GoodWine Platinum Edition

Scris la 25 mai 2017 in Povesti despre vin | Niciun comentariu

Acum, ca aproape s-a terminat perioada targurilor de primavara, m-am gandit sa va spun cateva pareri personale, referitoare la GoodWine Platinum Edition (GoodWine comes downtown).

Organizarea GoodWine-ului la Athenee Palace Hilton Bucharest a fost dupa umila mea parere, un lucru nemaipomenit. Si o sa va explic punctul meu de vedere!

Daca locatia de la Romexpo mi se parea interesanta numai in conditiile in care targul se desfasura in aceeasi perioada cu Bookfest-ul (impuscai doi iepuri dintr-un foc si duceai cumva targul de vin in zona culturala), o locatie de lux aleasa in centrul capitalei este exact locul pe care-l merita un targ modern de vinuri.

Pana la urma, de ce as asocia imaginea vinurilor reprezentative fiecarui producător, vinurilor bune si scumpe, cu o hala de la periferia orasului (fie ea si in cadrul unui complex expozitional)? Personal, as asocia aceasta imagine mai degraba cu hotelurile de lux, muzee, sali de teatru, sali de expozitii, sau orice alt simbol cultural din „buricul targului”.

Apoi, am scapat de obsesia vietii mele – paharele atarnate de gat, lucru care ma exaspera si mi se parea de un prost gust desavarsit. Aici, fiecare expozant avea pahare curate pe propria masuta, gheata din belsug, scuipatori de asemenea.

O alta idee excelenta a fost magazinul de vinuri: de ce sa merg la un targ de profil, daca nu am posibilitatea sa cumpar vinurile care-mi plac (ma refer bineinteles la publicul larg, nu la cei din bransa)? Vin, le degust si… Plus ca in materie de vinuri, noaptea e un sfetnic rau: chiar daca mi-a placut un vin anume, a doua zi ma trezesc cu alte probleme, intru in rutina zilnica si usor, usor uit, sau renunt.

Apoi, pe ideea celor de la Cluj – mi-ar face placere ca in perioada targului acesta sa iasa cumva din matca proprie spre cateva restaurante reprezentative (winebar-uri, etc.) cu tot felul de prezentari de crame, degustari, preturi promotionale, meniuri asociate, etc.

Tot in restaurant (winebar, etc.) as prefera sa se desfasoare si MasterClass-urile din cadrul targului, pentru ca insotite de o friptura, sau orice altceva, invataturile “intra” mult mai bine. Stiu, teoriile de genul: asocierile gastronomice schimba gustul vinului, nu ai lumina potrivita, miroase a carciuma, etc., dar eu cred ca restaurantul este locul unde iubitorii vinului il consuma in mod regulat. Cu siguranta nu fac asta intr-un laborator stiintific, sau vreo sala trista plina de proiectoare, cu oameni asezati ca la scoala doi cate doi in bancute – astfel de locuri fiind dupa parerea mea, dedicate exclusiv specialistilor din domeniu.

Si inca un amanunt: comunicarea a fost clar superioara celei de la GoodWine-ul clasic, dar ce s-ar intampla daca maine se inchide facebook-ul? Daca tot ma intalnesc cu iubitorii vinului in restaurant, de ce naiba nu gasesc in interiorul meniului de exemplu, un fluturas cu evenimentele legate de vin, cu preturi speciale, ori invitatii la targ? Ca doar asta nu costa o avere…

Ok., la acest prim targ nu au mers toate ca pe roate: poate expozantii au fost putini, poate pretul biletelor prea mare, sala nepotrivita unui astfel de eveniment, ori lipsa unui loc de unde sa-ti cumperi ceva de mancare – dar personal il consider un bun inceput, perfectibil e adevarat, dar cu un mare potential de dezvoltare!

In concluzie, vreau sa felicit organizatorii targului GoodWine si le doresc sa creasca an de an!

Bogdan

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *