Goodwine 2019 ediția de primăvara

Scris la 2 mai 2019 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

—-Iată că a trecut și ediția de primăvară din al X lea an de existență a târgului de vinuri Goodwine. O continuitate de invidiat și o bună ocazie să iți faci lista de vinuri pentru sărbartorile lungi, fie pasacale, fie muncitorești. Pentru că nu suntem specialiști în organizarea de astfel de târguri, ne vom rezuma la  vinurile degustate și să spunem doar ca plutește un aer nou, proaspăt, că serviciile și activitațile conexe vinului (masterclass-uri, muzica, lansările de carte, jocuri) sunt mai numeroase și sperăm la o ediție de toamnă și mai atractivă.
—-La standul OSR, charismaticul Vasile Ghimpu m-a îmbiat cu 3 spumante de la Panciu (inclusiv cu o Fet. Regală nedegorjată), dar favoritul a fost tot Blanc de Noir.
—-La standul Jidvei am apreciat toată gama Ana si Maria (cu un plus pentru Pinot Gris), dar nici Mysterium nu s-a prezentat rău, cu o finețe încântătoare (un mic plus pentru rose-ul din Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Syrah). De precizat ca vinurile erau din recolta 2018!—-Via Viticola Sarica Niculițel m-a impresionat cu ediția 2018 din Aligote-ul in ediție limitată, dar si cu mai vechiul Trilogie in Alb. La roșii cupajul (tot ediție limitata) de Cabernet Sauvignon cu Fetească Neagră extrem de reușit, iar pe surse (că nu l-am mai prins) un cupaj majoritar din Fetească Neagra și puțin Petit Verdot care se pare că va face furori la toamnă când se estimează lansarea.
—-Magazinul bucureștean de vinuri Marvin s-a prezentat la acest târg cu un stand unde erau prezente practic 4 crame : Carastelec (cu un din nou reușit Benedict Pinot Noir, acum ediția 2017), Cepari (bune Crâmpoșia Selecționată și Rose-ul, ambele 2018, dar si cu un promițător Negru de Drăgășani 2017), Kelaru (cu o neașteptat de vie și complexă Fetească Albă 2008!) și Thesaurus (cu un foarte bun Amadoc Pinot Noir 2016, dar si un puternic cupaj din 2015 obținut din Shiraz, Cabernet Sauvignon si Merlot, tocmai bun pentru mielul care se apropie).
—-Casa de Vinuri Stefanesti (Marcea) a avut o Feteasca Regală 2018 din care sa tot bei vara asta (12% alcool, raritate în ziua de azi).
—-Crama Viișoara a punctat bine cu cele două Chardonnay (impresionantă evoluția celui baricat, al cărui stil nu era pe placul meu, dar care nu mai afișează notele extrem de vanilate ale lemnului care îl sufocau anul trecut).
—-Crama Senator a avut o Băbească Gri din 2017 incredibil de bună, de o complexitate pe care nu o bănuiam. Nici la roșii nu au stat rău, în gama Secolul 13 având  câte o Băbească Neagră și o Fetească Neagră de urmărit, dar nici Băbeasca Neagră din gama mai ieftină (Hereditas) nu a fost rea.
—-Standul Caucasus Wine a avut clar cele mai „exotice” vinuri din Georgia, Armenia si Azerbaidjan. Daca Saperavi (din Georgia) sau Areni am mai degustat, Karmrahyut sau Aleksandrouli niciodată. Mi-a atras atenția un Saperavi de la Chigogidze Wines și cele două armenești din Karmrahyut (cu note de busuioc armenesc 🙂 ).
—-La Crama Oprișor am analizat doar 4 vinuri: Drăgaica Roșie 2017 (extrem de ready to drink), Vestitorii 2015 (un pic cam acid), Smerenie 2016 (laureata Gault & Millau de anul trecut, încă tinerică) si proaspăt lansata Ispita (editia a 3-a, foarte fină, însă cred că este de reîncercat peste 2 ani).
—-Standul Vinexpert a fost unul din cele mai aglomerate, dar si bine garnisit cu vinuri din toate colturile lumii. Aici am remarcat elegantul și finul La Migdali Chardonnay 2017 și complexul și bărbătescul Jar SR 2016 de la Dagon. Peste Vinexpert (si vinurile sale) am dat și la mai modestul (față de anii precedenți) stand VIP, unde nu puteam rata o excelentă Cava Pere Ventura Vintage sau savurosul Tarapaca Grand Reserva Carmenere.
—-Am lăsat la urmă standul Mega Image Wine Gallery, cu multe vinuri cu un excelent pret-calitate (Herdade de Sao Miguel 2017 ieșind in evidență, dar cu Chateau Carignan 2011 ținând aproape), dar si cu un vin mare (Grand Cru Classé, chiar dacă vintage-ul nu este foarte bun), Chateau Lagrange Saint Julien. Ii mai asteptam.
—-Din categoria vinurilor agreabile, de zi cu zi, aș mai aminti Băbeasca Neagră de la Panciu, Saac Roșu de la Domeniile Urlați, Roșu de Babadag Feteasca Neagră, cu mențiunea că nu am încercat deloc vinurile aromatice sau cu rest de zahăr.
—-La final, le dorim succes echipelor de organizare si promovare, dar si multa prosperitate cramelor din ce in ce mai incercate de oferta aglomerata a winefair-urilor!

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *