosea cu o priveliște superbă pe care dacă aș fi văzut-o la televizor sau pe youtube nu aș fi zis că este la vecinii noștri! M-a mai trezit din reverie o porțiune de 200 m plină de gropi ca pe la noi…dar am ajuns cu bine la primul nostru obiectiv.
—-Aici (nicio surpriză) plin de români, chiar și cei de la casele de bilete știind românește destul de bine! După o destul de rapidă vizita a castelului mult îndrăgit de Regina Maria și o plimbare prin micuța gradină botanică, am mai zăbovit un pic pe aleile umbrite ale domeniului, finalul turului fiind la (unde altfel?)….o cramă. Denumită pompos Royal Wine Cellar, a fost o dezamăgire cruntă, „vinurile” fiind din …smochine, zmeură, coacăze negre, singurul 100% din struguri fiind din Pinot Noir…. vinificat în alb! Deci nu numai la noi își bate lumea joc de acest strugure…. astfel că am plecat cum am venit, pe sec.
—-Următorul obiectiv a fost gastronomic, prânzul urmând să-l luăm în Kavarna, la restaurantul Balgarka, unde mergem de fiecare dată când ajungem în zonă. Aerul sărat al mării și plimbarea ne-au cam înfometat, astfel ca am cam exagerat un pic cu felurile tradiționale…..
—-Am plecat cu gândul să vedem ce vinuri au la un supermarket din Kavarna. Aici oferta slăbuță față de cea cu care ne obișnuise Metrou Ruse, dar tot s-a făcut de un bax, insistând pe soiurile locale (Mavrud, Rubin), pe rarul (în zona noastră) soi Viognier și regăsind o crama (Pixels) descoperita cu ani în urmă la Sofia la Balkans International Wine Competition.
—-Următorul obiectiv a fost pitorescul cap Kaliakra, un alt loc plin de istorie, unde am descoperit ca și Marea Neagra poate avea o culoare turcoaz ca în Grecia!
—-Cum căldura ne cam deshidratase și încinsese cam tare, am pornit spre o plaja unde să ne răcorim, dar cum mergeam noi pe drum, hop un indicator: „Wine Shop”! Viraj la dreapta pe un drum în plin câmp, cu ceva pietriș la intrare…apoi pe pământ 300 m și gata, am ajuns la crama Kaliakra. Magazinul nu era mare, dar nici nu prea avea de ce, gama vinurilor comercializate rezumând-se la un Muscat Ottonel la sticlă și la BIB, un roze din Cabernet Franc, Pinot Noir și Merlot, un Sauvignon Blanc….dar și (o noutate pentru mine) un dulap plin de substanțe folosite în vinificare (drojdii etc)! Am înțeles că au avut și un Riesling de Rhin, dar care se terminase.
—-Roze-ul cu un rest de zahar sesizabil și o aciditate insuficientă, era cam de nunti, botezuri, cumetrii…și eticheta fiind în ton cu vinul, cu o dedicație sugestiva!
—-Sauvignon Blanc-ul a fost însă ok, cu o aciditate vioaie, cu nasul tipic de Lume Noua (soc și ardei) dar nu în exces, ușor mineral și important: 12,5% alcool!
—-Nu mai spun că mai erau 3 vizitatori, bineînțeles tot romani, care nu prea pricepeau (sau se făceau ca nu pricep) daca prețul era 7 leva sau 7 euro (discuția fiind în engleză). Vinuri cu screwcap, plata în lei, leva sau euro, viile aveau cam 7-8 ani, crama fiind relativ noua pe piață.
—-Am plecat apoi spre plajă, ținta fiind camping-ul din Krapets, unde am ajuns după o ultima porțiune de peste 1 km plina de gropi și hârtoape. Aici valuri mari, steag roșu, aglomerație….astfel că am plecat în viteză spre plaja de la Durankulak. Altă viată aici, valuri mai mici, plaja lungă de câțiva kilometri care permitea distanțarea intre turiști. A mai intrat și o Kamenitza rece (aproape) ca gheața, astfel ca am gustat din plin cele aproape două ore petrecute pe nisipul fin, înainte de a ne întoarce în Vama Veche.
—-În concluzie o duminica fructuoasă, cu vizite la obiective interesante pe care le recomand cu căldură! Na zdrave!

Un comentariu

  1. Aceasi dezamagira am trait si eu anul trecut la „wine shop”- ul cu pricina.
    Pacat ca se rateaza o asa ocazie de promovare a vinurilor bulgaresti in locatia respectiva 🙁

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.